Τσίπρας: «Θα στηρίξουμε και θα ενδυναμώσουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα»

Στην τελετή για την υποδοχή πλοίων του 18ου στόλου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που έχουν καταπλεύσει στο λιμάνι του Πειραιά και συμμετέχουν σε διεθνείς επιχειρήσεις κατά της πειρατείας, παρευρέθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τον Πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος

και ο πρόεδρος του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.

Τον Αλέξη Τσίπρα υποδέχθηκε ο ναύαρχος Τσανγκ Τσουανσού στη φρεγάτα Changbai Shan 989.

Στη σύντομη ομιλία του, ο ναύαρχος καλωσόρισε τον Πρωθυπουργό και υπενθύμισε τη συμβολή της Αθήνας στην εκκένωση κινέζων πολιτών από την Λιβύη, πριν από ένα χρόνο.

O Πρωθυπουργός δήλωσε ευτυχής που βρίσκεται στη φρεγάτα και με την ευκαιρία του κινέζικου νέου έτους και ευχήθηκε καλή χρονιά στον κινεζικό λαό.

Αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο λαούς, αλλά και στην εμπορική και οικονομική συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

«Η Ελλάδα θα αποτελεί πάντοτε στήριγμα στον κινεζικό λαό, όποτε το έχει ανάγκη» διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις επιχειρήσεις εκκένωσης πολιτών από την Λιβύη και την Αλβανία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις κινεζικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα τις στηρίξει και θα τις ενδυναμώσει.

«Στο πλαίσιο αυτό θα αναζητήσουμε νέους τρόπους συνεργασίας του ελληνικού κράτους με κινέζικους φορείς» τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για την εδραίωση της εθνικής του ανεξαρτησίας.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον ναύαρχο Ζανγκ Τσουανσού
και τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Changbaishan».

Τους συνόδευε ο πρεσβευτής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδας Ξιαολί Ζου

Ο Κάρολος Παπούλιας ευχήθηκε στους κινέζους αξιωματούχους για την κινέζικη Πρωτοχρονιά, κάνοντας έναν παραλληλισμό της ανάπτυξης του κινεζικού ναυτικού με τη ναυτική δύναμη της αρχαίας Αθήνας.

«Οι σχέσεις των χωρών μας είναι άριστες, αδελφικές μπορώ να πω, σε όλους τους τομείς. Σας ευχαριστούμε γιατί η μεγάλη Κίνα σκέφτεται να δημιουργήσει το λιμάνι του Πειραιά σαν το μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και ελπίζουμε ότι αυτό θα είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών μας, αλλά και όλων των χωρών που συνεργάζονται μαζί μας», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξήρε το ρόλο της Κίνας στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις.

«Ο κόσμος μας ζει σε συνεχείς προκλήσεις που μπορεί να μας οδηγήσουν σ' έναν ψυχρό πόλεμο. Η μεγάλη Κίνα δεν δέχεται αυτή την πορεία της ανθρωπότητος, θέλει να ζει σε ειρήνη και να δημιουργεί. Και εμείς σεβόμαστε ιδιαίτερα αυτή την πολιτική για την ειρήνη της χώρας σας και είμαστε δίπλα στη μεγάλη χώρα σας».

Ο Κάρολος Παπούλιας έκανε ειδική αναφορά στον εμπορικό στόλο της Ελλάδος και στα πολλά ελληνικά πλοία που ναυπηγούν οι Έλληνες εφοπλιστές στα ναυπηγεία της Κίνας .

Απαντώντας ο κινέζος νάυαρχος μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και εκθείασε τον ρόλο του Καρόλου Παπούλια στην ανάπτυξη των ελληνοκινεζικών σχέσεων .

«Αυτές τις μέρες της παραμονής μας εδώ, στην Ελλάδα, έχουμε μάθει πολλά πράγματα από την Ελλάδα και την Αθήνα. Ιδιαίτερα ο Ποέσβης μας με έχει ενημερώσει ότι είστε ένας πολύ καλός φίλος της Κίνας και του κινεζικού λαού και έχετε υποστηρίξει ενεργά τις διμερείς μας σχέσεις και όλες τις σημαντικές μας εκδηλώσεις, για παράδειγμα στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008», είπε.

The post Τσίπρας: «Θα στηρίξουμε και θα ενδυναμώσουμε τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα