Στο κενό η πρόταση του ΟΗΕ για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών

Δεν καρποφόρησε η προσπάθεια των Ηνωμένων Εθνών για την αποποινικοποίηση της κατοχής και χρήσης ναρκωτικών σε διάφορες χώρες.

Αυτό σημαίνει ότι αποσύρθηκε έγγραφο του αντίστοιχου Γραφείου του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα (UNODC) αφού ασκήθηκαν ισχυρές πιέσεις «από τουλάχιστον μία κυβέρνηση».

Σχετικά με την έκθεση που διέρρευσε, περιείχε τη σύσταση προς τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ

να εξετάσουν την προοπτική να αποποινικοποιήσουν «τα ναρκωτικά και την κατοχή για προσωπική χρήση». Η σύσταση αυτή βασιζόταν στην εκτίμηση ότι η αποποινικοποίηση όσον αφορά την «κατοχή για προσωπική χρήση» είναι συμβατή με τη διεθνή νομοθεσία για τα ναρκωτικά και εξυπηρετεί την προστασία της υγείας και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν ο ιδρυτής της Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον, μέλος μιας παγκόσμιας επιτροπής για τις πολιτικές καταπολέμησης των ναρκωτικών, αποκάλυψε σε ιστολόγιό του την ύπαρξη του εγγράφου. Καλωσόρισε την πρόταση του ΟΗΕ, με την οποία τόνισε ότι συμφωνεί απόλυτα και δήλωσε πως προχώρησε στην αποκάλυψη για να προλάβει πολιτικές πιέσεις που θα οδηγούσαν στην απόσυρσή της την τελευταία στιγμή.

Μέσα σε λίγες ώρες, όμως, το Γραφείο του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προτείνει άμεσα αλλαγή πολιτικής και έκανε λόγο για «ατυχή παρεξήγηση» σχετικά με τη φύση του δισέλιδου εγγράφου.

The post Στο κενό η πρόταση του ΟΗΕ για την αποποινικοποίηση των ναρκωτικών appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα