Στο μικροσκόπιο βάζει η Τρόικα τις τρύπες των ασφαλιστικών ταμείων και τη φοροδιαφυγή

Η αύξηση των εσόδων από την μείωση της φοροδιαφυγής αλλά και οι «μαύρες τρύπες» των ασφαλιστικών ταμείων μπαίνουν στο μικροσκόπιο της Τρόικας και του υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, όσον αφορά την δυσμενή κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας που αντιμετωπίσαμε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους, αυτό ενδέχεται να αλλάξει έως την κατάθεση και του τελικού σχεδίου του Προϋπολογισμού, στις 21 Νοεμβρίου του 2013.

Βέβαια υπάρχουν δύο σημαντικά σημεία στο προσχέδιο σε κατάσταση αναμονής. Αρχικά, προβλέπονται έσοδα 1 δισ ευρώ – σχεδόν δηλαδή το 0,5%

του ΑΕΠ – μόνο από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενα του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, προκειμένου να καταλήξουν σε αυτά τα δεδομένα και να δημιουργήσουν τον συγκεκριμένο σχεδιασμό στηρίχθηκαν σε ουσιαστικές μελέτες που μάλιστα αξιολογήθηκαν από την Τρόικα.

Μάλιστα αν και αυτό το 1 δισ ευρώ θεωρείται δεδομένο και ενσωματώθηκε στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του επόμενου οικονομικού έτους, οι σχετικές δράσεις για την εξοικονόμηση του από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και τα τεχνικά κλιμάκια της Τρόικα μόλις ξεκίνησαν.

Το δεύτερο σκέλος αναφέρεται στα Ασφαλιστικά Ταμεία. Η κατάστασή τους εξετάζεται από το υπουργείο Εργασίας, ενώ άμεσα θα αξιολογηθούν από τη Τρόικα, προκειμένου να καλυφθούν οι τρύπες των ταμείων, έστω και σε «θεωρητικό» επίπεδο, παράδειγμα η απόκλιση της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, τη λειτουργία του ΟΑΕΕ, την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία. Σχετικά, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε σε κενό που οφείλεται στην μη εφαρμογή του μέτρου εισφοράς. Όμως ακόμη και στις δηλώσεις σημειώνεται ένα κενό, αφού λίγες μέρες μόνο πριν τόνιζε πως «δεν υπάρχει κανένα οικονομικό ζήτημα, αφού τα 600 εκατ. ευρώ είχαν καλυφθεί στη προηγούμενη αξιολόγηση, με μέτρα όπως η εφαρμογή του Φόρου Πολυτελείας έναν χρόνο νωρίτερα και η επέκταση της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα και το 2016».

Μετά από αυτές τις παρατηρήσεις όταν τέθηκε στον κ. Σταϊκούρα το ερώτημα για το εάν θα χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του 2014 για πρωτογενές πλεόνασμα, απάντησε μονάχα: «είμαστε σε φάση διαπραγμάτευσης- όλα αξιολογούνται».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα