Ραμάντι: Μια οδυνηρή απώλεια για το Ιράκ και τα αμερικανικά στρατεύματα

Ποια είναι η πιο σημαντική απώλεια; Να χάνεις τον διαχειριστή των οικονομικών σου ή απώλεια μιας πόλης-προπύργιο; Το περασμένο Σάββατο στα σύνορα μεταξύ Ιράκ και Συρίας, στην πόλη Ραμάντι προστέθηκε άλλο ένα επεισόδιο στις μάχες ανάμεσα στον ISIS, τον ιρακινό στρατό και τα αμερικανικά στρατεύματα. Το αποτέλεσμα δεν ήταν ελπιδοφόρο για καμία από τις δύο πλευρές. Περισσότερο όμως για τους τελευταίους.

Κι αυτό γιατί μπορεί ο Αμπου Σαγιάφ που δολοφονήθηκε να ήταν σημαίνον στέλεχος και υπεύθυνος διαχειριστής

του ταμείου του ISIS, αλλά μπορεί να αντικατασταθεί. Η Ραμάντι δεν αντικαθίσταται με τίποτα. Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές είναι η πιο σημαντική πόλη στα σχέδια του State Department πρωτίστως και κατ΄επέκταση και της κυβέρνησης του Χάιντερ Αλ Αμπάντι. Το κλίμα βέβαια όπως βγαίνει από το γραφείο Τύπου του Πενταγώνου ήταν πιο μετριοπαθές και έκανε λόγο για μια απλώς αρνητική έκβαση που μπορεί να ανατραπεί και πάλι. Δεν είναι όμως αυτή η αλήθεια. Μέχρι το Σάββατο η πόλη Ραμάντι βρισκόταν κοντά στο να περιέλθει υπό την κατοχή του ιρακινού στρατού και της συμμαχίας. Η απώλεια της δεν σημαίνει μόνο την διχοτόμηση της συμμαχίας Σύριων, Ιρακινών-Αμερικάνων, αλλά επιφέρει πολλά περισσότερα προβλήματα.

Πρωτίστως, η πόλη ήταν ένα μεγάλο οπλοστάσιο για τις ΗΠΑ όπου μετέφεραν εξοπλισμό για να τροφοδοτούν το Ιράκ. Αυτό το οπλοστάσιο εγκαταλείφθηκε και από τους αστυνομικούς της περιοχής και από στρατιωτικές μονάδες των φυλών της ευρύτερης επαρχίας Άνμπαρ και είναι πλέον στην διάθεση και την εκμετάλλευση του ISIS. Παράλληλα, και η στρατιωτική βάση στην Αλ Ασάντ που βρίσκεται στην έρημο είναι πλέον αποκομμένη κι από τους Σύριους κι από τους Ιρακινούς.

Δεύτερον, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη πόλη που καταλαμβάνεται από τους εξτρεμιστές από το περασμένο καλοκαίρι, την ώρα που οι ιρακινές δυνάμεις μαζί με τους Κούρδους και τους Σιίτες είχαν σημειώσει πρόοδο ώστε η πόλη να μπει στα στρατηγεία των συμμάχων.

Εξίσου σοβαρές προεκτάσεις εμπεριέχει και η κίνηση της κυβέρνησης να στείλει στην Ραμάντι, πόλη μιας επαρχίας που ζουν οι Σουνίτες, στρατιωτικούς που είναι Σιίτες. Αυτό εμπεριέχει τον κίνδυνο να μεταφερθεί το πολεμικό κλίμα σε ένα θρησκευτικό-εθνοφυλετικό επίπεδο κάτι που θα δημιουργήσει έναν δεύτερο πόλο προσοχής για την συμμαχία και θα αναζωπυρώσει μια διαμάχη στις σέχτες. Ιδίως, όταν την τελευταία τριετία η αντιμετώπιση της κυβέρνησης προς τις φυλές της Άνμπαρ και της πόλης Φαλούτζα (μέχρι να καταληφθεί από τον ISIS) ήταν αδιάφορη και προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στους Σουνίτες της Βαγδάτης. Μια τέτοια κίνηση προκαλεί και την καχυποψία του State Department.

Μάλιστα, σημειώνεται και το παράδοξο, μέλη των Σιιτών που πολέμησαν εναντίον των ΗΠΑ πίσω στο 2003 να βρίσκονται να συμμαχούν μαζί τους. Η επαρχία Άνμπαρ άλλωστε ήταν από αυτές με την μεγαλύτερη συμφορά για τα στρατεύματα των ΗΠΑ, που είδαν πάνω από 1300 στρατιώτες να χάνουν την ζωή τους στα 8 χρόνια που διήρκησαν οι μάχες με τις τοπικές φυλές και ιδιαίτερα από το 2006 και μετά που ξέσπασε το λεγόμενο Σαχβά, ή αλλιώς Επανάσταση.

Σε όλη αυτή την ισορροπία τρόμου προσθέστε στην εξίσωση και την αντιπολίτευση στο Ιράκ, στην οποία ο πρώην πρωθυπουργός Αλ Μαλίκι που προσπαθεί αν υπονομεύσει την διευρυμένη ανάμειξη του Ιράκ, χρησιμοποιώντας τις καλές σχέσεις που έχει με μέλη των σιιτικών επίλεκτων μονάδων, αλλά εμπλέκοντας και το Ιράν, με τον Υπουργό Άμυνας Χοσέιν Ντεχκάν να ταξιδεύει στην Βαγδάτη για να συνομιλήσει με τους ομολόγους του για το ποιος θα είναι ο ρόλος των ιρανικών στρατευμάτων. Το Ιράν θέλει δεδομένα αυξήσει την επιρροή του στην Βαγδάτη και μέσω του Μαλίκι το καταφέρνει στο έπακρο, ενώ ο Αλ Αμπάντι βρίσκεται πλέον σε δυσμενή θέση και παρά τις στρατιωτικές επιτυχίες των προηγούμενων μηνών, θα υποστεί σκληρή κριτική για την απώλεια της Ραμάντι. Φυσικά ένας κλυδωνισμός στην παρούσα κυβέρνηση θα προκαλούσε μεγάλο πισωγύρισμα στην προσπάθεια να ξανακυκλώσουν την Ραμάντι.

Μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και η μεγάλη αμφισβήτηση στην επίδραση των δυνάμεων αέρος των ΗΠΑ που τις τελευταίες 3 εβδομάδες έχουν εκτελέσει 32 ρίψεις στην Ραμάντι, με 8 από αυτές μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Ήδη υπάρχουν μομφές προς την Ουάσινγκτον για το κατά πόσο βοηθάει η Air Force, με το Πεντάγωνο να υπενθυμίζει την καίρια συμβολή στην ανάκτηση της πόλης Τίκριτ.

Όλα τα παραπάνω συν την ασυνεννοησία που προκλήθηκε μεταξύ των μελών της συμμαχίας πήγαν πολύ πίσω τον σχεδιασμό για ένα μεγαλύτερο όραμα: πίσω από την Ραμάντι υπήρχε η δυτική πλευρά της Μοσούλης που αν κατακτηθεί θα είναι περήφανη νίκη για τους μεν και συνώνυμο της καταστροφής για τους εξτρεμιστές.

The post Ραμάντι: Μια οδυνηρή απώλεια για το Ιράκ και τα αμερικανικά στρατεύματα appeared first on KoolNews.

Keywords
Αναζητήσεις
ramanti irak
Τυχαία Θέματα