Τι κρύβουν τα καμένα και σκισμένα «χαρτάκια» του Γιανουκόβιτς

14:41 4/4/2014 - Πηγή: KoolNews

Εθελοντές επιχειρούν να ξανακολλήσουν χιλιάδες έγγραφα του πρώην προέδρου που βρέθηκαν μισοκαμένα και μισοσκισμένα.

Επειδή «τα λόγια πετούν και τα γραπτά μένουν», που έλεγαν και οι Λατίνοι, μια ομάδα ουκρανών εθελοντών έχει επιδοθεί εδώ και περίπου έναν μήνα σε ένα δύσκολο έργο: την επανασυναρμολόγηση χιλιάδων εγγράφων που αποκαλύπτουν, όπως εκτιμάται, πολλές ύποπτες δραστηριότητες του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και τα οποία ο ανατραπείς εκλεκτός του Κρεμλίνου επιχείρησε να καταστρέψει δραπετεύοντας από τη χώρα.

Πρόκειται για χιλιάδες τιμολόγια,

αποδείξεις, κρατικά και προσωπικά έγγραφα, επιστολές και διάφορα άλλα έντυπα ντοκουμέντα. Βρέθηκαν μισοκαμένα, μισοσκισμένα ή περασμένα από ειδική μηχανή με ξυράφια που τα κάνει λωρίδες, στο γραφείο, στο σπίτι, ακόμη και μέσα στα νερά ιδιωτικής λίμνης στο κτήμα της πολυτελούς επαύλεως του Γιανουκόβιτς λίγο έξω από το Κίεβο.

Ολα αυτά συγκεντρώνονται από τους εθελοντές, στεγνώνουν προσεκτικά αν έχουν μουλιάσει, τοποθετούνται σε ένα τραπέζι και κατόπιν, με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών, τσιμπίδων και ειδικής κόλλας, αρχίζει η επιχείρηση συγκόλλησής τους, ένα τεράστιο παζλ με πολιτικό στόχο την εξεύρεση ενοχοποιητικών στοιχειών για τον τέως πρόεδρο.

Αυτοκίνητα-αντίκες από κινηματογραφικά σινεμά

«Οπως μπορείτε να δείτε, συχνά ό,τι έχει απομείνει από τα έγγραφα αυτά είναι πολύ μικρά κομμάτια, σαν κομφετί» λέει ο εθελοντής Ντμίτρο Πίντσουκ, ο οποίος κανονικά εργάζεται ως προγραμματιστής σε μια εταιρεία με ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο Κίεβο. «Βρήκα ένα ντοκουμέντο που απαριθμεί τον κατάλογο με τα πολυτελή αυτοκίνητα που είχε στην κατοχή του ο Γιανουκόβιτς. Μερικά από τα μοντέλα-αντίκες - πέντε ή έξι εξ αυτών - εκλάπησαν από τα εθνικά κινηματογραφικά μας στούντιο» λέει ο νεαρός εθελοντής.

Το μεγάλο θέμα όμως είναι τα μισοσβησμένα ίχνη της διαφθοράς του Γιανουκόβιτς, των οικείων του και ενός περιβάλλοντος από στενούς συνεργάτες και ημέτερους επιχειρηματίες που λυμαίνονταν τον πλούτο της αχανούς χώρας των 600.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων και των 48 εκατομμυρίων κατοίκων.

Από την πρώτη επεξεργασία των στοιχείων προκύπτουν λεπτομέρειες γύρω από τη διακίνηση τεραστίων ποσών εντός και εκτός Ουκρανίας για την πολυτελή διαβίωση της φιλορωσικής ελίτ που κατείχε την εξουσία στην Ουκρανία. «Τα έγγραφα αυτά έχουν μεγάλη αξία. Ισως βοηθήσουν να τεκμηριώσουμε όλα τα σχέδια διαφθοράς του ίδιου του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, της ομάδας του και του στενού κύκλου του. Περιέχουν πολύ υλικό σε σχέση με διάφορες εταιρείες τις οποίες συγκροτούσαν άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά στην προεδρία και στον Γιανουκόβιτς προσωπικά» λέει ο ρεπόρτερ Ολεξάντρ Ακιμένκο, ο οποίος κάθε φορά που ολοκληρώνεται η συρραφή ενός εγγράφου το αρχειοθετεί, ενώ τα σημαντικότερα τα ψηφιοποιεί και τα αναρτά σταδιακά στο Διαδίκτυο στον ιστότοπο yanukovychleaks.org.

Αξίζει να σημειωθεί ότι γύρω στις 30 μεγάλες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες κατεστραμμένα έγγραφα του καθεστώτος εντοπίστηκαν κοντά στην εταιρεία του 28χρονου μεγαλοεπιχειρηματία Σεργκέι Κουρτσένκο, ο οποίος έγινε πάμπλουτος «ολιγάρχης» μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και οι φήμες τον θέλουν να είναι στενός συνεργάτης και χρηματοδότης των ανθρώπων του Γιανουκόβιτς.

Κάν' το όπως η Στάζι

Η καύση και η καταστροφή εγγράφων είναι μια συνήθης τακτική, γνωστή από την εποχή της μυστικής υπηρεσίας της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας Στάζι, που ιδρύθηκε εν μέσω Ψυχρού Πολέμου και παροιμιώδους σταλινικής καχυποψίας το 1950. Η διαβόητη ανατολικογερμανική μυστική υπηρεσία διατηρούσε φακέλους για εκατομμύρια πολίτες, όπως περίπου παρουσιάστηκε και στη γνωστή ταινία «Οι ζωές των άλλων».

Λίγο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας, το 1990, οι πράκτορες της υπηρεσίας πέρασαν από τους καταστροφείς εγγράφων εκατομμύρια σελίδες ντοκουμέντων και αυτό που απομένει σήμερα από τα αρχεία της είναι 16.000 σακούλες με σκισμένα έγγραφα που είναι καταχωνιασμένες στο κτίριο Haus 7 στο Βερολίνο. Μια στρατιά γερμανών ερευνητών, ανάμεσά τους τεχνικοί και ιστορικοί, εφαρμόζουν ήδη ένα πρόγραμμα πρακτικής και ψηφιακής αποκατάστασης των κατεστραμμένων εγγράφων το οποίο θα κρατήσει χρόνια.

Πηγή: Helios Plus

Keywords
Τυχαία Θέματα