Ποιοι κάνουν δημοσκοπήσεις μαϊμού, ποιοι καλούν με απόκρυψη – Παρέμβαση του ΣΕΔΕΑ

Σε μια εποχή εξαιρετικά φορτισμένη πολιτικά με τα κόμματα και τους πολίτες να αμφισβητούν τις εταιρείες δημοσκοπήσεων κατά το δοκούν και κατά μη αρεστό αποτέλεσμα, έρχεται η παρέμβαση του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) που επιχειρεί να ενημερώσει το κοινό και να βάλει μια τάξη στα πράγματα.

Αρχικά εδώ και αρκετές ημέρες είχαν καταγραφεί καταγγελίες για τηλεφωνικές έρευνες με απόκρυψη κάτι το οποίο είναι προφανέστατα παράνομο καθώς τόσο ο νόμος όσο και η δεοντολογία είναι απολύτως σαφής. Μάλιστα, ο Στράτος Φαναράς της Metron Analysis το είχε επισημάνει

σε αλλεπάλληλα σημειώματά του.

Τώρα, ο ΣΕΔΕΑ αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση όπου όχι μόνον αναφέρονται οι βασικές αρχές μιας σωστής και έντιμης δημοσκόπησης αλλά και όλες οι εταιρείες που ανήκουν στο δυναμικό της εφαρμόζοντας τους διεθνείς κανόνες δεοντολογίας.

Στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΔΕΑ επισημαίνει ότι οι δημοσκοπήσεις «πρέπει να διαχωρίζονται αυστηρά και με σαφήνεια από εργαλεία επηρεασμού που ενδύονται τον μανδύα της μέτρησης, χωρίς να πληρούν επαρκώς τις αυστηρές τεχνικές προδιαγραφές μιας επιστημονικά αξιόπιστης και εμπειρικά δοκιμασμένης μεθοδολογίας».

Καλεί τους φορείς που διενεργούν και δημοσιεύουν δημοσκοπήσεις να το κάνουν σεβόμενοι το ισχύον νομικό πλαίσιο, «εφαρμόζοντας τους κανόνες δεοντολογίας της ESOMAR/ICC και όσα ορίζονται στον Κανονισμό Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ), το σύστημα αυτοελέγχου που έχει συστήσει ο ΣΕΔΕΑ».

Και γνωστοποιεί ότι εταιρείες-μέλη του είναι οι εξής: Abacus Research, Alco, Alternative Research Solutions, Focus Bari, GFK Hellas, Global Link Ιnternational, GPO, Hellenic Research House, IPSOS-Opinion, MARC, Media Services, Medi-Mark, Metron Analysis, Millward Brown, MRB Hellas, Nielsen Audience Measurement, Prisma Options, Pulse-RC, QED, RASS, TNS ICAP, Public Issue, ΚΑΠΑ Research.

The post Ποιοι κάνουν δημοσκοπήσεις μαϊμού, ποιοι καλούν με απόκρυψη – Παρέμβαση του ΣΕΔΕΑ appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα