Τα τρία θανάσιμα λάθη του Αλέξη… – Γράφει ο Κώστας Στούπας

Το 2004 ο Κώστας Καραμανλής εξελέγη με σύνθημα την ήπια προσαρμογή και την πραγματική σύγκλιση έναντι της σύγκλισης «τραβεστί» στην Ευρωζώνη της προηγούμενης κυβέρνησης. Το αποτέλεσμα ήταν η καταστρατήγηση του ΑΣΕΠ και oι προσωπικές συνεντεύξεις, η αύξηση των δαπανών χωρίς έλεγχο με ταυτόχρονη μείωση των εσόδων που έστειλαν τη χώρα στην 5η χρεοκοπία στα 200 χρόνια της παρουσίας της στον κόσμο.

Γράφει ο Κώστας Στούπας

Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου

εξελέγη με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν». Μερικούς μήνες αργότερα ανακάλυψε πως δεν υπάρχουν και περιορίστηκε να χαράζει κόκκινες γραμμές σε μέτρα που ζήτησε να πάρουν οι ξένοι γιατί ο ίδιος δεν τολμούσε να πάρει.

Το 2012 ο Αντώνης Σαμαράς εξελέγη με σύνθημα τα Ζάππεια 1-2-3 και την απαίτηση ενός άλλου μείγματος οικονομικής πολιτικής με αντιυφεσιακά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Το χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης Σαμαρά ήταν η δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος ως αποτέλεσμα μιας μη βιώσιμης φοροεπιδρομής κυρίως στις τραπεζικές καταθέσεις. Το «έγκλημα» της διακυβέρνησης Σαμαρά ήταν η συνέχιση της παροχής συντάξεων και εφάπαξ σε 50άρηδες.

Το 2015 ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη με συνθήματα, «Λεφτά υπάρχουν», κατάργηση του μνημονίου, εγγύηση των καταβαλλομένων και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις. Γενικώς ο τελευταίος ξεπέρασε κάθε προηγούμενο υποσχέσεων και γι’ αυτό συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες να βρεθεί υπόλογος και να πληρώσει το τίμημα και για τις αποτυχίες και όσων προηγήθηκαν.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν είναι η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που «χαϊδεύει» αυτιά και υπόσχεται ανέφικτα πράγματα. Η διαφορά είναι πως η κυβέρνηση Τσίπρα έχει υποσχεθεί πάρα πολλά με πολύ επιθετικό τρόπο για να μπορέσει να τα μαζέψει.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, έχει χάσει πολύτιμο χρόνο με αποτέλεσμα την επιδείνωση της κατάστασης στην οικονομία σε βαθμό που το πιθανότερο σενάριο είναι να σκάσει η χώρα στα χέρια της με απροσδιόριστες συνέπειες για την ίδια την κυβέρνηση αλλά και τη χώρα.

Η κυβέρνηση Τσίπρα εκτός των πολλών άλλων έχει κάνει και τρία στρατηγικά λάθη.

Το πρώτο

Το πρώτο είναι πως αδιαφόρησε για τους φόβους που δημιουργεί μια αριστερή κυβέρνηση με ριζοσπαστική φρασεολογία στον επιχειρηματικό κόσμο και την οικονομία. Έχει ποντάρει πολλά σε μια διαπραγμάτευση από την οποία δεν υπάρχουν ελπίδες να κερδίσει πολλά και αφήνει την πραγματική οικονομία να «λιώνει» κάτω από τα πόδια της…

Η Ελλάδα μετά από δυο τρίμηνα με οριακούς αναπτυξιακούς ρυθμούς του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, παρά τις αντιλήψεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα ότι δεν λαμβάνει υφεσιακά οικονομικά μέτρα, εισήλθε σε ύφεση.

Αυτό δεν φαίνεται να προβληματίζει την κυβέρνηση που απαρτίζεται ως επί τω πλείστον από συνδικαλιστές του δημοσίου και ακαδημαϊκούς των δημοσίων πανεπιστημίων. Δηλαδή, κυρίως το πασοκικό «παρακράτος» της μεταπολίτευσης που λυμαίνονταν το δημόσιο και τους πόρους σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.

Το δεύτερο

Το δεύτερο είναι πως φροντίζει επιδεικτικά τις πελατειακές της ομάδες όπως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ και οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ με το περίφημο τροφείο της ΓΕΝΟΠ. Το να μοιράζει σάντουιτς σε εργαζόμενους με μέσο μεικτό μισθό τα 3-4.000 ευρώ όταν υπάρχουν 1,5 εκατ. άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα είναι σκάνδαλο.

Η διαφορά με τις παλαιότερες εποχές της ευημερίας με δανεικά ήταν πως τότε τα δανεικά εξασφάλιζαν τα στοιχειώδη και στους Έλληνες που βρίσκονταν εκτός του κύκλου των κρατικοδίαιτων προνομιούχων ή των συνεργών τους φοροφυγάδων. Τώρα οι εκτός του κύκλου των κρατικοδίαιτων βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και θα συνεχίσουν να βρίσκονται όσο η χώρα δεν μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Αυτό δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα...

Το τρίτο

Το τρίτο είναι πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει απομονώσει τραγικά τη χώρα από τους συμμάχους της. Αυτό για μια χώρα που βρίσκεται σε μια «δύσκολη» γειτονιά όπως τα Βαλκάνια και η ΝΑ Μεσόγειος είναι εγκληματικό. Ούτε μαθητικό δεκαπενταμελές δεν θα το έκανε.

Η χώρα έχει απομονωθεί πλήρως από τους συμμάχους της, ενώ η προσφορά της σε νέους περιφερειακούς συμμάχους έναντι μερικών δισ. ευρώ που θα καλύψουν την καταβολή των συντάξεων και των μισθών του δημοσίου για μερικούς μήνες ή εβδομάδες, δεν έχει βρει ανταπόκριση.

Η Ελλάδα δεν βρίσκεται απλά σε ερμητική απομόνωση από τους συμμάχους εταίρους και δανειστές, αλλά έχει δημιουργήσει στην κοινή γνώμη πολλών χωρών από αυτές ιδιαίτερα αρνητικές απόψεις και συναισθήματα απέναντι στην κυβέρνηση, τη χώρα που την εξέλεξε και τους συνέλληνες που ζουν στις χώρες αυτές.

Όλως παραδόξως η κυβέρνηση δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τους κινδύνους που περικλείει η παντελής απομόνωσή της από το πλέγμα των συμμάχων και των διεθνών της σχέσεων. Αν π.χ. αύριο σε κάποια περιφέρεια της χώρας μαζέψουν υπογραφές και ζητήσουν δημοψήφισμα για την εκχώρηση αρχικά σχετικής αυτονομίας και βρουν αποδοχή σε διάφορα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα, λόγω του εχθρικού κλίματος προς την Ελλάδα, θα μπορούσαν να το αποτρέψουν αυτό οι καλές σχέσεις με τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία ή το Ιράν;

2) Αληθινή ιστορία...

Από τον τοίχο του Petros Tatsopoulos στο φ/β...

Aς πούμε ότι πάω μαζί με τη γυναίκα μου σε μια τράπεζα να ζητήσουμε ένα δάνειο. Ο τραπεζίτης δεν χαίρεται ιδιαίτερα που μας βλέπει, αλλά είναι υποχρεωμένος να μας εξυπηρετήσει -ίσως επειδή είμαστε παλιοί του πελάτες, ίσως επειδή business is business. Μας ζητάει να τον ενημερώσουμε για τη δυνατότητα εκ μέρους μας αποπληρωμής του δανείου. Αρνούμαστε κατηγορηματικά να του δώσουμε οποιοδήποτε οικονομικό στοιχείο άπτεται των προσωπικών μας δεδομένων. Ούτε πόσα λεφτά βγάζουμε το μήνα, ούτε αν έχουμε κάποια δική μας ιδιοκτησία. Ο τραπεζίτης αντιλαμβάνεται ότι δεν θα κερδίσει τίποτε αν επιμείνει -κινδυνεύει μάλιστα, αν κάνουμε θόρυβο, να χάσει και πολλούς από τους αξιόπιστους πελάτες του. Υπογράφει μαζί μας μια συμφωνία κακήν κακώς, μόνο και μόνο για ν' αναχωρήσουμε όσο το δυνατόν πιο αθόρυβα. Με τη συμφωνία ανά χείρας και λίγο πριν αναχωρήσουμε -προς ανακούφιση του τραπεζίτη- η γυναίκα μου τού ανακοινώνει πως δεν σκοπεύουμε να τηρήσουμε κανέναν από τους όρους της συμφωνίας. Κατόπιν αναχωρούμε.

Το διαβάσαμε στο capital.gr

Φωτογραφία Eurokinissi

The post Τα τρία θανάσιμα λάθη του Αλέξη… – Γράφει ο Κώστας Στούπας appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα