Panama Leaks: 3, 2, 1, πάμε!

11:14 5/4/2016 - Πηγή: KoolNews

11.5 εκατομμύρια ντοκουμέντα που αφορούν 38 χρόνια δράσης. Το πιο ισχυρό (μέχρι τώρα) προφυλακτικό του κόσμου έσπασε και η διαρροή ώρα με την ώρα διογκώνεται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Γράφει ο Γιάννης Τσαούσης

Αυτά που μέχρι τώρα ξέρουμε είναι μόνο η αρχή. Σαν να ακούς από κάπου μακριά ένα καπάκι χύτρας να εκσφενδονίζεται, χωρίς να μπορείς να το δεις. Τα 149 έγγραφα που έχουν γίνει γνωστά αποτελούν ουσιαστικά τη θρυαλλίδα του «τσουνάμι» που θα επιφέρει η μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία: Σήμερα

είμαστε ακόμα στη φάση που η στάθμη της θάλασσας χαμηλώνει και το νερό αποτραβιέται από την ακτή. Τα κύματα θα σκάσουν αργότερα. Και ουδείς μπορεί να φανταστεί πόσα θα είναι, που θα στοχεύσουν και τι θα καταστρέψουν στο πέρασμά τους.

Τα πρώτα ονόματα που διέρρευσαν μπορεί να είναι πολλά και εντυπωσιακά, ωστόσο είναι οι «λαγοί» της υπόθεσης. Τα «βαριά χαρτιά» και τα σοβαρά στοιχεία θα σκάσουν αργότερα. Σιγά-σιγά και σε ευθεία αντιστοίχιση με τις κινήσεις άμυνας των εμπλεκομένων. Δικαστήρια, δικηγόροι, νομικοί και οικονομικοί σύμβουλοι θα βγουν στην πρώτη γραμμή του «αγώνα» και είναι αυτοί που θα μονοπωλήσουν την επικαιρότητα τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τις συγκεκριμένες υποθέσεις.

Η μάχη και οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις θα είναι άνευ προηγουμένου. Δυστυχώς τις δεύτερες δεν θα τις μάθουμε ποτέ. Ούτε τις δωροδοκίες που θα γίνουν για να καλυφθούν άλλες δωροδοκίες, τις απειλές, τις δολοφονίες για να σβηστούν ίχνη, για να χαθούν διαδρομές μαύρου χρήματος, διαδρομές εξουσίας κατ’ ουσίαν. Και θα είναι σκληρές και ανελέητες, γιατί το τίμημα και το ρίσκο της ήττας -και άρα του δημόσιου εξευτελισμού και της τιμωρίας- είναι όχι απλά υψηλό αλλά αβάσταχτο.

Στην περίπτωση των Panama Leaks μιλάμε για την αποκάλυψη ενός κομματιού μιας παγκόσμιας σπείρας κοινών κλεφτών και απατεώνων που κατείχαν τις υψηλότερες των θέσεων ή/και τις υψηλότερες των καταθέσεων. Στην περίπτωσή τους η καφενειακή κουβέντα που λέει ότι λογικά το 99% των ανθρώπων που έχουν κάνει πάρα πολλά λεφτά (ειδικά σε σύντομο χρονικό διάστημα) δεν είναι δυνατόν να το έχουν πετύχει πηγαίνοντας με το σταυρό στο χέρι και άρα πιθανότατα κάποια λαμογιά/παρανομία έχουν κάνει, παίρνει σάρκα και οστά.

Πολιτικοί, αξιωματούχοι, επιχειρηματίες, εγκληματίες, παρατρεχάμενοι, αχυράνθρωποι, τραπεζίτες, όλοι μέσα είναι. Ελάχιστοι σε σχέση με το σύνολο και τον πλούτο την προέλευση του οποίου προσπάθησαν να καλύψουν, αλλά και πάλι πολλοί. Οι θεματοφύλακες, οι ταγοί, οι ευνομούμενοι. Το «ανφάν κατέ», που λένε κι οι γραμματιζούμενοι. Μέχρι που κάτι στράβωσε. Και άρχισαν να βγαίνουν τα λύματα στη φόρα. Κι άντε τώρα να προσπαθήσεις να παρακολουθήσεις ποιος θα «δώσει» ποιους, ποιος θα «χώσει» ποιον, ποιοι θα βγουν μπροστά ως εξιλαστήρια θύματα και ποιοι θα συνεχίζουν να γελούν σαρδόνια πίσω από την κουίντα. Γιατί άπαξ και δημοσιοποιήθηκε το θέμα, είναι προφανές ότι όλοι αυτοί που επί χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν δαίδαλο ανομίας που μέσα του κρύβονται «τρελομύρρια» θα επιστρατεύσουν όλη τους την οξυδέρκεια, την πανουργία και την πονηριά για να ξεφύγουν από την μέγγενη της αποκάλυψης.

Το φιλοθεάμον κοινό είναι σίγουρο ότι θα απολαύσει τη saga της ξεφτίλας που έπεται. Όμως πρακτικά, πέρα από σοβαρές αλλαγές και μεταβολές ισορροπιών που θα συμβούν, ο σκληρός καπιταλισμός τελικά θα βρει τον τρόπο να μη χάσει το θρόνο και τα προνόμιά του. Όχι γιατί «υπάρχει το σύστημα», αλλά γιατί οι άνθρωποι που κινούν τα νηματά του είναι το σύστημα.

The post Panama Leaks: 3, 2, 1, πάμε! appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα