Ψάχνουν με το… φανάρι για ευρωβουλευτές – Ολα τα ονόματα για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, Ελιά και ΔΗΜΑΡ

Η πλήρης ανατροπή των δεδομένων στις φετινές ευρωεκλογές δημιουργεί τεράστιες δυσκολίες στην κατάρτιση αξιοπρεπών συνδυασμών.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Το γεγονός ότι για πρώτη φορά απαιτείται διπλάσιος αριθμός υποψηφίων (42 συνολικά για 21 θέσεις) και το ότι θα υπάρχει σταυρός προτίμησης και μάλιστα σε ενιαίο πανελλαδικό ψηφοδέλτιο δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα τουλάχιστον στα παραδοσιακά κόμματα.

Τα κομματικά επιτελεία αναζητούν ηχηρά ονόματα -κομματικά και ευρύτερης αποδοχής- για να προσελκύσουν υποψηφίους, ενώ όσοι βουλευτές το σκέφτονται πρέπει να συνυπολογίσουν

ότι υπάρχει ασυμβίβαστο με την βουλευτική έδρα.

Ταυτοχρόνως, ο σταυρός αναγκάζει τους υποψηφίους σε έξοδα προβολής τους και αναζητούνται… πηγές χρηματοδότησης, κάτι διόλου εύκολο από τα υπερχρεωμένα κομματικά ταμεία.

Το koolnews.gr επιχειρεί σήμερα μια χαρτογράφηση των ονομάτων που ακούγονται ή έχουν σχεδόν κλείσει να κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Νέα Δημοκρατία

Μετά την άρνηση της Ντόρας Μπακογιάννη, τα ονόματα που πέφτουν στο τραπέζι της Συγγρού είναι μεταξύ άλλων:

Του βουλευτή Μανώλη Κεφαλογιάννη, του δημοσιογράφου Γιώργου Κύρτσου, του πρόεδρου της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, του δικηγόρου και φίλου του Αντώνη Σαμαρά Φαήλου Κρανιδιώτη, της επανακάμψασας στη ΝΔ από τον ΛΑΟΣ και νυν ευρωβουλευτού Νίκης Τζαβέλλα, της νυν ευρωβουλευτού Ρόδης Κράτσα, του Θανάση Πλεύρη, του συμβούλου του πρωθυπουργού επί οικονομικών θεμάτων Δημήτρη Πτωχού αλλά και της Μαριέττας Γιαννάκου. Παράλληλα, ακούγεται και το όνομα του δημοσιογράφου Μανώλη Μαυρομάτη που θέλει να ξαναγυρίσει στις Βρυξέλλες.

ΣΥΡΙΖΑ

Μια ισχυρή συμβολική παρουσία στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πιθανότατα ο Διονύσης Τεμπονέρας, γιός του δολοφονημένου -το 1990 στην Πάτρα από μέλη της ΟΝΝΕΔ- καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα.

Σίγουρος θεωρείται για μια ακόμη θητεία ο νυν ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. Συζητείται και το όνομα της Σοφίας Σακοράφα, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης που συναντήθηκε πρόσφατα με τον Αλέξη Τσίπρα, ούτε αρνήθηκε ούτε αποδέχθηκε την σχετική νύξη που του έγινε.

Η ΕΛΙΑ

Στο σχήμα ΠΑΣΟΚ-Συμφωνία για Νέα Ελλάδα-Δυναμική Ελλάδα, θεωρείται βέβαιο ότι από πλευράς της Χαριλάου Τρικούπη θα μετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο η νυν ευρωβουλευτής Συλβάνα Ράπτη, η πρώην βουλευτής Εύα Καϊλή, το μέλος του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Κυριάκος Πιερακκάκης, η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ, η Βασιλική Σουλαδάκη η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή και ο Θόδωρος Τσίκας.

Ακόμη ακούγεται και το όνομα του εκπρόσωπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, όπως και του πρώην υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου.

Η ομάδα των «11» υφυπουργών προσανατολίζονταν να κατεβάσουν τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, αλλά μετά την ρήξη Παπανδρέου-Βενιζέλου φαίνεται να υποχωρεί αυτή η σκέψη.

Εκτός ψηφοδελτίου θα είναι ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Από τους «58» συζητούνται τα ονόματα του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου, του υφυπουργού Δημόσιας Τηλεόρασης Παντελή Καψή, αλλά και του Νίκου Μπίστη.

Από την Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα του Ανδρέα Λοβέρδου θα κατέβουν οι νεαροί Ευθύμης Καρδαράς, Δημήτρης Καρέλας, Νίκος Τσολακίδης και Απόστολος Ψωμάς, όπως επίσης η εκπαιδευτικός Μαρία Παπαϊωάννου και η ακτιβίστρια Κατερίνα Λαμπροπούλου.

Η Δυναμική Ελλάδα και οι άλλες κινήσεις (Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Νέοι Μεταρρυθμιστές) αναζητούν ακόμη τα πρόσωπα που θα προωθήσουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο.

ΔΗΜΑΡ-Προοδευτική Συνεργασία

Η προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ ευρωβουλευτής Μαριλένα Κοππά θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο, μαζί με τον πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέα Παπαδόπουλο, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη.

Το συζητά, το μέλος της Ε.Ε. Δημήτρης Χατζησωκράτης, όπως και ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ο Γιάννης Τσαμουργκέλης ενώ φαίνεται πως ο Γρηγόρης Ψαριανός δεν θα επιλέξει να παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα για να διεκδικήσει θέση στην Ευρωβουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα