Στοίχημα η Προεδρία της ΕΕ – Ποια προβλήματα πρέπει να λύσει η κυβέρνηση μέσα στο 2014

08:29 8/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Άνεμος αισιοδοξίας φυσά από σήμερα στην Αθήνα, με αφορμή την επίλυση των ενδοκυβερνητικών ζητημάτων ενόψει και της έναρξης της ελληνικής Προεδρίας.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Ευγενίδης

Η χθεσινή συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο χαρακτηριζόταν ως σημαντική, καθώς είχαν προκύψει ξανά θέματα λειτουργίας του κυβερνητικού συνασπισμού και χρειαζόταν

για μια ακόμα φορά η διαπραγμάτευση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο για να αποκατασταθούν οι αρρυθμίες στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, μια προεργασία για την κατάργηση των 25 ευρώ για την εισαγωγή στα νοσοκομεία είχε γίνει το προηγούμενο Σάββατο, όταν συναντήθηκαν μυστικά στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη. Σε εκείνη τη συζήτηση είχε οριστεί ως γραμμή πως το μέτρο θα ισχύσει, εκτός αν βρεθεί ισοδύναμο. Το ισοδύναμο βρέθηκε κατόπιν συνεννόησης των δύο πολιτικών αρχηγών με το οικονομικό επιτελείο, το οποίο επιβεβαίωσε την εφάμιλλη αποδοτικότητα του επιπλέον φόρου 0,05 ευρώ στα πακέτα των τσιγάρων. Η εισπραξιμότητα του νέου μέτρου προσδιορίζεται στα 40 εκ. ευρώ. Το θέμα συζητήθηκε χθες το πρωί σε τηλεφώνημα του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφεραν χθες πριν τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές, το θέμα των 25 ευρώ είχε μεν τη σημασία του, δεν ήταν όμως αρκετό, ώστε να χάσει η κυβέρνηση το δάσος. Όπου δάσος, βλέπε Προεδρία, η οποία ξεκινά επισήμως σήμερα με μια μεγαλειώδη τελετή στο Ζάππειο μέγαρο. Οι προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές ημέρες, ενώ χθες το πρωί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιθεώρησε τον χώρο της εκδήλωσης. Τα μέτρα ασφαλείας αναμένεται να είναι δρακόντεια, με δεδομένο πως στην Αθήνα θα βρίσκονται ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Πρόεδρος της Ε.Ε., Χερμάν Βαν Ρομπάι αλλά και ολόκληρο το Κολλέγιο των Επιτρόπων. Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι κ.κ. Μπαρόζο και Βαν Ρομπάι θα έχουν συναντήσεις με τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο, ενώ οι υπουργοί θα έχουν συναντήσεις στα υπουργεία τους με τους αρμόδιους κοινοτικούς επιτρόπους.

Στην κυβέρνηση βλέπουν την ελληνική προεδρία ως ευκαιρία για νέα αφετηρία για τον κυβερνητικό σχηματισμό, σε ένα έτος, το οποίο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τη συγκυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς σήμερα αναμένεται να αναδείξει για μια ακόμα φορά την προσπάθεια που γινεται στην Ελλάδα και η οποία πλέον αρχίζει να αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ θα τονίζει επίσης πως η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Στην κυβέρνηση βλέπουν την προεδρία ως μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους της χώρας, να προωθήσουν μια ατζέντα με ζητήματα άμεσου ενδιαφέροντος αλλά και να αναβαθμίσουν την εικόνα της χώρας διεθνώς, δίνοντας το μήνυμα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πως η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέλος του πυρήνα της Ευρώπης.

Την αισιοδοξία της κυβέρνησης για την έκβαση της ελληνικής προεδρίας εμφανίστηκε να συμμερίζεται και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο με χθεσινή του δήλωση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ελληνική προεδρία της ΕΕ «θα στεφθεί από επιτυχία». «Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει στην υφήλιο ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και ότι πάντα συνεισφέρει και συνείσφερε με πολύτιμο τρόπο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα» υπογράμμισε ο κ. Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κύρια πρόκλησή μας είναι να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και να υλοποιήσουμε τους κοινούς μας στόχους σχετικά με τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Είμαι βέβαιος, πρόσθεσε, ότι η ελληνική προεδρία θα χαρακτηριστεί από το ίδιο θάρρος, ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα που τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι Έλληνες πολίτες επέδειξαν ως απάντηση στην κρίση». Επισήμανε, δε, ότι η προεδρία της ΕΕ είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα να δείξει στην υφήλιο ότι δεν είναι μόνο ικανή να διαχειριστεί την κρίση, αλλά και ότι πάντα συνεισφέρει και συνείσφερε με πολύτιμο τρόπο στο ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει και η τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, πως αναμένει θετικές εξελίξεις για τη ρύθμιση του δημοσίου χρέους εντός της περιόδου της ελληνικής προεδρίας. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας υπολογίζει πως στο Eurogroup αμέσως μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει συζήτηση επί της ουσίας για το ελληνικό χρέος, με την λύση που θεωρούν πιο πιθανή στην οδό Νίκης να είναι η επιμήκυνση των δόσεων από το ελληνικό πρόγραμμα για περίοδο που προσδιορίζεται στα 50 χρόνια. Πάντως και στο Υπουργείο Οικονομικών βλέπουν την προεδρία ως ευκαιρία για την αποκατάσταση του διεθνούς προφίλ της χώρας και γι’ αυτό τα στελέχη του εργάζονταν νυχθημερόν τις τελευταίες μέρες για να είναι όλα στην εντέλεια.

Νέα αφετηρία για την κυβέρνηση η Προεδρία-Εκτόνωση των ενδοκυβερνητικών προβλημάτων και οι επόμενες κινήσεις.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα