Πάνω από 14 δισ. ευρώ συγκέντρωσε η Πειραιώς – Επιτυχής η ανακεφαλαιοποίηση

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε χθες η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησής της.


Η παραπάνω επιτυχία επιτρέπει στην τράπεζα να επαναφέρει τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αρκετά πάνω από τα ελάχιστα επιτρεπτά όρια, χωρίς να καταστεί απαραίτητη η χρήση των ακριβών, λόγω του υψηλού επιτοκίου τους, μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos). Εάν το τελικό ποσοστό

συμμετοχής των ιδιωτών στην αύξηση κεφαλαίου διαμορφωθεί στα επίπεδα του 19%, κάθε τίτλος παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης (warrants) των μετοχών που θα κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα αντιστοιχεί σε περίπου 4,65 μετοχές, που θα μπορούν να αποκτηθούν τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια στην τιμή του 1,70 ευρώ ανά τίτλο.

Με δεδομένο ότι Societe Generale και BCP είχαν συμφωνήσει να τοποθετήσουν 570 εκατ. ευρώ στην έκδοση νέων μετοχών, τα υπόλοιπα 830 εκατ. ευρώ προσφέρθηκαν από παλαιούς μετόχους και νέους επενδυτές. Σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, τα κεφάλαια ανήλθαν σε αυτά τα επίπεδα κυρίως λόγω της μεγάλης συμμετοχής των μικρομετόχων, η οποία έφθασε τα 350 εκατ. ευρώ μέσω εγγραφών στο δίκτυο της τράπεζας.

Οι επίσημες ανακοινώσεις, όπως δημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ, αναμένονται σήμερα Τετάρτη, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, συγκεντρώθηκε το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί περίπου στο 19% του συνόλου των αναγκών της, ύψους 7,33 δισ. ευρώ, έναντι του ελάχιστα απαιτούμενου 10%.

Στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου, ο πορτογαλικός όμιλος Banco Comercial Portugues (BCP) προχώρησε στην κάλυψη 400 εκατ. ευρώ (αντίστοιχο χρηματοδοτικό έλλειμμα από την εξαγορά της Millennium Bank), υλοποιώντας προηγούμενη δέσμευσή του.

Επίσης, με το ίδιο σκεπτικό και δέσμευση, η γαλλική Societe Generale συμμετείχε στην αύξηση με το ποσό των 170 εκατ. Ευρώ. Σημαντικό, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ήταν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών που φαίνεται ότι στήριξαν την αύξηση κεφαλαίου, καταβάλλοντας κεφάλαια άνω των 700 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα