ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η Αττική στην οποία συγκεντρώνεται σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας αναμένεται, μαζί με μερικές ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας (Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο, Ιωάννινα) να δώσει το στίγμα των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Οποιος κερδίσει αυτούς τους δήμους, κερδίζει ουσιαστικά και τις εντυπώσεις

ανεξαρτήτως του συνολικού αριθμού δημάρχων που εκλέγονται ως προσκείμενοι στο κάθε κόμμα.

Ετσι, οι τελευταίες ενδείξεις για τους βασικότερους δήμους της Αττικής δίνουν μια τάση που σαφώς –στις περισσότερες περιπτώσεις- δικαιώνει τον αγώνα των νυν δημάρχων. Ολως… τυχαίως, μάλιστα, οι δήμοι αυτοί έχουν ως δημάρχους πρόσωπα που είχαν υποστηριχθεί κυρίως από το ΠΑΣΟΚ και δευτερευόντως από τη Νέα Δημοκρατία.

Τώρα, οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ απλώς δηλώνουν κεντροαριστεροί και διατηρούν το προβάδισμα, προφανώς γιατί οι κάτοικοι των δήμων είναι ικανοποιημένοι από τη δουλειά τους.

Πάντως, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, εκτός εξαιρέσεων, οι μάχες θα μετατεθούν στο δεύτερο γύρο όπου βασικός παράγοντας επιτυχίας και εκλογής είναι οι συμμαχίες, φανερές αλλά και… κάτω από το τραπέζι.

Δήμος Αθηναίων

Ο νυν δήμαρχος Γιώργος Καμίνης δεν φαίνεται ότι πρέπει να ανησυχεί για τη συμμετοχή του στο δεύτερο γύρο της εκλογικής αναμέτρησης και μάλιστα από θέση οδηγού. Αυτό που τον προβληματίζει είναι η διαφορά από τον δεύτερο και κυρίως το ποιος θα είναι ο δεύτερος: Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία, ή ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα, Γαβριήλ Σακελαρίδης.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τον κ. Σπηλιωτόπουλο με μικρό προβάδισμα, αλλά τίποτε δεν είναι σίγουρο.

Επίσης, κρίσιμο είναι το που θα κατευθυνθούν οι ψήφοι των υπολοίπων, που θα μείνουν έξω από τον δεύτερο γύρο. Οι ψήφοι του υποψήφιου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη που φέρεται ως τέταρτος και των υπολοίπων του αντιμνημονιακού τόξου που αθροιστικά δεν είναι αμελητέα ποσότητα.

Άμεση συνάρτηση σε αυτή την εξίσωση αποτελούν τα ονόματα των υποψήφιων του δεύτερου γύρου.

Δήμος Πειραιά

Ο νυν δήμαρχος Βασίλης Μιχαλολιάκος αναμένεται να καταλάβει την πρώτη θέση, την πρώτη Κυριακή. Από εκεί και πέρα, ο Γιάννης Μώραλης φέρεται να έχει μικρό προβάδισμα για το δεύτερο γύρο, χωρίς όμως να μπορεί να αποκλείσει κάποιος και την πιθανότητα να είναι στο δεύτερο γύρο ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το άνοιγμα που έχει κάνει ο πνευματικός πατέρας του συνδυασμού του κ. Μώραλη, εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο ίδιος τουλάχιστον δύο φορές δημόσια έχει πει ότι αν δεν υπήρχε το ψηφοδέλτιο Μώραλη θα ψήφιζε Δρίτσα, ενώ –παρά τις διαψεύσεις- δεν μπορεί να θεωρηθεί τόσο αθώα η βραδινή του συνάντηση με την κυρία Ρένα Δούρου, σε ταβέρνα του Πειραιά.

Δήμος Περιστερίου

Ο νυν δήμαρχος Ανδρέας Παχατουρίδης είναι ίσως από τα πλέον ξεκάθαρα φαβορί των αυτοιδιοικητικών εκλόγών και ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι μπορεί να προσεγγίσει την επανεκλογή του από την πρώτη κιόλας Κυριακή. Ακόμη όμως κι αν δεν συμβεί αυτό, το προβάδισμά του για την τελική μάχη θεωρείται μεγάλο.

Απέναντί του θα βρεθούν, ο κεντροαριστερός Δημήτρης Κελάφας, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουγιουμτζής και ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ.

Στις εκλογές του 2010 ο κ. Παχατουρίδης άγγιξε την εκλογή του από την πρώτη Κυριακή με 49% και εξελέγη απέναντι στον κ. Κελάφα με ευκολία την δεύτερη με 66%.

Δήμος Καλλιθέας

Η εποχή του Κώστα Ασκούνη στην Καλλιθέα τελειώνει καθώς ο νυν δήμαρχος, μετά από πολλά χρόνια δεν θα είναι υποψήφιος.

Η μάχη για τη διαδοχή του είναι αμφίρροπη. Μικρό προβάδισμα φέρεται να έχει ο ανεξάρτητος υποψήφιος Θόδωρος Ψαλιδόπουλος.

Από εκεί και πέρα παλεύουν ο Δημήτρης Κάρναβος, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Παναγιώτης Σκανδαλάκης, ο δημοσιογράφος Λάζαρος Λασκαρίδης. Την έκπληξη επιχειρεί να σημειώσει ο αυτοδημιούργητος Καλλιθεάτης επιχειρηματίας Κώστας Γρίβας που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος.

Δήμος Γλυφάδας

Ο νυν δήμαρχος Κώστας Κόκκορης (προέρχεται από ΠΑΣΟΚ) την προηγούμενη φορά είχε νικήσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Επιδιώκει και δεύτερη τετραετία με αντιπάλους τον πρώην ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργο Παπανικολάου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζεται ο Τάσος Ταστάνης και από το ΚΚΕ οΤάσος Σταύρου.

Υποψήφιοι είναι ακόμη, η Τρίτη των περασμένων εκλογών Αθηνά Γλυνού και οι Νίκος Πυρουνάκης, Στέλιος Δίβαρης και Σωτήρης Βοργιάς

Δήμος Νίκαιας - Αγ. Ιωάννης Ρέντη

Ο κεντροαριστερός νυν δήμαρχος Γιώργος Ιωακειμίδης κατεβαίνει φέτος ως ανεξάρτητος υποψήφιος και φέρεται να προηγείται. Για τη δεύτερη θέση η μάχη δίνεται μεταξύ του Κώστα Παπαδόπουλου που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, του Κούλη Βρεττάκου, που προέρχεται από τη ΝΔ καθώς και του υποψηφίου του ΚΚΕ Στέλιου Μπενετάτου.

Δήμος Ηλιούπολης

Ο κεντροαριστερός νυν δήμαρχος Βασίλης Βαλασσόπουλος δείχνει να έχει προβάδισμα για τη δεύτερη Κυριακή. Ακλουθούν οι συνδυασμοί του Χρήστου Κοκκοτίνη (ΣΥΡΙΖΑ), του Τάσου Ευσταθίου (ΝΔ) του πρώην δημάρχου Γιάννη Αναγνώστου, της Αναστασίας Τατσούλη (ΚΚΕ), Γιώργου Σόφη (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) του Δημήτρη Πανταζόπουλου και της Αργυρώς Πίκουλα.

Δήμος Χαλανδρίου

Ανοικτή είναι η μάχη στο δήμο καθώς τουλάχιστον τρεις συνδυασμοί παλεύουν για τον δεύτερο γύρο: Του νυν δημάρχου Γιώργος Κουράσης (ΝΔ), του Γιώργου Θωμά (Ελιά) και του Σίμου Ρούσσου (ΣΥΡΙΖΑ). Ακόμη, συμμετέχουν οι Άγγελος Νταβίας Στάθης Ανδρεόπουλος, Λούλα Καρατζά (ΚΚΕ) και Γιάννης Λαδόπουλος.

Δήμος Αργυρούπολης - Ελληνικού

Πριν την υπόθεση του λούνα πάρκ που προκάλεσε το θάνατο ενός μικρού παιδιού και απειλεί τον νυν δήμαρχο Χρήστο Κορτζίδη ακόμη και με έκπτωση, θεωρείτο το απόλυτο φαβορί και ένας από τους πλέον σίγουρους δημάρχους που θα έβγαιναν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Πλέον, προβάδισμα φέρεται να έχει ο Γιάννης Κωνσταντάτος με τον κ. Κορτζίδη να ακολουθεί. Στις εκλογές συμμετέχουν ακόμη οι Στην διεκδίκηση της δημαρχία συμμετέχουν επίσης ο Νάσος Σπυρόπουλος (ΝΔ), ο Θεόδωρος Λιάππης (ΚΚΕ) και ο Ευάγγελος Βαζαίος.

Δήμος Αχαρνών

Μάχη της κεντροαριστεράς αναμένεται στο Μενίδι. Στις δημοσκοπήσεις προηγούνται ο νυν δήμαρχος Σωτήρης Ντούρος και ακολουθεί ο Γιάννης Κασσαβός. Σχετικά κοντά εμφανίζονται ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Κατσιγιάννης και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Οδυσσέας Καμπόλης.

Ακόμη κατεβαίνουν ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης με τη στήριξη του ΚΚΕ και οι Αναστασία Μπράχου, Σπύρος Βρεττός και Παναγιώτης Γρηγοριάδης.

Keywords
νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, ηλία κασιδιάρη, βαγγέλης μαρινάκης, ελλαδα, θεσσαλονικη, πατρα, λαρισα, ηρακλειο, ιωαννινα, ΠΑΣΟΚ, νέα, συμμετοχή, αρης, τσιπρας, δημοσκοπηση, κασιδιαρης, μιχαλολιάκος, συριζα, μαρινακης, πειραιας, ΚΚΕ, εκλογες, ανταρσυα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταυροι δημοτικων εκλογων, ψηφοι δημοτικων συμβουλων, καμινης, σταυρος δημας, αθηνα, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, σταυροι, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, μιχαλολιάκος, ηλία κασιδιάρη, ρενα δουρου, δουρου, δημοκρατια, δουλεια, ονοματα, αττικη, βαγγέλης μαρινάκης, βαζαιος, γαβριηλ, γρηγορης, γριβας, δευτερο, δειχνει, δωσει, δριτσας, ευσταθιου, εποχη, εφοπλιστης, υποθεση, θοδωρης, κυρια, κομμα, λουνα παρκ, μενιδι, μισος, μικρο, οδυσσεας, ουσιαστικα, σιγουρο, συμμετοχή, στιγμα, ταση, τασος, ταβερνα, τριτη, φορα, ιωαννης, δημητρης, γρηγοριαδης, κωστας, κυριακη, λαζαρος, σπυρος, σπυροπουλος, σωτηρης, θανασης, θωμα, βρεττος
Τυχαία Θέματα