Κλειστά φαρμακεία

ΠΟΛΙΤΙΚΗΚλειστά φαρμακείαΤετάρτη, Ιούνιος 10, 2015 - 17:49

Ρολά λόγω της πρόθεσης της κυβέρνησης για απελευθέρωση των σημείων πώλησης των μη συνταγογραφούμενων

Τα φαρμακεία κατεβάζουν ρολά σήμερα σε όλη τη χώρα, καθώς οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στην πρόθεση της κυβέρνησης να απελευθερώσει τα σημεία πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Πρόκειται για φάρμακα όπως παυσίπονα, αλοιφές, βιταμίνες κ.ά. (πωλούνται

αποκλειστικά από τα φαρμακεία, με ετήσιο τζίρο στα 820 εκατομμύρια ευρώ), τα οποία όμως δεν αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Είναι θέμα δημόσιας υγείας» υποστηρίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, συμπληρώνοντας ότι «στη Σουηδία και την Κύπρο γέμισαν τα νοσοκομεία από ασθενείς λόγω των παρενεργειών αυτών των φαρμάκων από την αλόγιστη χρήση τους, αμέσως μόλις απελευθερώθηκαν τα κανάλια διανομής τους». Οπως τονίζουν οι φαρμακοποιοί, οι τιμές στην Ελλάδα για τα φάρμακα αυτά είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη. Οποιαδήποτε αλλαγή στον τρόπο διανομής τους θα επιφέρει αυξήσεις, ωφελώντας συγκεκριμένες ομάδες μεγάλων συμφερόντων και επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τους ασφαλισμένους.

Αλλά και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί για τη δημόσια υγεία η απελευθέρωση της πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και καλεί την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των δανειστών. Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, «στη χώρα μας η λίστα αυτών των φαρμάκων είναι διευρυμένη και έχει συνταχθεί με κριτήριο τη μη αποζημίωσή τους από το ασφαλιστικό ταμείο. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να αλλάξει και ο όρος μη συνταγογραφούμενα φάρμακα σε μη αποζημιούμενα φάρμακα, καθόσον όλα τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται».

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής εμφανίστηκε να έχει άλλη άποψη από την κεντρική της κυβέρνησης, λέγοντας ότι τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν, ενώ και οι δεσμεύσεις προς τον κλάδο θα τηρηθούν. Σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός υποστήριξε ότι το θέμα έχει ανακύψει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, λόγω των θεσμών, «οι οποίοι έχουν εμμονές, δυστυχώς, οι οποίες δεν εξηγούνται», αφού η Ελλάδα έχει 11.500 σημεία πώλησης των ΜΥΣΥΦΑ και «δεν υπάρχει πρόβλημα στο θέμα του ανταγωνισμού».

Ελενα Σολωμού

Keywords
Τυχαία Θέματα