Στενό «μαρκάρισμα» στον Στουρνάρα για το πετρέλαιο θέρμανσης από 20 βουλευτές της ΝΔ

Αίσθηση προκάλεσε στους πολιτικούς και δημοσιογραφικούς κύκλους η ερώτηση που κατέθεσαν 20 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στον Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρναρα, αναφορικά με το φόρο πετρελαίου.

Με σαφή τρόπο, οι βουλευτές της ΝΔ τόνισαν στην ερώτησή τους πως «το μέτρο με την εξίσωση του φόρου πετρελαίου δεν πέτυχε» και πήραν έτσι διακριτές αποστάσεις από τη γενική κατεύθυνση που δίνει το Υπουργείο. Μάλιστα, δεν λείπουν

και οι ψίθυροι αναφορικά με το ενδεχόμενο καταψήφισης της διάταξης όταν έρθει στη Βουλή από ορισμένους βουλευτές.

Το προφίλ των βουλευτών

Παρατηρώντας τη λίστα των ερωτώντων βουλευτών, διαπιστώνει κανείς πως πρόκειται κατά κύριο λόγο για νέους βουλευτές ή βουλευτές με βραχύχρονη κοινοβουλευτική παρουσία. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι βουλευτές του κλίματος Σαμαρά, ενώ ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται και άνθρωποι που πρόσφατα εξελέγησαν στα ανώτατα κομματικά όργανα, όπως η Βουλευτής Καστοριάς, κα Μαρία Αντωνίου. Πάντως, παρόντες και σε αυτή την πρωτοβουλία είναι και οι δύο πρώην βουλευτές του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη, της ΔΗ.ΣΥ., οι κ.κ. Αυγενάκης και Κοντογιάννης.

Όπως σημείωναν κοινοβουλευτικές πηγές με γνώση του θέματος, αυτή η ομάδα βουλευτών είναι μεν ετερόκλητη, ζυμώσεις όμως, ιδίως ανάμεσα στους πρωτάρηδες βουλευτές, γίνονται σχεδόν καθημερινά, τόσο στο εντευκτήριο της Βουλής όσο και σε διάφορα εστιατόρια. Επιπρόσθετα, προεξάρχοντα ρόλο αναλαμβάνει ο βουλευτής Πέλλας, Δάνης Τζαμτζής, ο οποίος έχει πολλάκις εκφράσει ενστάσεις τόσο για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όσο και του αγροτικού πετρελαίου.

Τέλος, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, αυτή η ομάδα των βουλευτών δύσκολα θα λειτουργήσει και στη συνέχεια en bloque και δεν έχει σε καμία περίπτωση διάθεση αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση όμως από τη γαλάζια Κ.Ο. διαμηνύουν πως δεν θα διστάζουν να υπογραμμίζουν λάθη και παραλείψεις τόσο του οικονομικού επιτελείου όσο και της κυβέρνησης γενικότερα.
Όσο για την ταμπακιέρα; Από το Υπουργείο Οικονομικών τονίζουν πως δεν πρόκειται να μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς έχει ουσιαστικά οδηγήσει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου πετρελαίου. Αυτό που μελετάται και αναμένεται να υλοποιηθεί είναι να υπάρχει μεγαλύτερη επιστροφή φόρου ανά λίτρο, κάτι που θα συντελεί στη μείωση της τιμής αγοράς επί της ουσίας.

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα