Το δημοσιονομικό κενό του 2014 «αγκάθι» στην εκταμίευση των 5,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ

Η εκταμίευση των δόσεων συνολικού ύψους 5,4 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό για το 2014, ενώ στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα για όσα ζητήματα εκκρεμούν μέχρι το Eurogroup στις 27

Ιανουαρίου.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς η Τρόικα το προσδιορίζει στα 1,2 δισ. ευρώ. Μόνο από τη διατήρηση του ΦΠΑ εστίασης στο 13% εκτιμά πως οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα θα κυμανθούν μεταξύ 240 και 320 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών τις υπολογίζουν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας θα περιοριστούν στα 44 με 107 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα το υπουργείο αναγνωρίζει το δημοσιονομικό κενό στην τριετία 2015-2017 κοντά στα 2,5 δισ. ευρώ, με την Τρόικα να μιλά για τουλάχιστον διπλάσιο ποσό.

Εκτός από το κενό του 2014, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους επικεφαλής των δανειστών και για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-2017, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, τις ομαδικές απολύσεις, το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, την απελευθέρωση των επαγγελματικών μισθώσεων και την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα