«Βομβαρδισμένη» η Πόλη – Μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις και σήμερα – 1.000 οι συλλήψεις

14:12 2/6/2013 - Πηγή: KoolNews

Νέες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν είναι προγραμματισμένες για σήμερα στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη. Για τρίτη συνεχή ημέρα αναμένονται χιλιάδες διαδηλωτές στο κέντρο της Πόλης, όπου θα συμμετέχουν στις μεγαλύτερες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη δεκατριάχρονη περίοδο διακυβέρνησης του Τούρκου πρωθυπουργού.

Την Κυριακή το πρωί οι δρόμοι της πόλης είχαν επανέλθει σχεδόν στους κανονικούς

τους ρυθμούς με εξαίρεση κάποιες μικρές εστίες φωτιάς από διαδηλωτές.

Μετά τα γεγονότα της Παρασκευής, όπου δυνάμεις της αστυνομίας προσπάθησαν να απωθήσουν το πλήθος με βίαιο τρόπο από την Ταξίμ, διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας μέσα σε μερικές ώρες. Στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο οι διαδηλωτές υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τις 50.000. Ο Ταγίπ Ερντογάν με δημόσια δήλωσή του κάλεσε τους διαδηλωτές να αποσυρθούν και αναγνώρισε ότι «έγιναν λάθη και ακραίες ενέργειες από την πλευρά της αστυνομίας». Μάλιστα συνέκρινε τις κινητοποιήσεις με αντίστοιχες της δεκαετίας του ’50 και του ’80, κάτι που αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο πως για τη γενιά των τριαντάρηδων – οι οποίοι κατά κύριο λόγο συνθέτουν το προφίλ των διαδηλωτών – αυτό που γίνεται τούτες τις μέρες στην Κωνσταντινούπολη είναι κάτι το πρωτόγνωρο.

Τα «απομεινάρια», ωστόσο, της χθεσινής ημέρας είναι εμφανή σε πολλούς δρόμους και πλατείες: σπασμένα τζάμια, καμμένα και αναποδογυρισμένα οχήματα, πέτρες και μπουκάλια βρίσκονται παντού με τα συνεργία καθαριότητας να προσπαθούν να βάλουν και πάλι σε τάξη την «βομβαρδισμένη» Κωνσταντινούπολη. Οι διαδηλωτές το πρωί συνέδραμαν στον καθαρισμό των δρόμων και της πλατείας Ταξίμ ενώ έδωσαν ραντεβού για τις δύο το μεσημέρι, όπου θα λάβουν χώρα πολλές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της χώρας η χθεσινή εκτεταμένη χρήση χημικών είχε ως αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν την όρασή τους. Κύκλοι της αστυνομίας κάνουν λόγο για έλλειψη χημικών σε περίπτωση που σήμερα επαναληφθούν επεισόδια σαν και εκείνα των δύο τελευταίων 24ώρων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός χαρακτήρισε «λάθος» την μαζική χρήση των χημικών, υπενθύμισε ωστόσο ότι η αστυνομία «υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει την πλατεία Ταξίμ» καθώς διακριτική είναι και σήμερα η παρουσία της στους γύρω δρόμους.

Οι συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη και σε άλλες πόλεις είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν 79 άνθρωποι, εκ των οποίων 53 πολίτες και 26 αστυνομικοί, ανακοίνωσε αργά χθες ο υπουργός Εσωτερικών Μουάμερ Γιουλέρ. Ένας πολίτης είναι σοβαρά τραυματισμένος, πρόσθεσε, χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώνει την ύπαρξη νεκρών.

Χθες, η αστυνομία συνέλαβε 939 διαδηλωτές σε τουλάχιστον 90 διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 48 πόλεις. Κάποιοι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ άλλοι θα οδηγηθούν σε δίκη.

Παρέμβαση και από ΕΕ

Για τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη αντέδρασε αργά το απόγευμα της Παρασκευής η Ευρωπαϊκή Ένωση, διά του επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε. Ο εκπρόσωπός του Πέτερ Στάνο υπενθύμισε ότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και ζήτησε «να εδραιωθεί στην Τουρκία η ελευθερία σκέψης και έκφρασης, όπως και η ελευθερία του συνέρχεσθαι».

Ο ίδιος προανήγγειλε ότι ο επίτροπος Φούλε θα επισκεφτεί την Κωνσταντινούπολη στις 6 και 7 Ιουνίου, και θα συναντηθεί μεταξύ άλλων και με τον τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Σαντουλάχ Εργκίν.

Παραίτηση Ερντογάν ζητά η Συρία

Ο υπουργός Πληροφοριών της Συρίας Ομράν αλ Ζόχμπι κατηγόρησε τις τουρκικές αρχές ότι ενεργούν με «τρομοκρατικό» τρόπο εναντίον του τουρκικού λαού και κάλεσε τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να παραιτηθεί.

«Οι διεκδικήσεις του τουρκικού λαού δεν αξίζουν όλη αυτήν τη βία και εάν ο Ερντογάν είναι ανίκανος να χρησιμοποιήσει μη βίαια μέσα, θα πρέπει να παραιτηθεί», δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τη δημόσια συριακή τηλεόραση.

«Ο Ερντογάν κυβερνά τη χώρα του με τρομοκρατικό τρόπο και καταστρέφει τον πολιτισμό και τα επιτεύγματα του τουρκικού λαού», συνέχισε ο Ζόχμπι.

«Το γεγονός ότι καταστέλλει ειρηνικές διαδηλώσεις αποδεικνύει ότι ο Ερντογάν δεν έχει σύνδεση με την πραγματικότητα. Ευχόμαστε στον τουρκικό λαό να υπάρξει σταθερότητα και ηρεμία και συμβουλεύουμε τον Ερντογάν να δείξει φρόνηση και να μην συμπεριφέρεται στον τουρκικό λαό όπως συμπεριφέρεται στον συριακό» κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα