Στον ΣΥΡΙΖΑ παίζουν περνά περνά η μέλισσα – Τα κόκκινα τριαντάφυλλα και τα άσπρα γιασεμιά

Τεταμένο κλίμα, εν μέσω αντιθέσεων και διαφωνιών, επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της σημαντικής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.Μεταφορικά, θα μπορούσε κανείς να παρομοιάσει την κατάσταση με το γνωστό παιδικό παιχνίδι περνά περνά η μέλισσα, όπου οι παίκτες καλούνται να διαλέξουν ομάδα: Την ομάδα του κόκκινου τριαντάφυλλου ή του άσπρου γιασεμιού. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση μόνο για παιχνίδι δεν πρόκειται, αλλά για μια σκληρή μάχη εξουσίας με έπαθλο

την επικράτηση στο εσωκομματικό παιχνίδι, που θα καθορίσει όχι μόνο τις πολιτικές θέσεις αλλά και τις πραγματικές θέσεις, ενόψει εκλογών και ενδεχόμενης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, πολλές συνιστώσες αλλά και μεμονωμένα στελέχη του επιδίδονται σε «χαρτοπόλεμο» με κείμενο θέσεων, όπου ευθέως ή έμμεσα αμφισβητούνται συγκεκριμένες επιλογές της ηγεσίας.

Την αρχή έκαναν 53 στελέχη της προεδρικής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Θεανώ Φωτίου κ.λπ.) με κείμενο αρχών, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί αύριο και στο οποίο ασκείται, χλιαρή έστω, κριτική σε επιλογές της ηγεσίας και καλεί για περισσότερο ριζοσπαστισμό και λιγότερη αλλοίωση του προφίλ του κόμματος μέσω του φλερτ με το πολιτικό κέντρο.

Στέλεχος που ανήκει στους υπογράφοντες επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, κάνοντας λόγο «για απλή συμβολή στον εσωκομματικό διάλογο», ενώ ως στόχος τίθεται «η βελτίωση παραμέτρων της στρατηγικής του κόμματος που δεν απέδωσαν».

Στο ίδιο πλαίσιο και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη ετοιμάζει κείμενο-πλαίσιο για παρέμβαση στον εσωκομματικό διάλογο, η μπάλα όμως μένει χαμηλά και από τα στελέχη της, με στόχο το κλίμα να μην ηλεκτριστεί τόσο, όσο σε άλλες συνεδριάσεις.

Πάντως, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας θεωρούν «θετικό» το κείμενο των 53 στελεχών της πλειοψηφίας. Ο καταιγισμός κειμένων όμως συνεχίζεται με δύο κείμενα να προέρχονται από τη Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα, την αρχή έκανε ο βουλευτής Αλέξης Μητρόπουλος μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα, γιο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1991. Με αυτό το κείμενο, τα δυο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ασκούν κριτική στην ηγεσία του κόμματος για το γεγονός πως δεν αυξήθηκε ο αριθμός των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επιτίθενται ανοιχτά στους «εραστές της δραχμής».

Το συμπέρασμα που καταλήγουν τα δυο στελέχη είναι το δίλημμα πως «Ή θα ενώσουμε τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας σε οργανωτική-πολιτική-ιδεολογική αντιμνημονιακή βάση ή θα βαυκαλιζόμαστε με τη σταθερότητα των "ανάδελφων" εκλογικών μας ποσοστών, που όμως δεν κλονίζουν τη μνημονιακή πορεία».

Η Σοσιαλιστική Τάση όμως εμφανίζεται διασπασμένη, καθώς τα υπόλοιπα στελέχη της (Ιωάννης Μιχελογιαννάκης, Παναγιώτης Κουρουμπλή , Δημήτρης Τσουκαλάς, Αντώνης Κοτσακάς) είναι οργισμένα με την αυτονόμηση του Αλέξη Μητρόπουλου και θα καταθέσουν στην Κ.Ε. του κόμματος ξεχωριστό κείμενο αρχών.

Βασικός άξονας του κειμένου, πέραν της πατριωτικής διάστασης στα εθνικά θέματα, θα είναι η πρόταση για συνεργασία και με τις εξ εριστερών δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που στο κείμενο Μητρόπουλου - Τεμπονέρα δεν περιλαμβάνεται.

Τέλος, στην Κ.Ε. του Σαββάτου θα εμφανιστεί η εισήγηση της πλειοψηφίας αλλά και ξεχωριστό κείμενο από τον οικονομικό εγκέφαλο του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Μηλιό και το στέλεχος του κόμματος, Σπύρο Λαπατσιώρα.

Πάντως, στον Αλέξη Τσίπρα άσκησε σκληρή κριτική και ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Μανώλης Γλέζος, σημειώνοντας επί της ουσίας πως δεν έχει γίνει καμία αυτοκριτική για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως η κρίση που σοβεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «αρκετά σοβαρή, καθώς το κόμμα βρίσκεται στη φάση μετάβασης από την μετεφηβική ηλικία στην πολιτική ενηλικίωση», με αποτέλεσμα η συνεδρίαση του Σαββάτου να αναμένεται ηλεκτρισμένη και ακόμα και στελέχη της Κουμουνδούρου να εκτιμούν πως η συζήτηση στους κόλπους του κόμματος πρόκειται να συνεχιστεί με ένταση και εντός του θέρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα