Με ανακάτεμα της τράπουλας και τήρηση ισορροπιών η νέα γαλάζια ομάδα κρούσης

Με ισορροπίες, αλλά και φρέσκα πρόσωπα διαμόρφωσε το νέο οργανόγραμμα των συντονιστών τομέων και τομεαρχών ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους περίπου 30 βουλευτές να αποτελούν από εδώ και πέρα την γαλάζια ομάδα κρούσης που θα αναλάβει αφενός να ασκεί αντιπολίτευση, αφετέρου να επεξεργάζεται πολιτικές προτάσεις ως εναλλακτικές στα μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, στον πυρετό των αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνει και η ΝΔ,

χωρίς όμως να «αγκαλιάζει» τα διαφαινόμενα μπλόκα διαρκείας, εφαρμόζοντας μια τακτική προσέγγιση που δεν συνηθίζεται για κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Ήταν σαφές πως το νέο σχήμα των συντονιστών τομέων και τομεαρχών θα έπρεπε να διαπνέεται από τη λογική των κομματικών ισορροπιών, μιας και η ΝΔ δεν έγινε αίφνης…οι Φιλελεύθεροι του Καναδού πρωθυπουργό Τζάστιν Τρουντό.

Ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε στη λογική της αξιοποίησης στελεχών χωρίς αποκλεισμούς και έτσι στη νέα ομάδα κρούσης συμμετέχουν και πρόσωπα που είχαν θελήσει να μείνουν εκτός κάδρου, όταν ο Αντώνης Σαμαράς διαμόρφωνε την αντίστοιχη ομάδα τον Φεβρουάριο του 2015. Ο συντονιστής του τομέα Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρά το ότι θα ήθελε να ασχοληθεί με κάτι διαφορετικό, έμεινε στη θέση του λόγω ιδιαίτερης εξοικείωσης με το αντικείμενο και πλέον θα επικουρείται από δύο τομεάρχες, τον Χρίστο Δήμα που θα παρακολουθεί τα δημοσιονομικά και τον Απόστολο Βεσυρόπουλο στα φορολογικά.

Ένα γαλάζιο power game εξελίχθηκε για τη θέση του Συντονιστή Εξωτερικών και Άμυνας. Τη θέση πήρε εν τέλει η πολύπειρη Ντόρα Μπακογιάννη (είχε κλειδώσει εδώ και περίπου μια εβδομάδα), παρά το σχετικό ενδιαφέρον της Όλγας Κεφαλογιάννη, η οποία δεν συμμετείχε στο σχήμα επί Αντώνη Σαμαρά (συμμετείχε ως αιρετή στο Πολιτικό Συμβούλιο) και ορίστηκε νέα Συντονίστρια του τομέα Παραγωγής και Εμπορίου. Αναβάθμιση για τον Θεόδωρο Φορτσάκη, ο οποίος αναλαμβάνει Συντονιστής του τομέα Παιδείας, ενώ και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, αν και φλέρταρε με τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, εν τέλει παρέμεινε ως Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε θέση ισχύος και ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος ανέλαβε Συντονιστής Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και θα έχει στα χέρια του την καυτή πατάτα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Κερδισμένος στο νέο γαλάζιο τοπίο είναι φυσικά και ο πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξεως Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος είχε μείνει μέχρι πρότινος εκτός γαλάζιων οφιτσίων, εκδηλώνοντας έτσι έμπρακτα τη δυσαρέσκειά του για τα τεκταινόμενα στην παράταξη. Ο κ. Κικίλιας αναλαμβάνει να γίνει ο…Αβραμόπουλος της ΝΔ, μιας και θα συντονίζει τον νεοσύστατο τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Από τους μέχρι πρότινος Συντονιστές, ο Σταύρος Καλαφάτης (ήταν Συντονιστής Παραγωγής και Εμπορίου), αναλαμβάνει Τομεάρχης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, η Σοφία Βούλτεψη από Συντονίστρια Μορφωτικών Υποθέσεων αναλαμβάνει Τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Συντονιστής Εσωτερικών Σίμος Κεδίκογλου αναλαμβάνει Τομεάρχης Ναυτιλίας και Αιγαίου, ενώ εντελώς εκτός σχήματος μενει ο Τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας Κώστας Τασούλας.

Ως προς τους Τομεάρχες, ο κ. Μητσοτάκης ανακάτεψε πολύ την τράπουλα. Αμετάβλητοι στις θέσεις τους έμειναν οι κ.κ. Βεσυρόπουλος (Φορολογικής Πολιτικής), Καράογλου (Μακεδονίας-Θράκης), Οικονόμου (Εργασίας), Δημοσχάκης (Απόδημου Ελληνισμού), Κυριαζίδης (Δημοσίας Τάξεως) και Κέλλας (Υγείας). Από εκεί και μετά αρχίζουν οι καραμπόλες.

Χαρτοφυλάκια άλλαξαν οι ακόλουθοι: Φωτεινή Αραμπατζή (από Αγροτικής Ανάπτυξης, Τουρισμού), Γιάννης Κεφαλογιάννης (από Άμυνας ,Εξωτερικών Υποθέσεων), Σταύρος Καλαφάτης (από Συντονιστής, Τομεάρχης Ευρωπαίκών Υποθέσεων), ο Χαράλαμπος Αθανασίου (από Δικαιοσύνης, Εσωτερικών), ο Γιώργος Γεωργαντάς (από Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης), η Άννα Ασημακοπούλου (από Δημοσιονομικής Πολιτικής, Ανάπτυξης), ο Σίμος Κεδίκογλου (από Συντονιστής, τομεάρχης Ναυτιλίας και Αιγαίου), ο Κώστας Σκρέκας (από Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος), και η Σοφία Βούλτεψη (από Συντονίστρια, τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Νέα πρόσωπα στο σχήμα των Τομεαρχών είναι οι ακόλουθοι: Χρίστος Δήμας (Δημοσιονομικής Πολιτικής), ο Θανάσης Δαβάκης (Άμυνας), ο Κώστας Τζαβάρας (Δικαιοσύνης), ο Κώστας Αχ. Καραμανλής (Υποδομών), ο Γιώργος Κασαπίδης (Αγροτικής Ανάπτυξης), ο Κώστας Γκιουλέκας (Πολιτισμού), ο Μάξιμος Χαρακόπουλος (Παιδείας), η Μαρία Αντωνίου (Έρευνας) και η Άννα Καραμανλή (Αθλητισμού).

Εντελώς εκτός σχήματος έμειναν βουλευτές που είχαν θέσεις ευθύνης, όπως ο Κώστας Τασούλας, ο Νότης Μηταράκης, ο Μάνος Κόνσολας, ο Βαγγέλης Μπασιάκος, η Έλενα Ράπτη, ο Κώστας Κουκοδήμος και ο Τιμολέων Κοψαχείλης που έμεινε και εκτός Βουλής. Τέλος, από το προηγούμενο σχήμα σε άλλες θέσεις αξιοποιήθηκαν ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Λευτέρης Αυγενάκης και η Νίκη Κεραμέως.

Είναι σαφές πως στο νέο σχήμα ο πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να συνδυάσει την ανανέωση επί ενός δεδομένου σώματος βουλευτών με τις κομματικές ισορροπίες και αισιοδοξεί πως η νέα ομάδα θα αποδειχτεί αξιόμαχη, τόσο ως προς την αντιπολίτευση όσο και ως προς τη χάραξη εναλλακτικών προτάσεων. Πάντως, το νέο σχήμα στη ΝΔ προκάλεσε και το φαρμακερό σχόλιο του Μαξίμου. «Καλωσορίζουμε την σκιώδη κυβέρνηση της ΝΔ. Μας είναι, όμως, ήδη γνωστή. Αποτελείται από όλο το παλαιό πολιτικό προσωπικό του κ. Σαμαρά, του κ. Μ. Βορίδη συμπεριλαμβανομένου. Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε να υλοποιεί το σύνθημά του «ΝΔ από την αρχή». Η ίδια αρχή, λοιπόν, ίδιο και το τέλος», σχολίαζαν από το Μαξίμου, ενώ γαλάζιες πηγές απέφευγαν να σχολιάσουν τις κυβερνητικές διαρροές ως «άνευ σημασίας».

Πλέον, ως εσωκομματικές εκκρεμότητες έχουν απομείνει μόνο το Πολιτικό Συμβούλιο (άγνωστο αν θα έχει θέσεις αιρετών από την ΚΟ) και οι γραμματείς του κόμματος που επίσης θα φρεσκαριστούν δραστικά.

Στάση με νόημα από τη ΝΔ στο αγροτικό

Οι αγρότες βρίσκονται με το όπλο παρά πόδα για τα νέα μέτρα που φέρνει στο φορολογικό και ασφαλιστικό η κυβέρνηση και θα περίμενε κανείς η αξιωματική αντιπολίτευση να τους στηρίξει πλήρως και να «αγκαλιάσει» τις κινητοποιήσεις τους. Η ΝΔ, λοιπόν, σε μια…πρωτότυπη στάση, στηρίζει αφενός τους αγρότες, αποδοκιμάζει αφετέρου τις ακραίες μορφές κινητοποιήσεων.

«Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των αγροτών και κατανοούμε την αγανάκτηση που δημιουργούν η αναξιόπιστη πολιτική και οι ατυχείς χειρισμοί της κυβέρνησης. Όλα αυτά, όμως, στην έκφραση τους, πρέπει να έχουν σεβαστά από όλους όρια: Το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της οικονομικής ζωής του τόπου», ανέφερε σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΝΔ, με γαλάζιες πηγές να αναφέρουν ως σημεία κριτικής τόσο τον εγκλωβισμό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Κομοτηνή όσο και τα σχεδιαζόμενα μπλόκα που μπορεί να κόψουν την Ελλάδα στη μέση.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία του κόμματος (Κ. Τσιάρας, Λ. Αυγενάκης, Φ. Αραμπατζή, Β. Οικονόμου και άλλοι βουλευτές) συναντήθηκε με εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής αγροτών - κτηνοτρόφων - αλιέων Ελλάδας στη Βουλή. Οι βουλευτές της ΝΔ, κατά τη συνάντηση, ξεκαθάρισαν πως «η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την πλειοψηφία των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου, αλλά είναι κατηγορηματικά αντίθετη με μορφές κινητοποιήσεων, που καταλύουν το κράτος και προκαλούν επιπλέον ζημιά στην ήδη τραυματισμένη οικονομία της χώρας μας», ενώ παρουσίασαν στους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα τις προτάσεις του κόμματος για τα ζητήματα που τους απασχολούν.

The post Με ανακάτεμα της τράπουλας και τήρηση ισορροπιών η νέα γαλάζια ομάδα κρούσης appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα