Γίνε κασκαντέρ, (αν) μπορείς!

Το έχεις δει σε ταινίες, αλλά δεν θες να το δεις στο δρόμο. Το να σηκώνεις το αυτοκίνητο στις δυο ρόδες είναι μια τέχνη. Και κανείς δεν την ξέρει καλύτερα από έναν παππού. 

Από τον Γιάννη Κωνσταντόπουλο

Ο Τοny Petersen είναι 78 χρόνων και είναι από τη Δανία. Αυτό που ξέρει να κάνει καλά, διορθώνω…. ξέρει να κάνει τέλεια είναι το λεγόμενο skiing. Στη γλώσσα των μυημένων στα ακροβατικά είναι να σηκώσεις το αυτοκίνητο στις δυο ρόδες. Θέλει κότσια, ακρίβεια χειρισμών και πολλά αμάξια για καταστροφή. Ο Petersen στη διάρκεια της

ζωής του όσο μάθαινε την τέχνη έστειλε πολύ πράμα για σκραπ. Εδώ όμως και δεκαετίες θεωρείται ο γκουρού. Και σου λέει πως το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο.

01. Ανέβασε φουλ πιέσεις μόνο  στα λάστιχα της πλευράς εκείνης που θα παραμείνουν στο έδαφος. Γύρω στα 80 psi. Όχι δεν είναι το επίκαιρο PSI που μας έχουν ζαλίσει στις ειδήσεις. Είναι το άλλο το αθώο. Τα λάστιχα της άλλης πλευράς τα αφήνεις όπως είναι.

02. Φρόντισε το αυτοκίνητο σου να μην έχει μπλοκέ διαφορικό. Μάλλον δεν θα έχει. Αν δεν ξέρεις τι είναι το μπλοκέ, ας το καλύτερα, προφανώς δεν το χρειάζεσαι.

03. Θα χρειαστείς μια ράμπα με ύψος περίπου 70 εκατοστά και μήκος γύρω στα 3.5 μέτρα.

04. Έρχεσαι με το αυτοκίνητο με σταθερό γκάζι γύρω στα 50 χιλιόμετρα την ώρα και με τα λάστιχα που έχουν τις κανονικές πιέσεις ανεβαίνεις στη ράμπα.

05. Καθώς το πειραματόζωο ανεβαίνει στη ράμπα στρίβεις ελαφρά το τιμόνι από την άλλη πλευρά.

06. Ο σκοπός υποτίθεται είναι να ισορροπήσεις. Λέμε τώρα…. Τέλος πάντων, το θέμα είναι να βρεις το balance με το γκάζι και το τιμόνι. Λίγο περισσότερο και θα δεις τον κόσμο ανάποδα. Λίγο λιγότερο και θα πατήσεις πάλι γη. Κάπου στη μέση

07. Για καλό και για κακό θα χρειαστείς μερικές ντουζίνες άχρηστα αυτοκίνητα. Αυτό είναι ευνόητο. Όπως είναι προφανώς και το ότι δεν θα το κάνεις μόνος στο σπίτι. Εκτός αν είσαι ο “παππούς”.

Διαβάστε ακόμα:

* Η μάντρα του James Bond (vid)

* Natural born drifters (vid)

* Χαζά παιδιά, χαρά γεμάτα (vid)

* Drift, τρέλα και μια Mercedes SLS

Keywords
Τυχαία Θέματα