Πως ο τουρισμός μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Κοινή πεποίθηση υπήρξε μεταξύ των ομιλητών της ενότητας τουρισμού στο συνέδριο της Prodexpo, ότι ο τουρισμός μπορεί να οδηγήσει το τρένο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, αρκεί όπως τονίστηκε να σπάσει ο βραχνάς της γραφειοκρατίας, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αλλά και να γίνουν άλματα στον άξονα των υποδομών.

Στην παρέμβαση του, ο Γιάννης Πυργιώτης, Γενικός Γραμματέας Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων στο υπουργείο Τουρισμού, στάθηκε στις σημαντικές αλλαγές που έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια στον άξονα της ενίσχυσης των τουριστικών επενδύσεων. Εστίασε, επίσης, στην

εταιρεία προώθησης των επενδύσεων για μεγάλες επενδύσεις ως υπηρεσία «one stop shop», που λειτουργεί ήδη στο υπουργείο Τουρισμού, με πολύ καλά αποτελέσματα, όπως είπε. «Δεν λειτουργούμε με αποκλειστικές προθεσμίες, δίνουμε έμφαση στη συνεννόηση με τις άλλες υπηρεσίες του κράτους» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Μασουράκης, ανώτερος διευθυντής οικονομικών μελετών της Αlpha Βank, τόνισε ότι η «βαριά» βιομηχανία της Ελλάδας, αναφερόμενος στον τουρισμό, αποδεικνύεται δυσκίνητη και εσωστρεφής. Προς επίρρωση τούτου ο κ. Μασουράκης υπογράμμισε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που επενδύσεις ζωτικής σημασίας για τον ελληνικό τουρισμό μπλοκάρονται από τις τοπικές κοινωνίες κ.λπ.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο πρώτος προορισμός στον Ευρώπη, μεταξύ άλλων, αρκεί να σπάσουν οι αλυσίδες του προστατευτισμού, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να φιλελευθεροποιηθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό, το οποίο, όπως τονίστηκε, ήδη ολοκληρώθηκε. Οι τουριστικές επενδύσεις, συνέχισε, πρέπει να γίνονται με ευέλικτο τρόπο, χωρίς να αποθαρρύνονται από το θεσμικό πλαίσιο. Απευθυνόμενος, τέλος, στους Έλληνες επιχειρηματίες υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να φοβούνται το διεθνή ανταγωνισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα