Σφοδρή κόντρα Τσίπρα – Μπακογιάννη για τις τράπεζες: «Χρέωσες τα παιδιά και τα εγγόνια μας»

Για υπονομευτική και λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα, για το οποίο του δίνεται εκ νέου η ευκαιρία να το ξεκαθαρίσει οριστικά μέσα από την ερώτηση, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας, κατά την Ώρα του Πρωθυπουργού, σε ερώτηση της Ντόρας Μπακογιάννη σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός απέρριψε τις κατηγορίες για αφελληνισμό των τραπεζών.Όπως

ανέφερε τo 66% της Πειραιώς βρίσκεται σε ελληνικά χέρια και το 55% της Εθνικής σε ελληνικά χέρια. Αναρωτήθηκε επιπλέον τι εννοούν στην αντιπολίτευση. «Από το 2012 μέχρι και το 2015 και μετά από δύο ανακεφαλαιοποιήσεις προκαλέσατε απώλειες στις τράπεζες της τάξης του 66,5%. Μόνο η Eurobank έχασε το 97% της αξίας της».

Παράλληλα έκανε λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία. «Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα μπουν 6,4 δις ευρώ στις τράπεζες από ιδιώτες , γεγονός που επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», τόνισε.

«Καταλαβαίνω απολύτως την πικρία ορισμένων κύκλων που ίσως να προσδοκούσαν μέσα από μια πιθανή αποτυχία στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να ξαναφέρουν από το παράθυρο τα σενάρια του Grexit, αλλά και κάποιων άλλων κύκλων που ενδεχομένως να καρτερούσαν, να παραμόνευαν να οδηγηθεί η δαδικασία σε αποτυχία και κάποιες μεγέλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση, ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τον εκπλήσσει η σπουδή της κ. Μπακογιάννη να κάνει αυτή την ερώτηση και με αυτόν τον τόνο και να υιοθετεί και μάλιστα αστήρικτα, όπως πρόσθεσε, διάφορες θεωρίες συνωμοσίας για ξεπούλημα σε αρπακτικά.

«Το να θεωρείτε ότι οι τράπεζες χρειάστηκαν νέα κεφάλαια λόγω των κακών χειρισμών της κυβέρνησής, μας όπως λέτε, σημαίνει ότι αγνοείτε την κακή κατάσταση των τραπεζών πριν αναλάβουμε την οποία υποκινούσαν κάποια στελέχη σας που σήμερα διεκδικούν την αρχηγία του κόμματος. Είχαμε χάσει τον έλεγχο από τότε και η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική. Οι τράπεζες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στον βασικό τους ρόλο», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Το γεγονός ότι πετύχαμε και μπήκαν με 6,5 δις ιδιώτες δείχνει απαξίωση;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στην ανακεφαλαιοποίηση. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά το θέμα του ελέγχου των τραπεζών μπορεί η συμμετοχή του ΤΧΣ να είναι μικρότερη αλλά και ένα μικρό παιδί μπορεί να καταλάβει ότι το 25% σε μια επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένη τράπεζα είναι πιο ισχυρό από το 40% που είχε πριν την ανακεφαλαιοποίηση.

Επίσης σημείωσε ότι μειώθηκε δραστικά η επιβάρυνση του δημόσιου χρέους από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Διαχρονικά η πλειοψηφία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών.

Ο κ.Τσίπρας επιτέθηκε και στη ΝΔ για τα χρέη της προς τις τράπεζες λέγοντας ότι δεν θα τα ξεχρεώσει ποτέ και θα τα πληρώσει ο ελληνικός λαός.

«Θα καθαρίσουμε ό,τι λερώσατε 40 χρόνια στη χώρα. Και θα κάνουμε όσες επιτροπές θέλετε για όλα», ανέφερε απευθυνόμενος στην κ. Μπακογιάννη.

«Στίγμα που θα σας κυνηγάει»

«Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα είναι στίγμα που θα σας κυνηγά», είχε τονίσει νωρίτερα η Ντόρα Μπακογιάννη και επιτέθηκε στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον πρωθυπουργό, κατηγορώντας τους ότι οδήγησαν σε ανθελληνισμό το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, αποτελεί ίσως το πιο τρανταχτό παράδειγμα της αποτυχίας σας. Θα σας συνοδεύει για πάντα. Περιμένω, όπως με περίσσια ευκολία ανακοινώσατε τον έλεγχο της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, ότι θα συμπεριλάβετε και τη δική σας ανακεφαλαιοποίηση σε αυτό τον έλεγχο. Πάντως η ΝΔ θα το ζητήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής της ΝΔ.

Όπως υποστήριξε, με την οικονομική τακτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις εκλογές που προκάλεσε, το κλείσιμο των τραπεζών στο οποίο προχώρησε το καλοκαίρι, τις ανακολουθίες και τις καθυστερήσεις, «χρέωσε τα παιδιά και τα εγγόνια μας».

«Ίσως θέλετε να ξεχάσετε τη φράση του κ. Βαρουφάκη «αγάπη μου έκλεισα τις τράπεζες». Υποθέτω θα ανατριχιάσατε γιατί τότε δεν μπορούσατε να καταλάβετε, ίσως δεν είχατε δει που οδηγούμαστε. Ότι το καράβι της ελληνικής οικονομίας πήγαινε κατευθείαν στο παγόβουνο με ολόκληρη την ορχήστρα του ΣΥΡΙΖΑ να παίζει», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε:

«Μιλάμε για μια ακόμα ανακεφαλαιοποίηση που σε άλλες συνθήκες θα ήταν παντελώς αχρείαστη. Είπατε δεν θα πουλούσατε τα "κόκκινα δάνεια" σε ξένα funs. Παραδώσατε τον πλούτο της χώρας, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες. Σε καμία άλλη χώρα, το δημόσιο δεν έχασε από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εδώ έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία. Και έγινε από την κυβέρνηση που κατηγορούσε για ξεπούλημα τις προηγούμενες κυβερνήσεις, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πάντοτε διαλαλούσε υπέρ της κρατικοποίησης του τραπεζικού συστήματος. Με τις πράξεις και παραλείψεις σας επιτρέψατε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα να πέσει στα χέρια εκείνων που κάποτε χαρακτηρίζατε κοράκια».

Στη δευτερολογία της η κ. Μπακογιάννη κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έπαρση, ενώ υποστήριξε ότι δεν έλαβε καμία απάντηση.

«Εκτός πραγματικότητας τα σενάρια εξόδου από τη Σένγκεν»

Ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει και στην επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη για το προσφυγικό, χαρακτηρίζοντας εκτός πραγματικότητας τα σενάρια για έξοδο της Ελλάδας από τη Συνθήκη Σένγκεν..

«Είναι η τρίτη φορά που έρχομαι να απαντήσω σε ερώτηση για το προσφυγικό είναι λογικό διότι βιώνουμε μια τεράστια κρίση, παγκόσμια θα έλεγα και περνάει όλη αυτή η μετακίνηση και η κρίση από τη χώρα μας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πρέπει να διαχειριστούμε αυτό το πρόβλημα χωρίς να ενδώσουμε στον βάρβαρο λαϊκισμό της βίας των φρακτών και των παράνομων επαναπροωθήσεων και στη θάλασσα και θα επιμείνουμε στους κανόνες ανθρωπισμού. Εύχομαι σε αυτή την προσπάθεια να έχουμε δίπλα μας από εδώ και στο εξής όλες της πτέρυγες του ελληνικού κοινοβουλίου, πλην της Χρυσής Αυγής», είπε ο πρωθυπουργός και κατήγγειλε το φοβικό κλίμα που καλλιεργείται από ακραίους κύκλους στην Ευρώπη τη στιγμή που η Ελλάδα με κανόνες ανθρωπισμού και αλληλεγγύης προσπαθεί να ανταποκριθεί, και τη στιγμή αυτή, όπως τόνισε εκτοξεύουν μάλιστα και ανεύθυνες απειλές οι ίδιοι ακραίου κύκλοι. Σημείωσε μάλιστα ότι το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρώπης έδωσε απάντηση σε αυτούς τους ακραίους κύκλους. Για τα κέντρα ταυτοποίησης είπε ότι η επιλογή των σημείων που θα εγκατασταθούν επιβλήθηκε από την πραγματικότητα και τη γεωγραφία και όχι γιατί μας το επέβαλαν από την Ευρώπη.

«Οταν με τη διαπραγμάτευση δεν κερδίζεις τίποτε, ζημιώνεις τη χώρα»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων είχε κατακρίνει νωρίτερα τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε οικονομία και προσφυγικό, εκφράζοντας φόβους για ακόμα μία... άτακτη υποχώρηση. «Έχω μορφώσει την εντύπωση ότι και το προσφυγικό η κυβέρνηση προχειρολογεί και αυτό θα κοστίσει, όπως και στην οικονομία, η κυβέρνηση έλεγε ότι διαπραγματεύεται και τελικά ο πρωθυπουργός έκανε την απόλυτη υποχώρηση και τα έδωσε όλα. Τελικά έγινε η πλήρης υποχώρηση της Ελλάδος. Το να ισχυρίζεσαι ότι διαπραγματεύεσαι και τελικά να υποχωρείς πλήρως, ζημιώνει την χώρα», είπε ο κ. Λεβέντης και υπογράμμισε ότι χωρίς οργάνωση 769.000 άνθρωποι ήρθαν στην Ελλάδα το 2015. Πρόσθεσε δε ότι «ακόμα και όταν έφτασαν οι μετανάστες στην Αθήνα δεν υπήρξε οργάνωση και προγραμματισμός ούτε για τη σίτιση», επικαλούμενος και τις αναφορές του δημάρχου Αθηναίων ότι συνωστίζονται στην Αθήνα χωρίς οργάνωση. Την ίδια στιγμή τέσσερις δήμαρχοι της Αττικής έχουν ξεσηκωθεί, ανέφερε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων και επισήμανε τα φαινόμενα διαπληκτισμών μεταξύ μεταναστών. Είπε επίσης ότι ο πρωθυπουργός δέχθηκε να εγκατασταθούν στην Ελλάδα πρόσφυγες χωρίς να έχει εξασφαλιστεί η αναλογική κατανομή σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

The post Σφοδρή κόντρα Τσίπρα – Μπακογιάννη για τις τράπεζες: «Χρέωσες τα παιδιά και τα εγγόνια μας» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα