Σαμαράς: Μέχρι το 2020 η Ελλάδα θα έχει επιτρέψει στο βιοτικό επίπεδο του… 2009

Για κάλυψη του χαμένου εδάφους της κρίσης με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια έως το 2020, και επιστροφή στο βιοτικό επίπεδο του 2009 έκανε λόγο απόψε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε εκδήλωση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων.

«Περάσαμε από πρωτοφανείς συμπληγάδες, προ δύο ετών πολλοί πίστευαν ότι η χώρα δεν θα απέφευγε την χρεοκοπία και θα έφευγε από την Ευρωζώνη με όλες τις συνέπειες», ανέφερε στην ομιλία του και πρόσθεσε: «Η εσωτερική αναστάτωση και η εξωτερική απομόνωση και οι

εθνικοί κίνδυνοι ήταν μέσα στις συνέπειες μίας χρεοκοπίας. Κόντρα όμως σε αυτά που πολλοί πίστευαν και επιδίωκαν, διαψεύσαμε εκείνους που προέβλεπαν την αναπόφευκτη καταστροφή και καταφέραμε μία σειρά πράγματα:

Καταφέραμε να εξαλείψουμε το πρωτογενές έλλειμμα και να δημιουργήσουμε για πρώτη φορά πλεόνασμα.Εξαλείψαμε και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, καταφέραμε να δημιουργήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα μεγαλύτερο από ότι προβλέπανε και οι πιο αισιόδοξοι.Καταφέραμε την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει παγκοσμίως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και πετύχαμε να ξεμπλοκάρουμε και να προχωρήσουμε μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες. Αυτές μας επιτρέπουνε να προχωρήσουμε.Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να ενισχύσουμε την θέση μας στην ΕΕ, την δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Σε μία εποχή που τα πάντα γύρω μας αποσταθεροποιούνται η Ελλάδα αναδεικνύεται σε προπύργιο σταθερότητας.Η αναδιάρθρωση που προχωρούμε δεν έχει τελειώσει, έχουμε πολλά να κάνουμε. Αν χαλαρώσουμε την προσπάθεια θα ξαναγυρίσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε με μεγάλες θυσίες. Δεν πρόκειται να το δεχθώ, συνεχίζουμε. Ξέρω πόσο υπέφερε η ελληνική κοινωνία από την ανεργία, τους φόρους. Όμως τώρα βγαίνουμε οριστικά από την κρίση.

Παράλληλα το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός μιλώντας για την επίτευξη συμφωνίας με την Τρόικα, αποκάλυψε πως πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα διανεμηθούν εντός του Μαΐου ως κοινωνικό μέρισμα.

Σε δηλώσεις του από τον 6ο όροφο του υπουργείου Οικονομικών, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

Το κοινωνικό μέρισμα θα διανεμηθεί με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία. Συμπεριλαμβάνονται οι ένστολοι με μισθό κάτω από 1.500 ευρώ.Λαμβάνεται μέριμνα για τους άστεγους, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ των υπηρεσιών στέγασης και εστίασής τους.Από την 1η Ιουλίου μειώνονται κατά 3,9 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές (κατά 2,9 μονάδες οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1 μονάδα οι εισφορές των εργαζομένων).Εντός του 2014, θα διατεθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου (συνολικά εφέτος θα διατεθούν 2,8 δισ. ευρώ), προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα στην οικονομία.Ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή του χρέους.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα