FAZ: Η ΕΚΤ θα ήθελε να ελέγξει τις κεφαλαιακές τραπεζικές κινήσεις στην Ελλάδα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιθυμούσε από την Ελλάδα να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας FAZ.

Με τίτλο του ρεπορτάζ «Οι κεντρικοί τραπεζίτες χάσουν την πίστη τους στην Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο ακόμα και για έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία

των ελληνικών τραπεζών. Μια σκέψη η οποία έπεσε στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και δεν ήταν καθόλου φιλολογική ιδέα.

To σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας, που δεν κατονομάζει τις πηγές του, αναφέρει επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αμετακίνητη στις θέσεις της σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα βοήθειας και πως αν δεν κάνει στροφή 180 μοιρών, θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα Grexit», ισχυρίζεται τραπεζίτης μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας.

Όσο για τα 3 δισ. ευρώ που έλαβε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του ELA, ένας άλλος τραπεζίτης εξοικειωμένος στις διαπραγματεύσεις εξήγησε πως «είναι λιγότερα από όσα μας ζήτησε η Ελλάδα».

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ και ο εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ θα αισθάνονταν πιο άνετα εάν υπήρχαν έλεγχοι στην ροή κεφαλαίων για να αποτραπεί η αιμορραγία χρημάτων από τις τράπεζες», φέρεται να δήλωσε αξιωματούχος της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τη FAZ, στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζητήθηκε επίσης και η βιωσιμότητα των ελληνικών ιδρυμάτων καθώς ο έκτακτος μηχανισμός ΕLA χορηγείται μόνο προσωρινά και σε τράπεζες που θεωρούνται βιώσιμες.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα "αισθανόταν πιο άνετα" εάν η Αθήνα εισήγαγε κεφαλαιακούς ελέγχους για να περιορίσει τις εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες», σχολιάζει επίσης η γερμανική εφημερίδα , που συνήθως απηχεί την θέση της Bundesbank και προσθέτει: «Εάν υπήρχαν κεφαλαιακοί έλεγχοι, θα απέτρεπαν την αιμορραγία των τραπεζών» φέρεται να δηλώνουν ανώτατοι αξιωματούχοι. Το σχετικό δημοσίευμα υπενθυμίζει την χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ να δώσει το "πράσινο φως" σε μία ήπια αύξηση της χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) από τις ελληνικές τράπεζες, ασκώντας πιέσεις στην Αθήνα να έρθει άμεσα σε συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σχολιάζοντας τέλος την κατάθεση της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης σε ότι αφορά το πρόγραμμα βοήθειας, η FAZ υπογραμμίζει: «Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχτεί την βοήθεια που της προσφέρουν οι πιστωτές της . Στις 28 Φεβρουαρίου στερεύουν τα χρήματα της Ε.Ε. Η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται φρέσκο χρήμα, διαφορετικό θα ξεμείνει από ρευστό μέσα στις επόμενες ημέρες».

Τι απαντά η ΕΚΤ

«Δεν έγινε καμία συζήτηση για τον έλεγχο του κεφαλαίου στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου» ήταν η απάντηση-διάψευση εκπροσώπου της ΕΚΤ όπως μεταδίδει το Reuters.

The post FAZ: Η ΕΚΤ θα ήθελε να ελέγξει τις κεφαλαιακές τραπεζικές κινήσεις στην Ελλάδα appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα