«Δεν φτάνουν τα μέτρα παιδιά, η Τρόικα θέλει κι άλλο αίμα»!

Χλωμοί και τρομαγμένοι βγήκαν από τη σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών οι εκπρόσωποι των κομμάτων  -για το πακέτο των νέων μέτρων που υποχρεούται να επιβάλει η κυβέρνηση- ένας εκ των οποίων μάλιστα σχολίασε «Είναι πολύ άγρια τα πράγματα»…

«Με πόνεσε το στομάχι μου», «δεν της φτάνουν τα μέτρα παιδιά, η Τρόικα θέλει κι άλλο αίμα», «είναι πολύ άγρια τα πράγματα», ήταν τα πρώτα off the record σχόλια των εκπροσώπων των κομμάτων που στηρίζουν τη κυβέρνηση μετά την ενημέρωση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών

από τον Γιάννη Στουρνάρα για τις απαιτήσεις της Τρόικα.

Οι εκπρόσωποι της Τρόικα καταρχήν απέρριψαν τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν προτείνει ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για «ελάφρυνση» του πακέτου κι επέμειναν στα μέτρα σίγουρης απόδοσης, δηλαδή στη «σφαγή» συνταξιούχων, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δημοσίων υπαλλήλων, αδιαφορώντας για το σοβαρό ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής.

Η Τρόικα δεν υποχωρεί στο αίτημά της για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης κατά 2 έτη και δίνει προθεσμία στην κυβέρνηση ως την Κυριακή για να κλείσει το πακέτο των μέτρων 11,8 δισ. Ευρώ από το οποίο τα 8.000.000 ευρώ θα πρέπει να προέρχονται από περικοπές μισθών και συντάξεων.

«Αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις παραμένουν οι περικοπές ύψους 750 εκατ. ευρώ σε λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου, αλλά και μεγάλο κομμάτι περικοπών στην Υγεία και την Άμυνα. Όλα αυτά ενώ η ελληνική πρόταση παρουσιάζει συνολική τρύπα 4 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πακέτο, χρήματα που πρέπει να ανευρεθούν στις επόμενες πέντε ημέρες!

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων αποκόμισαν την εντύπωση από τον υπουργό Οικονομικών ότι το πακέτο των μέτρων πρέπει οπωσδήποτε να έχει κλείσει έως την προσεχή Κυριακή. Θεωρούν επομένως δεδομένα τα σκληρά μέτρα της αύξησης των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, από τα 65 στα 67 έτη, όσο και τις μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και τα επιδόματα και τις απολύσεις στο Δημόσιο!

Ακόμη κι αν αποφασιστεί το μέτρο της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης, όμως, το πακέτο μέτρων δεν κλείνει. Αναζητείται τουλάχιστον ένα «μεγάλο» μέτρο σίγουρης απόδοσης όπως είναι για παράδειγμα η περαιτέρω περικοπή μισθών και συντάξεων και η κατάργηση των δώρων που θα αποφέρει δημοσιονομικό όφελος της τάξης του 1 ως 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επίσης στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ η τρόικα ζητάει και μέτρα «συμβολικού» χαρακτήρα. Παράδειγμα είναι η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου για τα πανεπιστημιακά συγγράμματα και οι φοιτητές πάνω από ένα όριο εισοδήματος να πληρώνουν για τα συγγράμματα που θα παίρνουν!

Όταν το πακέτο των νέων μέτρων φτάσει από την κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση οι βουλευτές δεν θα έχουν το περιθώριο αντίδρασης σε κάποιο από τα μέτρα αλλά θα πρέπει να αποφασίσουν για το σύνολο των μέτρων με ένα «ναι» ή με ένα «όχι», προκειμένου να μην χαθεί κι άλλος χρόνος για την εφαρμογή τους (και τεθεί σε κίνδυνο η δανειοδότηση της χώρας). Τα μέτρα άλλωστε είναι τόσο σκληρά που αν ξεκινούσαν συ

Keywords
Τυχαία Θέματα