Ξεπέρασαν κάθε ρεκόρ οι Ιάπωνες- Το χρέος έφτασε το 1 τετράκις γεν!

10:57 9/8/2013 - Πηγή: KoolNews

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει στις διεθνείς χρηματαγορές η ανακοίνωση ότι το χρέος της Ιαπωνίας ξεπέρασε για πρώτη φορά το ιλιγγιώδες ποσό των 1.000 τρις. γεν, εντείνοντας τις πιέσεις στον πρωθυπουργό της χώρας Σίνζο Άμπε να αυξήσει τους φόρους επί των πωλήσεων προκειμένου να μαζέψει τα οικονομικά της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, το χρέος

άγγιξε τα 1.008,6 τρισεκατομμύρια γεν -ή 10,46 τρισεκατομμύρια δολάρια- στις 30 Ιουνίου, έχοντας αυξηθεί κατά 1,7% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα συνολικά ομόλογα του ιαπωνικού κράτους ανέρχονται σε 830,5 τρισεκατομμύρια γεν, ποσό που ξεπερνά το αθροιστικό ΑΕΠ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Ήδη η ανακοίνωση έχει πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να πιέζεται να διπλασιάσει τον φόρο κατανάλωσης και να μειώσει τις κοινωνικές παροχές οι οποίες συνεχώς αυξάνονται. Ήδη πάντως η Moody’s προειδοποίησε πως η επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών της Ιαπωνίας θα διαβρώσει την εμπιστοσύνη των αγορών στα κρατικά ομόλογα.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον προγραμματισμό της ιαπωνικής κυβέρνησης ο φόρος κατανάλωσης θα αυξηθεί στο 8% τον Απρίλιο του 2014 από το 5% που είναι τώρα, για να φτάσει το 10% τον Οκτώβριο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα