Στο εδώλιο οι ταμίες του Ραχόι για διαφθορά – Το σκάνδαλο «αβαντάρει» τους Podemos

10:48 6/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Σαράντα πρόσωπα που κατηγορούνται ότι ενέχονται σε ένα κύκλωμα διαφθοράς στην καρδιά του κυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP), θα λογοδοτήσουν τον επόμενο χρόνο στη ισπανική δικαιοσύνη ενώ στη δίκη θα αντιμετωπίσει κατηγορίες και το ίδιο το κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι τρεις πρώην ταμίες του PP ενώ ανάμεσα στις κατηγορίες είναι η δωροληψία, η αθέμιτη άσκηση επιρροής έναντι ανταλλαγμάτων και η κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Η ανακοίνωση αυτή του Ανωτάτου δημοσιοποιείται ενώ απομένουν πλέον λίγοι μήνες ως τις

εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν στα τέλη του χρόνου και ενόψει των οποίων η διαφθορά είναι ένα από τα βασικά ζητήματα στον προεκλογικό διάλογο. Επομένως, η υπόθεση προστίθεται σε μια σειρά εξελίξεων που προκαλούν αμηχανία στον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι που βλέπει το μέλλον του να διαγράφεται ζοφερό.

Την ώρα που ένας στους τέσσερις Ισπανούς είναι άνεργος, το σκάνδαλο αυτό έχει πλήξει την αξιοπιστία του πρωθυπουργού. Αποτέλσμα: η δημοφιλίας του PP υποχωρεί σημαντικά και σταδιακά σε κάθε νέα δημοσκόπηση ενώ οι αριστεροί Podemos κερδίζουν συνεχώς έδαφος στους ταλαιπωρημένους Ισπανούς ψηφοφόρους. Η τελευταία δημοσκόπηση διενεργήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου και ανέδειξε για πρώτη φορά πρώτη πολιτική δύναμη της Ισπανίας τους Podemos, με διαφορά από την κυβερνώσα κεντροδεξιά του Λαϊκού Κόμματος που άγγιζε τις εφτά μονάδες (27,7% - 20,9%).

Το σκάνδαλο

Τα πρόσωπα που κατηγορούνται στο πλαίσιο της υπόθεσης που αποκαλείται «δίκτυο Γκιρτέλ», φέρονται να δωροδοκήθηκαν με διάφορους τρόπους, μεταξύ άλλων δεχόμενα ακριβά δώρα ή δωρεάν διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, προκειμένου να αναθέσουν κρατικές συμβάσεις στον φερόμενο ως εγκέφαλο του κυκλώματος, τον Φρανθίσκο Κορέα.

Τρεις πρώην ταμίες του Λαϊκού Κόμματος, ο Λουίς Μπάρθενας, ο Άλβαρο Λαπουέρτα και ο Άνχελ Σαντσίς, θα περάσουν από δίκη, όπως και η πρώην υπουργός Υγείας Άνα Μάτο - η οποία παραιτήθηκε πέρυσι αφού ένας δικαστής αποκάλυψε ότι απέκτησε χρήματα εν αγνοία της από ένα κύκλωμα δωροδοκιών στο οποίο εμπλεκόταν ο πρώην σύζυγός της, άλλοτε δήμαρχος εκλεγμένος με το PP.

Ο Μπάρθενας, ο οποίος πρόσφατα αποφυλακίστηκε προσωρινά μετά τον εγκλεισμό του διαρκούσης της έρευνας για μια άλλη υπόθεση διαφθοράς, κλήθηκε από τη δικαιοσύνη να καταβάλει χρηματική εγγύηση σχεδόν 89 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο το PP κλήθηκε να καταθέσει ως εγγύηση 245.492 ευρώ.

The post Στο εδώλιο οι ταμίες του Ραχόι για διαφθορά – Το σκάνδαλο «αβαντάρει» τους Podemos appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα