Ταπεινωμένο σε μνημόνιο θέλει η Μέρκελ τον Τσίπρα – Θα τον δει αν υπογράψει συμφωνία με τους όρους της

Εφικτή θεωρεί η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ μια λύση στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος, ενώ επισημαίνει πως τόσο η ίδια όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το

μήνυμα θα είναι: οι συνομιλίες με τους τρεις θεσμούς πρέπει να συνεχιστούν», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος από τις Βρυξέλλες.

Στόχος, είπε, είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη. «Αν υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Αλλά κάθε ημέρα μετράει», ανέφερε χαρακτηριστικά η Άγκελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο Φρανσουά Ολάντ απηύθυνε έκκληση να «επιταχυνθούν» και να «ολοκληρωθούν» γρήγορα οι διαπραγματεύσεις.

«Δεν έχουμε παρά μόνο ένα μήνυμα: Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα, να μην καθυστερούμε, να μην σκεφτόμαστε λύσεις που θα ήταν κακές και για την Ελλάδα και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ευρωζώνη», είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Να δουλέψουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα και να καταλήξουμε» σε συμφωνία, επανέλαβε.

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ του ιδίου, της Άγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής στις Βρυξέλλες.

«Αν, στο περιθώριο, μπορούμε με την κ. Μέρκελ, όπως και με άλλους αρχηγούς κρατών και με τον κ. Τσίπρα να συζητήσουμε (το θέμα της Ελλάδας) θα το κάνουμε», είπε ο Ολάντ κατά την άφιξή του για τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Τι υποστηρίζει το Bloomberg

Η Ανγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι είναι ο μοναδικός άνθρωπος που μπορεί να επιτύχει την τελευταία στιγμή μία συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές της. Αλλά οι Ελληνες πρέπει να είναι έτοιμοι για συμβιβασμό.

Αυτό εκτιμά ο Λέονιντ Μπερσίντσκι, με δεδομένο- όπως γράφει στο Bloomberg- ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν επιθυμεί πλέον να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα. Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης ότι η Καγκελάριος θα συναντήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό «αν εκείνος το θέλει», ο Μπερσίντσκι σημειώνει ότι ουσιαστικά η Μέρκελ λέει στον Τσίπρα να πάει σε εκείνη, αν είναι έτοιμος να συμβιβαστεί.

«Παρόλο που η Μέρκελ είναι καλή στο να βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις σε αδύνατες καταστάσεις- άλλωστε μεσολάβησε για την επισφαλή κατάπαυση πυρός στην ανατολική Ουκρανία- δεν έχει μεγάλο περιθώριο κινήσεων, αν μη τι άλλο καθώς είναι αποφασισμένη να διατηρήσει μία ενιαία στάση με τον σκληρό υπουργό Οικονομικών της, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε», γράφει το Bloomberg.

Καταλήγει όμως πως αν οι Ελληνες θέλουν συμφωνία «κάτι που δεν είναι απόλυτα βέβαιο με βάση τη λαϊκίστικη ρητορική τους», σχολιάζει, θα πρέπει να το κάνουν με τους όρους των δανειστών. «Μία ταπείνωση που μπορεί να είναι δύσκολο για εκείνους να την αποδεχθούν», εκτιμά ο Μπερσίντσκι.

Κυβέρνηση: Θα γίνει η συνάντηση

Πάντως από την ελληνική κυβέρνηση διαρρέεται ότι η τριμερής συνάντηση θα γίνει κανονικά την Τετάρτη το βράδυ [διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ]

The post Ταπεινωμένο σε μνημόνιο θέλει η Μέρκελ τον Τσίπρα – Θα τον δει αν υπογράψει συμφωνία με τους όρους της appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα