Παπανδρέου: Άλλο οι τράπεζες, άλλο το πότε θα… ρίξω τον Βενιζέλο

Το οξύτατο φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπανδρέου, μετά την καταψήφιση από τον πρώην πρωθυπουργό της διάταξης για τις τράπεζες- απλώς επιβεβαίωσε ότι το γυαλί έχει ραγίσει στις σχέσεις του πρώην και του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Ρεπορτάζ: Άγγελος Μόσχοβας

Όλοι αναρωτιούνται ποιο θα είναι το

επόμενο στάδιο της σύγκρουσης των δύο ανδρών, στο χρονικό του προαναγγελθέντος… διαζυγίου.

Στη Χαριλάου Τρικούπη αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Παπανδρέου υπονομεύει τον κ.. Βενιζέλο, ενώ η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού αντιτείνει ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

Το βράδυ της Κυριακής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατευθύνθηκε σε στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή, με το οποίο γειτνιάζει, σε έξαλλη κατάσταση:

«Ντροπή σου!», «Δεν με πήρες ποτέ τηλέφωνο, δεν μίλησες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν ενημέρωσες κανέναν για τις προθέσεις σου, δεν ζήτησες να ενημερωθείς για τη διάταξη» του είπε, σε υψηλότατους τόνους, σύμφωνα με συνεργάτες του αυτήκοους μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός δεν απάντησε κάτι, αντιθέτως κοιτούσε μάλλον… απορημένος το ξέσπασμα Βενιζέλου.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν επίσης πως η ανακοίνωση του πρώην πρωθυπουργού «δείχνει πόση αμηχανία έχει».

Στην ερώτηση αν η στάση Παπανδρέου ήταν απλώς μια διαφωνία επί του συγκεκριμένου άρθρου ή αν προοιωνίζεται άλλες προθέσεις (αμφισβήτηση Βενιζέλου κ.λπ.) απαντούσαν με νόημα: «Θα φανεί στην πορεία αν ο Παπανδρέου έχει άλλες προθέσεις…».

Ο Γιώργος έχει καταψηφίσει και άλλες φορές

Ωστόσο, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού σχολίαζαν πως «ο Παπανδρέου είχε προειδοποιήσει για την στάση του», θύμιζαν μάλιστα πως έχει καταψηφίσει και άλλους νόμους (π.χ. για τα Πανεπιστήμια) και διευκρίνιζαν: «Θέμα κυβερνητικής σταθερότητας δεν μπαίνει».

Παράλληλα όμως, αρνούνταν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το θερμό επεισόδιο με Βενιζέλο το οποίο επιβεβαίωναν- και σημείωναν: «Ο Παπανδρέου με βάση την πορεία του και την στάση του, πήρε τις αποφάσεις του και ψήφισε αυτό που ψήφισε».

Άλλος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, έβαζε μια ακόμη διάσταση: «Ο Παπανδρέου έχει αποδείξει ότι όπου έχει ισχυρή άποψη, δεν κάνει πίσω και στο πηγάδι ανάποδα να τον κρεμάσεις».

Θυμίζει επίσης μια αγαπημένη φράση του για κάθε αντίστοιχη περίπτωση: «Είναι θέμα αρχών αυτό, δεν κάνω πίσω, τέλος».

Επί της ουσίας της συγκεκριμένης ρύθμισης, σημείωνε με νόημα: «Όλοι ήξεραν ότι ο Παπανδρέου δεν θα ψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα των τραπεζών το οποίο πιθανόν και να του κόστισε, να το πλήρωσε…».

Είναι θέμα αρχής

Αφήνοντας να εννοηθεί ότι η στάση του έναντι των τραπεζών ως πρωθυπουργός, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις. «Ήταν αυτονόητο για τον Παπανδρέου, ότι σε θέματα αρχής δεν θα κάνει ποτέ πίσω. Όσο ήρεμος είναι και όσο ευγενής, τόσο κάθετος σε ορισμένα πράγματα…» σημειώνει και αναρωτιέται: «Είναι δυνατόν να ψηφίζει νόμους αντίθετα από όσα έκανε ως πρωθυπουργός;».

Στις αιτιάσεις των στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη ότι ο Παπανδρέου καταψήφισε την εν λόγω διάταξη που ήταν μνημονιακή υποχρέωση, ο ίδιος συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού αντέτεινε: «Ας αποφασίσουμε πως τον θέλουμε τον Παπανδρέου και τον κάθε αρχηγό: Τη μια λέμε ότι πρέπει να ψηφίζουν μνημόνια γιατί είναι προαπαιτούμενο και την άλλη ότι πρέπει να έχουν άποψη, να διαπραγματεύονται ισχυρά».

Όσο για το ότι δεν ενημέρωσε την ΚΟ απαντά: «Ένας πρώην πρωθυπουργός δεν είναι κάθε μέρα στα όργανα». Και προσθέτουν: «Στο κάτω-κάτω δεν καταλαβαίνω γιατί γίνεται τόσο συνταρακτικό θέμα. Το νομοσχέδιο πέρασε, ο Παπανδρέου δεν έχει στόχο να συμβάλλει στην αποσταθεροποίηση της χώρας».

Ως προς τις διαρροές της Χαριλάου Τρικούπη για το θερμό επεισόδιο με τον Παπανδρέου, συνεργάτης του πρώην Πρωθυπουργού σημείωνε: «Αν το διαχέουν συνεργάτες του Βενιζέλου, δεν κάνει καλό στο προφίλ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Κακό του κάνουν. Είναι πρόεδρος της παράταξης, οι πολιτικοί πρέπει να αυτοελέγχονται. Δεν είναι αυτός ο Βαγγέλης, μην θυμηθούμε την υπόθεση με τον Ρέλλο τώρα. Σε δύσκολες στιγμές ήταν αξιοπρεπέστατος» λένε σφάζοντας με το… βαμβάκι τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Για το τι θα γίνει εφεξής;

Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου διαβεβαιώνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει βάλει μπροστά κάποιο σχέδιο ανατροπής Βενιζέλου. «Μην συνδέετε αυτή την κίνηση με την στάση του μετά τις ευρωεκλογές, είναι αυτοτελής απόφαση για το συγκεκριμένο θέμα. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει στις 25 Μαΐου. Αλλά εκτιμώ ότι στις ευρωεκλογές η ΕΛΙΑ μπορεί να μην πάει τέλεια, αλλά θα βγάλει ευρωβουλευτή.

Και ο Βενιζέλος θα το παλέψει» αναφέρει και προσθέτει χαμογελώντας με νόημα: «Δεν είναι και… Παπανδρέου να πει εύκολα «περάστε να πάρετε το μαγαζί»!».

Keywords
Τυχαία Θέματα