Πλέξε τη ζακέτα!

Μην σκέφτεσαι όταν βλέπεις πλεκτά ρούχα “πόσο βαρετό και παππουδίστικο μοιάζει αυτό”. Γιατί τότε είσαι ανενημέρωτος για το νέο trend.

Από τον Αντώνη Πακουλίδη

Πέραν της στρατιωτικής του καριέρας ως έβδομος κόμης του Cardigan, ο αντιστράτηγος James Brudenell, είναι ο υπεύθυνος για τη χρήση του όρου cardigan στο καθημερινό μας ενδυματολογικό λεξιλόγιο. Ο μύθος λέει πως ο κόμης εφηύρε το στυλ της

πλεκτής ζακέτας με το γιακά να κάνει σχήμα σε σάλι, γιατί επιθυμούσε να βάζει μια ζακέτα χωρίς να ανακατώνει τα μαλλιά “κομμωτηρίου”. Μια πιο σπλαχνική εξήγηση ήταν ότι το στυλ της πλεκτής ζακέτας έγινε διάσημο αφότου ο αντιστράτηγος και οι αξιωματικοί του φόρεσαν παρεμφερή ενδύματα στον πόλεμο της Κριμαίας. Και στις δύο περιπτώσεις, οι πλεκτές ζακέτες έχουν γίνει απαραίτητο στοιχείο της γκαρνταρόμπας και όλα αυτά εξαιτίας του κόμη!

Το ακριβές σημείο συνάντησης της πλεκτής ζακέτας και του κολάρου-σάλι, βρέθηκε σε βικτοριανά σακάκια που φόραγαν οι άντρες όταν κάπνιζαν το τσιγάρο ή το πούρο τους. Αφού τα smocking jackets φοριούνταν κυρίως στο σπίτι και οι πλεκτές ζακέτες ήταν κάτι άνετο, φαίνεται εύλογο το πάντρεμα των δύο στοιχείων. Πρώιμα παραδείγματα τοποθετούν την ύπαρξή τους στη δεκαετία του 1920. Μοντέρνοι σχεδιαστές πιστεύουν πως οι πλεκτές ζακέτες με κολάρο-σάλι έχουν έναν απίθανο αέρα σε σχέση με την “μπαγιάτικη” εικόνα που προσφέρει το πλεκτό με τα κουμπιά!

Η μοναδική μείξη του πλεκτού με κολάρο-σάλι προσφέρει ένα κομψό στυλ και άνεση (για να μην τονίσω πως το επίμηκες κολάρο πλαισιώνει το πρόσωπο με έναν κολακευτικό τρόπο) που έχει κερδίσει λεγεώνες από φαν εδώ και μισό αιώνα: από Starsky και το Hutch στον Daniel Craig, και από το Steve McQueen στον Paul Newman. Κάτι ήξεραν που τα φόραγαν…

Διαβάστε ακόμα:

* Ray Ban και το 2012!

* Η αναβίωση του Rat Pack πνεύματος

* Τα πιο retro cool αξεσουάρ του άντρα

Keywords
Αναζητήσεις
πως να μπλεξω κολλαρο, pleximo zaketa
Τυχαία Θέματα