Αυτές είναι οι τρεις τροφές που μειώνουν το άγχος και φτιάχνουν την διάθεση

Αν είστε από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν όλες τις αναποδιές χωρίς άγχος και στρες, τότε είστε από τους λίγους τυχερούς. Αν ανήκετε στην πλειοψηφία, τότε θα πρέπει να μάθετε ότι υπάρχουν κάποιες τροφές που μπορούν να σας φτιάξουν την διάθεση μετά από μία πιεστική μέρα.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτεΐνες ιχνοστοιχεία και βιταμίνες που αποτελούν πρόδρομες ουσίες για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών. Οι νευροδιαβιβαστές συνδέονται άρρηκτα με την διάθεση και οι κύριοι είναι οι: σεροτονίνη, ντοπαμίνη και νοραδρεναλίνη.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή

του Χάρβαρντ έκαναν μία μελέτη για τις τροφές που φτιάχνουν την διάθεση, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Archives of Internal Medicine». Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα δημητριακά ολικής άλεσης μειώνουν το άγχος καθώς έχουν φυτικές ίνες και υδατάνθρακες που κρατούνε τα επίπεδα του σακχάρου του αίματος σε φυσιολογικά επίπεδα. Παράλληλα, μειώνουν τα επίπεδα των αμινοξέων στο αίμα, με εξαίρεση την τρυπτοφάνη, το θεμέλιο λίθο της σεροτονίνης.

Επίσης και το γάλα μειώνει το άγχος επειδή έχει υψηλή συγκέντρωση σε βιταμίνη D, η οποία βοηθάει στην παραγωγή σεροτονίνης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χαμηλά επίπεδα της συγκεκριμένης βιταμίνης συνδέονται με καταθλιπτικά και ψυχωτικά επεισόδια. Τέλος, ο καφές μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε όσους έχουν άγχος. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κλειδί βρίσκεται στην καφεΐνη που λειτουργεί με δύο τρόπους. Πρώτον μιμείται την αδενοσίνη και συνδέεται με τους υποδοχείς στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να εμποδίζει την εξάπλωση που έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει την ταχύτητα αντίδρασης των νεύρων. Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ουσία που βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα