Τέλος εποχής για το χάρτινο εισιτήριο – Όλες οι αλλαγές στα ΜΜΜ

Μεγάλες αλλαγές αναμένεται να πραγματοποιηθούν στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μετά και από την απόφαση για την υλοποίηση του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Προσωρινός ανάδοχος για το ΑΣΣΚ επιλέχτηκε η κοινοπραξία Τέρνα Ενεργειακή – LG CNS και θα χρηματοδοτήσει κατά 50% το πρόγραμμα για τις αστικές συγκοινωνίες.

Το υπόλοιπο ποσό θα διατεθεί από το ΕΣΠΑ που θα αναλάβει και την μελέτη, την κατασκευή, την συντήρηση και την συνολική διαχείριση του έργου για 12 χρόνια. Μετά το πέρας της 12ετιας η υποδομή θα επιστρέψει στον ΟΑΣΑ.

Το έργο θα αποπληρώνεται βάσει μηχανισμού πληρωμών κατά την περίοδο λειτουργίας του, που θα αξιολογεί την ποιότητα των υπηρεσιών. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου μετά τη συμβασιοποίηση, η οποία αναμένεται να γίνει τον Αύγουστο του 2014, θα προχωρήσει σε τρεις φάσεις:

Βασική Λειτουργικότητα (1ος - 12ος μήνας): Μελέτες Εφαρμογής - Εξοπλισμός, Λογισμικό - Εγκατάσταση Κέντρων Διαχείρισης (ΟΑΣΑ & φορέων)Λειτουργικότητα Αμαξοστασίων, στάσεων και σταθμών (12ος - 18ος μήνας): Εξοπλισμός, Λογισμικό ΚΔΣ/ΚΔΑ (Κέντρο Διαχείρισης Σταθμών/Αμαξοστασίων) - ΑΜΕΚ, ΤΕΕ (Αυτόματες μηχανές έκδοσης καρτών, Τερματικά Έκδοσης Εισιτηρίων) - Επικυρωτικά Οχημάτων (1.750 λεωφορεία, 250 τρόλεϊ,70 συρμοί τραμΠλήρης Λειτουργία (18ος - 24ος μήνας):Δίκτυο ΦΤΠ-POS (Φορητά Τερματικά Πώλησης) - Gateway Πωλήσεων - Τερματικά Πώλησης/Ελέγχου - Πύλες εισόδου/εξόδου (64 σταθμοί στις γραμμές μετρό 1,2,3 και σταθμοί του Προαστιακού Σιδηροδρόμου).

Σε ότι αφορά τα έργα μέσω ΣΔΙΤ ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση σε αυτά τα έργα, διότι με τα ίδια χρήματα από το κράτος γίνεται πολύ περισσότερη δουλειά. Μάλιστα για το συγκεκριμένο έργο ανέφερε πως υπήρξαν πολλές εμπλοκές και καθυστερήσεις αλλά «επιτέλους κλείνει το κεφάλαιο διαγωνισμοί και καθυστερήσεις και ξεκινάει το κεφάλαιο εκσυγχρονισμός των αστικών συγκοινωνιών, αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της πόλης, σύγχρονες αστικές συγκοινωνίες χωρίς εισιτηριοδιαφυγή».

Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοίδης τόνισε πως σε δύο χρόνια θα έχουμε αστικές συγκοινωνίες, δίκτυα μεταφοράς μεγαλύτερης αξίας, καλύτερης εξυπηρέτησης και εξυπνότερης διαχείρισης. «Θα γίνουν οι συγκοινωνίες πραγματικά σύγχρονες, πρακτικά πελατοκεντρικές ώστε να εξυπηρετούν καλύτερα τις ανάγκες των πολιτών, να επενδύουν πιο σωστά τα χρήματα των φορολογουμένων»

Keywords
Τυχαία Θέματα