Παράθυρο με «θέα» επενδυτικά κεφάλαια η Ελλάδα – Οι ευκαιρίες που καταγράφουν οι ξένοι οίκοι

Ένα μικρό «παραθυράκι» με… θέα τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια που αναζητούν ευκαιρίες στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θα παραμείνει ανοιχτό στην Ελλάδα, σύμφωνα με τοποθετήσεις μεγάλων και διαχειριστών, τουλάχιστον για το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.

Η μαζική στροφή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες προς την ανακάμπτουσα ευρωπαϊκή οικονομία, που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και χρηματοδοτήθηκε από την έξοδο από τις αναδυόμενες αγορές, εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί περιλαμβάνοντας και σημαντικά αμερικανικά κεφάλαια. Η συγκριτική

αποτίμηση των ευρωπαϊκών ομολόγων και μετοχών με αυτές στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αποτελεί τον κινητήριο μοχλό, ενώ οι προσδοκίες για επιτάχυνση των ρυθμών αύξησης της κερδοφορίας παίρνει σταδιακά τη σκυτάλη ως κίνητρο τοποθετήσεων στη Γηραιά Ηπειρο.

Η συγκυρία μπορεί να αποδειχθεί καταλυτικά θετική για τη δυνατότητα πρόσβασης ελληνικών επιχειρήσεων που διψούν για χρηματοδοτήσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγορές κάτι που οίκοι όπως η Goldman Sachs και η Deutsche Bank αναμένουν ότι θα υλοποιηθεί. Αντίστοιχα, σημαντικά οφέλη θα σημάνει και για τις ελληνικές τράπεζες, με δεδομένη την προοπτική της αύξησης κεφαλαίου της Eurobank, της Γενικής αλλά και τη δεδηλωμένη πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να αντλήσει με ελκυστικό επιτόκιο κεφάλαια από την ομολογιακή αγορά. Το κλίμα μεταξύ των μεγάλων ξένων θεσμικών είναι εξαιρετικά θετικό για την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με έρευνα της Bank of America Merrill Lynch, η οποία έγινε μεταξύ 237 fund managers ανά τον κόσμο με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 655 δισ. δολ., κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου, η μεγάλη πλειοψηφία των διαχειριστών αναμένει υγιή ανάπτυξη και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι είναι σαφέστατα ελκυστικότερα αποτιμημένη από την αμερικανική χρηματιστηριακή. Επιμέρους αναλυτές όπως της Pimco, που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο ομολογιακό αμοιβαίο του πλανήτη, περιμένουν αύξηση των επενδύσεων σε ισπανικά και ιταλικά ομόλογα.

Στο ίδιο μήκος κύματος η JP Morgan προτείνει αυξημένες θέσεις στις μετοχές της Ευρωζώνης και ειδικά στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας όπως και σε βραχυπρόθεσμης διάρκειας κρατικά ομόλογα, όπως της Ισπανίας. Ευρύτερη τάση που αποτυπώνει η δημοσκόπηση μεταξύ των διεθνών θεσμικών είναι και η στροφή σε τραπεζικές μετοχές.

Μάλιστα η ροπή προς τον τραπεζικό κλάδο εμφανίζεται να είναι η ισχυρότερη από το 2006 και μάλιστα με σημαντικά μεγαλύτερη ένταση απ’ ό,τι οποιαδήποτε στιγμή την τελευταία δεκαετία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης και το γεγονός πως ένα εκ των τριών πιο κοινών επενδυτικών στρατηγικών την περίοδο αυτή είναι η αύξηση θέσεων σε επιχειρηματικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων, καθώς εκτιμάται ότι ο κίνδυνος αθέτησης των συμβατικών τους προβλέψεων περιορίζεται. Οι άλλες δύο είναι η αύξηση θέσεων σε δολάριο έναντι του γιεν και οι αμερικανικές μετοχές.

Παράλληλα καταγράφεται αύξηση των ροών κεφαλαίων προς αμερικανικά αμοιβαία που επενδύουν σε διεθνείς και ειδικότερα σε ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και διάθεση για μειωμένα επίπεδα ρευστότητας στα χαρτοφυλάκια. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του Chief Global Equity Strategist της Goldman Sachs, Πίτερ Οπενχάιμερ, που εκτιμά ότι ο ευρύτερος πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 θα σημειώσει άνοδο της τάξης του 14% το 2014 και επιπλέον 13% το 2015. Επιδόσεις που θεωρεί «μάλλον μετριοπαθείς αν αναλογιστεί κανείς την εξέλιξη των μεγεθών σε προηγούμενες φάσεις ανάκαμψης οπότε και ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας της τάξης του 30% και 50% δεν είναι ασύνηθες φαινόμενο».

Keywords
Τυχαία Θέματα