Στα χέρια της κυβέρνησης η πρόταση των θεσμών για το 3ο Μνημόνιο – Αντιπροτάσεις ετοιμάζει η ελληνική πλευρά

13:28 9/8/2015 - Πηγή: KoolNews

Στα χέρια της κυβέρνησης βρίσκεται από το Σάββατο το απόγευμα η πρόταση των τεσσάρων θεσμών για τη νέα συμφωνία-Μνημόνιο με την Ελλάδα.

Η πρόταση, που αποτελείται από 26 σελίδες, απεστάλη στην ελληνική κυβέρνηση και αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης με τους Αλέξη Τσίπρα, Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη

Τσακαλώτο, Γιώργο Σταθάκη και τον επικεφαλής των Ελλήνων εμπειρογνωμόνων Γ. Χουλιαράκη.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, από αργά το βράδυ του Σαββάτου ξεκίνησε η σύνταξη της ελληνικής απάντησης.

Στις ελληνικές θέσεις περιλαμβάνονται επιμέρους παρατηρήσεις σε σημεία των προτάσεων των θεσμών και σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, οι παρατηρήσεις, ενστάσεις και αντιπροτάσεις είναι απόλυτα τεκμηριωμένες, πολιτικά, τεχνικά και νομικά.

Έχουν τύχει αξιόπιστης τεχνικής και νομικής τεκμηρίωσης και υπάρχει η προσδοκία ότι θα γίνουν αποδεκτές, αναφέρει η ίδια πηγή.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή πάντως, σε Μέγαρο Μαξίμου και Οικονομικό επιτελείο δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους για τη στάση των σκληρών κύκλων της Ευρώπης, με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιμένει σε ένα νέο δάνειο-γέφυρα.

Η ελληνική πλευρά «χτενίζει τα πάντα σε ό,τι αφορά στη νομική υπόσταση των κειμένων» -τα οποία έχουν ήδη συνταχθεί-, και οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης είναι αυτοί που έχουν επωμιστεί το βάρος των συνομιλιών, ώστε όλα να κυλήσουν ρολόι μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Με το βλέμμα στη 13η Αυγούστου

Σε κάθε περίπτωση η εκτίμηση του Μαξίμου είναι, ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε τελική συμφωνία, η οποία θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες απ’ την ελληνική Βουλή και πάντως το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου, ώστε στη συνέχεια να ψηφιστεί και από κοινοβούλια χωρών-μελών της Ε.Ε. και στις 20 Αυγούστου να αρχίσει η εκταμίευση ποσών προς την Ελλάδα.

Το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι «να έχει υπάρξει συμφωνία «μέχρι την Τρίτη 11 Αυγούστου» και την προσεχή Πέμπτη (13/08) να συγκληθεί εκτάκτως η ολομέλεια της Βουλής ώστε να τεθεί προς ψήφιση.

Με δεδομένο ότι στις 14 του μήνα συνεδριάζει το Εurogroup, επιθυμία της Αθήνας είναι να υπάρχει συμφωνία «χειροπιαστή» για να ακολουθήσει και η επικύρωσή της από τους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Με βάση τα παραπάνω, και εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές, οι βουλευτές θα κληθούν να επιστρέψουν στην Αθήνα προπαραμονή Δεκαπενταύγουστου ενόψει ψηφοφορίας

The post Στα χέρια της κυβέρνησης η πρόταση των θεσμών για το 3ο Μνημόνιο – Αντιπροτάσεις ετοιμάζει η ελληνική πλευρά appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα