Προσπάθεια για να σπάσει ο πάγος – Κρεμλίνο: Η Τουρκία ζητά συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Παρίσι

Σε μία προσπάθεια για να βγουν από τον πάγο οι σχέσεις με την Ρωσία, η Τουρκία ζήτησε την συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Παρίσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

«Μία πρόταση από την τουρκική πλευρά για μία συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών έχει επιδοθεί στον πρόεδρο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους. «Αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω».

Λίγο αργότερα και πηγές της τουρκικής προεδρίας

επιβεβαίωσαν την είδηση αναφέροντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να έχουν συνομιλίες στη Διάσκεψη για το Κλίμα που θα ξεκινήσει τις εργασίες της την ερχόμενη εβδομάδα στο Παρίσι. Οι ίδιες πηγές διευκρίνισαν ότι δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για συνομιλίες.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα λάβουν μέρος στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που ξεκινά στο Παρίσι στις 30 Νοεμβρίου. Η συνάντηση θα είναι η πρώτη κατ' ιδίαν επαφή που θα έχουν οι δύο ηγέτες μετά την κατάρριψη του ρωσικού Σουκχόι που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας.

Την επομένη της επίσκεψης στη Μόσχα του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ακόμη ότι οι δυτικές χώρες που έχουν εμπλακεί στη συριακή σύγκρουση δεν είναι έτοιμες να ενωθούν για έναν ενιαίο συνασπισμό με τη Ρωσία εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

«Δυστυχώς, οι εταίροι μας δεν είναι αυτή τη στιγμή έτοιμοι να εργαστούν από κοινού στο πλαίσιο ενός ενιαίου συνασπισμού», δήλωσε ο Πεσκόφ.

«Χθες, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε πως, παρά το γεγονός αυτό, κρατάμε τον πόρτα ανοικτή και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε μορφή στην οποία θα είναι έτοιμοι οι εταίροι μας», πρόσθεσε.

«Η Ρωσία να μην παίζει με την φωτιά»

Συνεχίζει την επιθετική του στάση ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στη Μόσχα, έπειτα από το περιστατικό με την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικά F16 στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Παρότι, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ζήτησε να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλάντιμιρ Πούτιν, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο «σουλτάνος» στέλνει εκ νέου προειδοποιητικά μηνύματα στη Μόσχα.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τουρκικά δημοσιεύματα ο Ερντογάν κάλεσε τη Μόσχα να μην… παίζει με τη φωτιά, έπειτα από τις καταγγελίες του Ρώσου προέδρου, αλλά και του πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ότι η Άγκυρα προχωρά σε παράνομες συναλλαγές με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Συμβουλεύω τη Ρωσία να μην παίζει με τη φωτιά», φέρεται να είπε ο Ερντογάν καλώντας το Κρεμλίνο να σταματήσει τους ισχυρισμούς για επαφές με τους τρομοκράτες.

Αντιθέτως, ισχυρίζεται ότι έχει στην κατοχή του στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το Ισλαμικό Κράτος πουλάει πετρέλαιο στο καθεστώς Άσαντ.

Σταματούν τις πτήσεις πάνω από τη Συρία οι Τούρκοι

Την «προσωρινή» αναστολή των αεροπορικών πληγμάτων που πραγματοποιεί κατά του ISIS στη Συρία προχωράει η Τουρκία, στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε νέο περιστατικό με τη Ρωσία,επισημαίνει η τουρκική εφημερίδα, Hürriyet.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται διπλωματικές πηγές, η απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις πτήσεις της πάνω από τη Συρία λήφθηκε σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία δεσμεύτηκε επίσης να αναστείλει τις επιχειρήσεις της κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου.

«Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενεργήσουν με προσοχή μέχρις ότου αποκατασταθούν οι συνήθεις επαφές τους και μειωθούν οι εντάσεις», τονίζει η Hürriyet. Από την πλευρά της η τουρκική κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πάνω στο ζήτημα.

Ο Πούτιν «ανατίναξε» τον Turkish Stream!

Η Μόσχα ανακοίνωσε το τέλος του πρότζεκτ κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνέδεε τη Ρωσία με την Τουρκία, του λεγόμενου Turkish Stream. Η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ως αντίδραση στην πτώση του μαχητικού και την ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Alexey Ulyukayev.

«Αυτό το πρότζεκτ δεν διαφέρει από κανένα άλλο, μιλάμε για τη συνεργασία μας με την Τουρκία σε επίπεδο επενδύσεων. Σίγουρα είναι ένα από τα πιο σημαντικά επενδυτικά πρότζεκτ, αλλά, όπως και κάθε άλλο τέτοιο πρότζεκτ, υπόκειται στις ειδικές συνθήκες που έχουν προκύψει», είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος υπουργός, προδιαγράφοντας ουσιαστικά τη μοίρα του αγωγού.

Επίσης, ο ίδιος μίλησε και για πιθανή ακύρωση της τεράστιας ρωσικής επένδυσης για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού (μια συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2010), στον Νότο της Τουρκίας (απέναντι από την Κύπρο) ενώ συμπλήρωσε πως οι περιορισμοί στις αερομεταφορές θα αφορούν τόσο τις κανονικές πτήσεις όσο και τις πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι μπαίνει «φρένο» στη δημιουργία ενός ρωσοτουρκικού επενδυτικού fund που ήταν στα σκαριά [Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ].

The post Προσπάθεια για να σπάσει ο πάγος – Κρεμλίνο: Η Τουρκία ζητά συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν στο Παρίσι appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα