Στα 53 δισ. δολάρια η συνολική ζημιά της BP για την καταστροφή του Κόλπου του Μεξικού

11:14 5/4/2016 - Πηγή: KoolNews

Η άνευ προηγουμένου μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού αλλά και ο θάνατος 11 ανθρώπων που είχε προκαλέσει το 2010 η BP δεν γίνεται να αποτιμηθούν σε χρήματα.

Και έτσι, αφού απέφυγε άλλου είδους ποινικές κυρώσεις η βρετανική εταιρία είπε και… ευχαριστώ για το οικονομικό τίμημα που καλείται να καταβάλλει, έξι χρόνια μετά την περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.

Το πρόστιμο οριστικοποιήθηκε στα 20 δισ. δολάρια (17,6 δισ. ευρώ) και αποτέλεσε προϊόν μίας μακράς διαπραγματευτικής προσπάθειας, μεταξύ της εταιρείας και του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το

συγκεκριμένο ποσό αφορά πάντως μόνο την αποζημίωση του αμερικανικού δημοσίου, καθώς το 2012, η BP συμφώνησε να καταβάλει ξεχωριστή αποζημίωση σε ιδιώτες και επιχειρηματίες, που υπέφεραν από την καταστροφή. Η συνολική ζημιά της, συμπεριλαμβανομένου του κόστους που συνδέεται με τη διαρροή και τον καθαρισμό των υδάτων, εκτιμάται στα 53 δισ. δολάρια (46,7 δισ. ευρώ).

Από την πλευρά της, η βρετανική εταιρεία δήλωσε «ευχαριστημένη» για την έκβαση της υπόθεσης, η οποία προβλέπει την καταβολή του ποσού σε βάθος 15ετίας.

Τα περίπου 20 δισ. δολάρια κατανέμονται ως εξής: 5,5 δισ. στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ, 8,1 δισ. για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών και 5,9 δισ. για την αποζημίωση των πολιτειών, οι οποίες επλήγησαν.

The post Στα 53 δισ. δολάρια η συνολική ζημιά της BP για την καταστροφή του Κόλπου του Μεξικού appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα