Πλησιάζει η ώρα του «αρχηγού» – Στην κρίση του ανακριτή ο Νίκος Μιχαλολιάκος

Μετά τις 7 το απόγευμα αναμένεται να οδηγηθεί στον ανακριτή ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος. Μολονότι το αρχικό «ραντεβού» στο ανακριτικό γραφείο είχε οριστεί για τις 15:30, οι αρχές ανεπίσημα μετέθεσαν την απολογία του αρχηγού της Χρυσής Αυγής

για αργότερα, μετά και τις μαραθώνιες απολογίες των συγκατηγορουμένων του, βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος.

Οι δικαστικοί λειτουργοί ενώπιον των οποίων θα απολογηθεί ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα αποφανθούν εάν συντρέχουν ή όχι λόγοι για την προφυλάκισή του.

Οι κατηγορίες που του αποδίδονται, σύμφωνα με το πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη, αφορούν μεταξύ άλλων και το ρόλο αρχηγού σε εγκληματική οργάνωση που λειτουργούσε κατά τα πρότυπα του «Führer Prinzip» («Αρχή του ηγέτη»), δηλαδή κατά τα πρότυπα δομής του ναζιστικού σχήματος.

Ακολουθώντας την υπερασπιστική γραμμή των συγκατηγορουμένων του ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής πιθανότατα θα αρνηθεί το βαρύ κατηγορητήριο και θα αποδώσει και ο ίδιος τις διώξεις σε πολιτικά κίνητρα.

Η ποινική δίωξη σε βάρος του ασκήθηκε με βάση το άρθρο 187 του ποινικού κώδικά που αφορά στη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που σύμφωνα με την παράγραφο 1 τιμωρείται «με κάθειρξη μέχρι 10 ετών, όποιος συγκροτεί ή εντάσσεται ως μέλος με δομημένη και με διαρκή δράση ομάδας από τρία ή περισσότερα πρόσωπα που επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων εταίρων κακουργημάτων». Με κάθειρξη 10 ετών τιμωρείται, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, και ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης.

Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς κύκλους, μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να μην προφυλακίσουν τα «πρωτοπαλίκαρα» της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, Ηλία Παναγιώταρο και Νίκο Μίχο, απομακρύνεται το ενδεχόμενο της προσωρινής κράτησης του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Keywords
Τυχαία Θέματα