-Αλέξη μου -Ζαν Κλοντ μου: Τσίπρας και Γιούνκερ χέρι χέρι στις Βρυξέλλες

12:12 4/2/2015 - Πηγή: KoolNews

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν αναμένονται δηλώσεις.

Ο Α. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις 10:45

(τοπική ώρα) στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι.

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι και το ραντεβού Βαρουφάκη-Ντράγκι. Στη συζήτηση των δύο ανδρών αναμένεται ότι θα αποσαφηνιστεί εάν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην έκτακτη βοήθεια ρευστότητας (ELA), δηλαδή στη χρηματοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδας. [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

«Willkommen Yanis» σε Φρανκφούρτη και Βερολίνο

Τελικά, ο πρώτος που θα κληθεί να βρεθεί επί γερμανικού εδάφους είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος σήμερα, Τετάρτη, θα βρεθεί στη Φρανκφούρτη για συνάντηση με τον Μάριο Ντράγκι και την Πέμπτη στο Βερολίνο για να γνωρίσει εκ του σύνεγγυς τον «σκληρό» της Ευρωζώνης Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση με τον κύριο Ντράγκι, κατά πληροφορίες του koolnews.gr θα γίνει μεν πίσω από κλειστές πόρτες, όμως κατά την είσοδο θα γίνουν δηλώσεις, όπου θα φανερωθούν οι προθέσεις του θησαυροφύλακα της Ευρωζώνης. Πάντως, η πρώτη ψυχρολουσία ήρθε ήδη από κύκλους της ΕΚΤ, οι οποίοι χθες εμφανίζονταν άκρως αρνητικοί στο πρόγραμμα επέκτασης της περιόδου λήξης ελληνικών ομολόγων που διακρατά η ΕΚΤ, ζητώντας την αποπληρωμή των τίτλων στον ορισμένο χρόνο και προκαλώντας έτσι πονοκεφάλους στην Αθήνα. Την ίδια ώρα, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευδε να διαμηνύσει πως η διαγραφή του χρέους παραμένει αντικείμενο πρωταρχικής σημασίας, υπάρχουν όμως πολλές τεχνικές επιλογές για να συμβεί αυτό. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως και η Αθήνα γνωρίζει ότι ένα κούρεμα είναι αδύνατο, ενώ και η τα «αιώνια ομόλογα» δεν φαίνεται να προχωρούν.

Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι και η συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, καθώς παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για τήρηση από την πλευρά της Ελλάδας των ήδη συμφωνηθέντων. Πάντως, στο Βερολίνο ήδη συζητείται πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αφεθεί μόνη της, ενώ δημοσίευμα του Bloomberg επικαλείται ετοιμότητα της Άγκελα Μέρκελ να περιμένει, ακόμα και μετά το Φεβρουάριο, να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το ελληνικό πρόγραμμα. Πάντως, ο κύριος Βαρουφάκης θα προσπαθήσει να κάνει μια «αναγνωριστική πτήση» πάνω από την παγωμένη αυτές τις μέρες Wilhelmstraße,όπου εδρεύει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διερευνήσει τις προθέσεις του κυρίου Σόιμπλε αναφορικά με παραμέτρους του προγράμματος, όπως το χρέος, οι μεταρρυθμίσεις αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Πάντως, βασική είναι και η παράμετρος της λογοδοσίας στους Γερμανούς πολίτες από το Βερολίνο. Με εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορα κρίσιμα κρατίδια να έπονται, αλλά και με μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης να δυσανασχετεί με την κατάσταση στην Ευρωζώνη, είναι δεδομένο πως η Γερμανία δεν θα χαριστεί στη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

The post -Αλέξη μου -Ζαν Κλοντ μου: Τσίπρας και Γιούνκερ χέρι χέρι στις Βρυξέλλες appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα