Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό – Σουλτς: Εμείς θα βοηθήσουμε αρκεί…

14:50 4/2/2015 - Πηγή: KoolNews

Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος, ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο, στη σωστή κατεύθυνση για βιώσιμη λύση, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Προσπαθούμε να κάνουμε το βέλτιστο δυνατό να βρεθεί μια κοινή συμφωνία, μια συμβιβαστική λύση για το κοινό μας μέλλον. Σεβόμαστε την

εντολή του ελληνικού λαού και τους κανόνες της ΕΕ, θέλουμε να διορθώσουμε αυτό το πλαίσιο και όχι να το διαλύσουμε, είπε.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας είναι καλοδεχούμενος στο Ευρωκοινοβούλιο, δήλωσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Ο Τσίπρας, ο Γιούνκερ και ο Τουσκ

Την ίδια ώρα, σχεδόν 90 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Αίσθηση προκάλεσαν οι φωτογραφίες που έβγαλαν πριν μπουν στην αίθουσα του ραντεβού, καθώς οι δύο άντρες ήταν διαχυτικοί και μάλιστα πιάστηκαν χεράκι-χεράκι για να προχωρήσουν. Οι σημερινές διαπραγματεύσεις, σχολιάζει το Reuetrs, ενδέχεται πάντως να είναι λιγότερο αρμονικές από την διασκεδαστική εικόνα της άφιξης. Ο συντηρητικός πρόεδρος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει τους Έλληνες ψηφοφόρους κατά της επιλογής του αριστερού Τσίπρα και του σχεδίου του για έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης της ΕΕ, το οποίο επέφερε τη λιτότητα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά την συνάντηση έγινε αναφορά στην ανάγκη να υπάρξει μία συμφωνία-γέφυρα που να διασφαλίζει μία μεταβατική περίοδο, η οποία να δίνει ανάσα στην ελληνική οικονομία και κοινωνία. Σκοπός αυτής της συμφωνίας-γέφυρα είναι να δοθεί πίστωση χρόνου ώστε να διαμορφωθεί από κοινού ένα τετραετές σχέδιο για την περίοδο 2015-2018.

Αυτή η συμφωνία θα περιλαμβάνει:

Ένα ριζοσπαστικό Εθνικό Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων σε τομείς που είναι κρίσιμοι όπως: την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης.Δημοσιονομική εξισορρόπηση, απορρίπτοντας όμως τα τερατώδη πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 4,5% ΑΕΠ που καθιστούν την ελληνική οικονομία όμηρο. Μία παγίδας ύφεσης και δημόσιου χρέους και συνθλίβουν την ελληνική κοινωνία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί τους κανόνες της Ε.Ε., όμως δεν υπάρχει κανένας κανόνας που να επιβάλει τέτοιας έκτασης λιτότητα.

Χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ευρώπη δεν πρέπει να επιμένει σε ένα λάθος που εντείνει τον φαύλο κύκλο ύφεσης-χρέους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Γιουνκέρ τόνισε ότι είναι στη διάθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης για να βοηθήσει και να συνδράμει στην εξεύρεση μίας κοινής συμφωνίας. Επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές οι οποίες πρέπει να γεφυρωθούν. Αντιλαμβάνεται την πολιτική διάσταση του ζητήματος και είναι υποχρεωμένος να μιλήσει με όλες τις πλευρές ώστε να υπάρχει συμφωνία.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης τονίζεται ότι είναι εξαιρετικά θετικό το γεγονός ότι όλοι οι θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχονται να συνομιλήσουν μαζί μας και συνειδητοποιούν ότι χρειάζεται χρόνος για διαβούλευση, χωρίς να βάζουν τελεσίγραφα.

Παράλληλα ενδεικτικό των συνομιλιών είναι ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στην «τρόικα», η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση του προηγούμενου προγράμματος και η παραμικρή αναφορά στη συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός στις 25 Ιανουαρίου με την ψήφο του άνοιξε ένα νέο δρόμο για την ελληνική οικονομία και κοινωνία αλλά και για όλη την Ευρώπη. Και επίσης επιβεβαιώνουν ότι έχει μία κυβέρνηση η οποία θα σεβαστεί την εντολή που της έδωσε.

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν έγιναν δηλώσεις. Μετά το συγκεκριμένο τετ α τετ Έλληνας πρωθυπουργός, έσπευσε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντόναλντ Τουσκ στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να ακολουθήσει στη συνέχεια η συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς. Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για το Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ.

Στο ίδιο μοτίβο ενός παρατεταμένου διπλωματικού μαραθώνιου ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει συνάντηση στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη με τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Η συνάντηση Βαρουφάκη-Ντράγκι

Την πρώτη του επαφή με τον επικεφαλής του οργανισμού που δανείζει την Ελλάδα έκανε την Τετάρτη το πρωί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης στη Φρανκφούρτη όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κύριος Βαρουφάκης σε δημοσιογράφους αμέσως μετά την συνάντηση, στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Η Ελλάδα παρουσίασε το μήνυμά της» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Επιπλέον στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκε και το σχέδιο της ελληνικής πλευράς για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο Guardian αναφέρει πως ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε στον κ.Ντράγκι πως το πρόγραμμα διάσωσης οδηγεί τη χώρα σε αποπληθωριστική κρίση.

Ο κύριος Ντράγκι κατά την συνάντηση υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει την Ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

The post Τσίπρας: Θέλουμε έντιμο συμβιβασμό – Σουλτς: Εμείς θα βοηθήσουμε αρκεί… appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα