Τα Playmobil μιλάνε για την ελληνική κρίση [εικόνες]

Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν ο Νίκος Παπαδόπουλος έπαιζε με τον μεγάλο του γιο, τον Γιώργο-Μάριο: «Προσποιούμασταν πως θα πάει στο κρεβάτι χρησιμοποιώντας τα Playmobil. Έτσι μου ήρθε η ιδέα να δημιουργήσω σκηνές με τα κουκλάκια όχι μόνο από την οικογενειακή μου ζωή αλλά από ολόκληρη την κοινωνία».

Από τότε και μέχρι σήμερα, ο 36χρονος κωμικός από την Θεσσαλονίκη δημιουργεί σκηνές από την ελληνική κοινωνία χρησιμοποιώντας

τα κουκλάκια. Συνολικά ξόδεψε 900 δολάρια για να δημιουργήσει δεκάδες έργα τέχνης μέσα στο σαλόνι του, το οποίο έχει μετατρέψει σε στούντιο. Χρησιμοποιώντας τα Playmobil σατηρίζει την κοινωνία και εκφράζει με αυτό τον τρόπο της πολιτικές του απόψεις. Στη συνέχεια βγάζει φωτογραφίες και τις ποστάρει στην προσωπική του σελίδα.

Το πρώτο του έργο, το δημιούργησε για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των γυναικών (25 Νοεμβρίου). Δείχνει μία γυναίκα με μαύρα μάτια: «Όταν είδα αυτή τη φωτογραφία ανατρίχιασα».

Από τότε αποφάσισε να επικεντρωθεί στην προσφυγική κρίση. Σε ένα έργο του, απεικονίζεται ένα δουλεμπορικό στη θάλασσα ενώ μία μητέρα κρατά στην αγκαλιά της ένα μικρό αγόρι. Ο Νίκος Παπαδόπουλος το δημιούργησε με αφορμή τον Αϊλάν Κουρντί: «Με αυτή τη φωτογραφία, θέλω να υπενθυμίσω στους ανθρώπους πως δεν υπάρχουν παράνομοι μετανάστες, μόνο μετανάστες».

Σε άλλη φωτογραφία του που είναι βασισμένη σε αληθινό στιγμιότυπο που είδε στις ειδήσεις, δείχνει τουρίστες στις ξαπλώστρες ενώ στην παραλία φθάνει μία βάρκα με πρόσφυγες: «Πρόκειται για πραγματική φωτογραφία. Η μητέρα ήρθε με τον γιο της από την θάλασσα, ενώ μία γυναίκα ήταν στην ξαπλώστρα και έφυγε επειδή οι πρόσφυγες κατέστρεψαν τις διακοπές της». Ο Νίκος Παπαδόπουλος δημιούργησε με τα Playmobil μία γυναίκα με κόκκινη μπούρκα που κουβαλά ένα παιδί και η γυναίκα που κάνει ηλιοθεραπεία κρατά τα γυαλιά της προκειμένου να δει καλύτερα.

«Είναι ένα μήνυμα προς όλους όσους ενδιαφέρονται μόνο για τους εαυτούς τους και δεν δίνουν δεκάρα για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο», λέει ο Παπαδόπουλος για να συνεχίσει: «η ειρωνεία είναι το μόνο που τους νοιάζει είναι να έχουν τα παιδιά τους μία καλύτερη ζωή από εκείνους».

Επίσης επικεντρώθηκε και στην οικονομική κρίση δημιουργώντας ένα ΑΤΜ που σέρνει με αλυσίδα έναν πελάτη. Το έργο συμβολίζει την λιτότητα και το πως έχει επηρεάσει τα νοικοκυριά με την επιβολή των capital controls. «Ήταν λες και όλοι οι πολίτες ήταν σκλάβοι των μηχανών. Γι αυτό ονόμασα το συγκεκριμένο έργο “bitch”. Το νόημα είναι: να φοβάσαι περισσότερο τους “άδειους” ανθρώπους από τα άδεια ΑΤΜ».

Φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και η Άνγκελα Μέρκελ που σαν Playmobil φορά ένα κράνος Βίκινγκ και κρατά δύο Έλληνες πολιτικούς με αλυσίδες ενώ εκείνοι είναι τα σκυλάκια της και στα μπολ τους αντί για φαγητό έχει ευρώ: «Αυτοί οι δύο άνδρες συμβολίζουν δύο Έλληνες πρωθυπουργούς, τους οποίους βλέπω σαν τα σκυλάκια της Μέρκελ». Πρόκειται για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη (είναι το Playmobil με το μουστάκι).

«Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου έχουν στερήσει από τους ανθρώπους την αισιοδοξία, την ελπίδα και το χαμόγελο τους -τρία πράγματα που είναι συνυφασμένα με τους Έλληνες. Νιώθω πως δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στην Ελλάδα, ούτε ανεξαρτησία, ούτε και δικαιοσύνη».

Τα πιο επίμαχα έργα του Παπαδόπουλου απεικονίζουν την . Σε ένα από αυτά φαίνεται ένας οπαδός της να επιτίθεται σε έναν εγκέφαλο με μαχαίρι και μεταλλική μπάλα: «Δεν μπορούν να χειριστούν την δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση».

Ο απώτερος σκοπός του Νίκου Παπαδόπουλου είναι να είναι αστείος, να κριτικάρει την εκάστοτε κυβέρνηση και να δείξει τς συνέπειες των πράξεων των ανθρώπων. «Όσο πιστεύουμε πως οι πολιτικοί είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη μιζέρια μας, δεν θα αλλάξει τίποτα», λέει ο καλλιτέχνης.

Πολλοί είναι εκείνοι που βρίσκουν τα έργα του πολιτικώς ορθά, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για την εταιρεία που φτιάχνει τα Playmobil. Ενδεικτικό είναι πως ο γερμανικός κολοσσός έκλεισε την πρώτη του σελίδα «με την αιτιολογία πως παραβιάζω το εμπορικό σήμα και χρησιμοποιώ τα προϊόντα τους χωρίς άδεια», λέει ο Παπαδόπουλος. Όταν αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο σάιτ, η εταιρεία τον προειδοποίησε πως θα του το κλείσει και πάλι αν δεν αφαιρούσε τα έργα που αναφέρονταν στην πολιτική.

Μετά από διαπραγματεύσεις, τόσο και το fansite όσο και το σάιτ παραμένουν ανοιχτά αλλά ο Παπαδόπουλος γράφει πως τα Playmobil δεν του δίνουν χορηγία ούτε έχουν εξουσιοδοτήσει το έργο του. «Πρέπει να έχω το δικαίωμα να χρησιμοποιώ ένα παιχνίδι που αγόρασα όπως θέλω εγώ», δήλωσε ο Παπαδόπουλος.

Μέχρι σήμερα συνεχίζει να παίζει με τον γιο του στο σπίτι, παρόλο που τώρα πια δεν βλέπει τα Playmobil σαν απλά παιχνίδια, αλλά σαν ένα ισχυρό εργαλείο: «Μία φιγούρα Playmobil συμβολίζει κάτι αγνό και αθώο. Όταν μετατρέπω κάτι αθώο σε ένα σκληρό ανθρώπινο ον, το κάνω για να υπενθυμίσω σε όλους τους ανθρώπους τα συναισθήματα που είχαν όταν ήταν παιδιά. Οι γιοι μου δεν έχουν χάσει ακόμα την παιδικότητα τους και ελπίζω πως όταν έρθει αυτή η στιγμή, η πραγματικότητα θα είναι πιο ανθρώπινη».

1 από 5 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >

«Πρόκειται για πραγματική φωτογραφία. Η μητέρα ήρθε με τον γιο της από την θάλασσα, ενώ μία γυναίκα ήταν στην ξαπλώστρα και έφυγε επειδή οι πρόσφυγες κατέστρεψαν τις διακοπές της»

«Ήταν λες και όλοι οι πολίτες ήταν σκλάβοι των μηχανών. Γι αυτό ονόμασα το συγκεκριμένο έργο “bitch”. Το νόημα είναι: να φοβάσαι περισσότερο τους “άδειους” ανθρώπους από τα άδεια ΑΤΜ»

«Αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μου έχουν στερήσει από τους ανθρώπους την αισιοδοξία, την ελπίδα και το χαμόγελο τους -τρία πράγματα που είναι συνυφασμένα με τους Έλληνες. Νιώθω πως δεν υπάρχει αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια στην Ελλάδα, ούτε ανεξαρτησία, ούτε και δικαιοσύνη»

Οπαδός της Χρυσής Αυγής επιτίθεται σε έναν εγκέφαλο με μαχαίρι και μεταλλική μπάλα: «Δεν μπορούν να χειριστούν την δημοκρατία και την ελεύθερη έκφραση»

«Αυτοί οι δύο άνδρες συμβολίζουν δύο Έλληνες πρωθυπουργούς, τους οποίους βλέπω σαν τα σκυλάκια της Μέρκελ». Πρόκειται για τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη (είναι το Playmobil με το μουστάκι).

The post Τα Playmobil μιλάνε για την ελληνική κρίση [εικόνες] appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα