Τι έκανε τον Τσίπρα να κάνει πίσω στα περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα;

Ως βήμα προσέγγισης χαρακτηρίζεται η συνάντηση που κράτησε μιάμιση ώρα μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Νταβός και φυσικά δεν συζητήθηκε η απομάκρυνση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε σύμφωνα με πληροφορίες στο θέμα του ελληνικού χρέους ενώ η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι δεν είναι στόχος του Ταμείου η καθυστέρηση της αξιολόγησης της ελληνικής

οικονομίας.

Μετά την συνάντηση, το ΔΝΤ σε ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην «ετοιμότητά του να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης», ενώ από την ελληνική κυβέρνηση χαρακτήριζαν «ειλικρινή» την συζήτηση και «εξαιρετικά σημαντική τη συμφωνία αμφοτέρων για την ανάγκη να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση».

Όπως έγινε γνωστό από την ελληνική πλευρά, συμφωνήθηκε ότι οι καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς από τις δύο πλευρές. Επίσης, συμφωνήθηκε να υπάρχει απ’ ευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για τις θέσεις της άλλης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κυρία Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό.

Τέλος, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση όμως να υπάρξει «σημαντική» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, ανακοίνωσε το ΔΝΤ μετά από την ολοκλήρωση της συνάντησης. Το Ταμείο στέκεται και στην ανάγκη υλοποίησης μεταρρυθμίσεων με ιδιαίτερη αναφορά στο ασφαλιστικό.

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι «το ΔΝΤ παραμένει σε ετοιμότητα να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα στις προσπάθειες επίτευξης δυναμικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσίων οικονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και περιεκτικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΔΝΤ.

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα προϋποθέτει ισχυρές οικονομικές πολιτικές, κυρίως μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό, όπως επίσης και σημαντική ελάφρυνση χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, για να εξασφαλιστεί ότι αυτό βρίσκεται σε βιώσιμη, καθοδική τροχιά», προσθέτει το ΔΝΤ.

The post Τι έκανε τον Τσίπρα να κάνει πίσω στα περί αποχώρησης του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα; appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα