Πέντε χιλιοστά ελπίδας – Λίθος οδηγεί σε υπόγειο ωκεανό ίσο με 3 Ειρηνικούς [εικόνες]

Μία νέα επιστημονική ανακάλυψη που έγινε μετά από την τυχαία ανεύρεση ενός διαμαντιού, ανακουφίζει την παγκόσμια κοινή γνώμη καθώς στα έγκατα της γης υπάρχουν τεράστια αποθέματα νερού.

Το διαμάντι βρέθηκε τυχαία στη ρηχή ενός ποταμού στη δυτική Βραζιλία και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι προέρχεται από τα έγκατα της γης και η ανακάλυψη τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι σε βάθος 410 έως 660 χιλιομέτρων βρίσκεται μία «υγρή ζώνη», τα αποθέματα της οποίας μπορεί να είναι τουλάχιστον όσο όλοι οι ωκεανοί της γης, αν

όχι και πολλά περισσότερα.

Ο όγκος του νερού δεν ρέει αλλά συγκρατείται εντός των ορυκτών. Ο καθηγητής γεωχημείας Γράχαμ Πίρσον του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, μελέτησε το διαμάντι και την δημιουργία του σε ένα υγρό περιβάλλον, βγάζοντας το εξής συμπέρασμα: «Δεν είναι ένας ωκεανός σε στιλ Ιουλίου Βερν, όπου μπορεί να πλέει μια βάρκα». Η δημοσίευση της συγκεκριμένης ανακάλυψης έγινε στο περιοδικό «Nature» ενώ βγήκε και στα μεγαλύτερα ΜΜΕ της υφηλίου, όπως το BBC, το Science και την εφημερίδα Guardian.

Ο πολύτιμος λίθος είναι μόλις πέντε χιλιοστών και ζυγίζει 0,09 γραμμάρια ενώ εκτιμάται ότι εκτινάχτηκε στην επιφάνεια από βάθος 500 χιλιομέτρων, μέσω κάποιας ηφαιστειακής έκρηξης. «Είναι ένα αρκετά άσχημο διαμάντι. Δείχνει να πήγε στην κόλαση και να επέστρεψε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ Πίρσον.

Τα περισσότερα διαμάντια που χρησιμοποιούνται για κοσμήματα, δημιουργούνται σε μικρότερο βάθος, περίπου 150 έως 200 χιλιομέτρων. Αυτά που δημιουργούνται σε μεγάλο βάθος, στη λεγόμενη «ζώνη μετάβασης» του μανδύα κάτω από τον φλοιό, ξεχωρίζουν γιατί είναι πολύ ταλαιπωρημένα στην εμφάνισή τους και έχουν διαφορετική χημική σύσταση.

Η φασματοσκοπική ανάλυση του συγκεκριμένου διαμαντιού που βρέθηκε στην Βραζιλία, αποκάλυψε ότι στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα σπάνιο ορυκτού. Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση έδειξε την ύπαρξη ρινγκουδίτη που είναι μιας μορφής ολιβίνη και σχηματίζεται στο υπέδαφος μετά από τρομακτικά υψηλή πίεση. Κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει δει με τα μάτια του ρινγκουδίτη από τόσο μεγάλο βάθος.

1 από 3 < ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΠΟΜΕΝΗ >
Keywords
Τυχαία Θέματα