Πανικός στη Βοστόνη μετά το χτύπημα στον μαραθώνιο- 3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Δύο βόμβες εξερράγησαν πολύ κοντά στο πλήθος των θεατών, που παρακολουθούσαν την ολοκλήρωση του διεθνούς μαραθωνίου της Βοστόνης, δίπλα στη γραμμή του τερματισμού, τη Δευτέρα, σκοτώνοντας, επισήμως, τρία άτομα και τραυματίζοντας τουλάχιστον εκατό, σε μια ενέργεια που ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ανέφερε ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να την αντιμετωπίζει ως «τρομοκρατική πράξη».

Ο Aμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας τρεις ώρες μετά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις, υποσχέθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κυνηγήσουν ως το τέλος αυτούς που ευθύνονται για την επίθεση, σε μια εορταστική

ημέρα, όταν δεκάδες χιλιάδες θεατές συνέρευσαν στους δρόμους της Βοστόνης, για να παρακολουθήσουν τον παγκοσμίου φήμης αγώνα δρόμου.

Πολλοί δρομείς τη στιγμή των εκρήξεων κατευθύνονταν προς τη γραμμή του τερματισμού, όταν σημειώθηκε η μία από τις δύο εκρήξεις, πίσω από μια σειρά από σημαίες, που αντιπροσώπευαν τις χώρες των συμμετεχόντων, όπως φάνηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες που κατέγραψαν τη στιγμή.

Αμέσως οι επευφημίες των θεατών προς τους διαγωνιζόμενους αθλητές, μετατράπηκαν σε κραυγές πανικού. «Ακούστηκε σαν μια υπερηχητική έκρηξη. Ακόμη δεν έχω σταματήσει να τρέμω », δήλωσε μια θεατής, η Μελίσα Στάνλι, η οποία, μόλις τέσσερα λεπτά πριν τις εκρήξεις, είχε παρακολουθήσει την κόρη της να διασχίζει τη γραμμή του τερματισμού. Στο σημείο έφτασαν ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας, ενώ μπορούσε κανείς να διακρίνει θεατές να κλαίνε και να παρηγορεί ο ένας τον άλλον. Μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 8χρονο παιδί, ανέφερε η Boston Globe επικαλούμενη πηγές της αστυνομίας.

«Είδα ανθρώπους που φαινόταν σαν τα πόδια τους να είχαν φύγει από τη θέση τους. Υπήρχε πολύ αίμα πάνω από τα πόδια τους. Στη συνέχεια, οι άνθρωποι μεταφέρθηκαν με αναπηρικά καροτσάκια », δήλωσε ο Τζόε Άντερσον ο οποίος έτρεξε στον αγώνα. Ο Μάικ Μίτσελ, ένας δρομέας από το Βανκούβερ, του Καναδά, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει τον αγώνα, είπε ότι κοιτούσε προς τη γραμμή του τερματισμού και είδε μια «τεράστια έκρηξη».Ο καπνός έφτασε σε ύψος 15 μέτρων είπε ο Μίτσελ που είδε ανθρώπους να τρέχουν ουρλιάζοντας. Πολλοί δρομείς που έτρεξαν στο μαραθώνιο της Βοστόνης πήγαν στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης για να δώσουν αίμα..

Οι εκρήξεις έθεσαν την αστυνομία σε επιφυλακή, σε όλες τις μεγάλες πόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον και της Νέας Υόρκης, όπου συνέβησαν και οι τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001. Σύμφωνα με αναφορές του Ρόιτερς σε τέσσερα νοσοκομεία της Βοστόνης μεταφέρθηκαν συνολικά τουλάχιστον 67 τραυματίες. Πάντως η εφημερίδα Boston Globe ανέφερε ότι περισσότερα από 100 άτομα τραυματίστηκαν.

Ο αστυνομικός διευθυντής της Βοστόνης Εντ Ντέιβις, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ανέφερε ότι οι εκρήξεις προκλήθηκαν από «ισχυρούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που προκάλεσαν σοβαρούς τραυματισμούς». Περίπου μία ώρα μετά τις δύο διαδοχικές εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού, στις 14:50 τοπική ώρα (1850 GMT), ξέσπασε πυρκαγιά στη βιβλιοθήκη Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε απόσταση περίπου 5 χιλιομέτρων από τη γραμμή του τερματισμού του μαραθωνίου αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε, ανέφερε η αστυνομία. Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Βοστόνης, η πυρκαγιά δεν συνδέεται με τις εκρήξεις.

Στην Ουάσινγκτον, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε από το Λευκό Οίκο: «Μην κάνετε κανένα λάθος, θα φτάσουμε ως το τέλος και θα βρούμε ποιος και γιατί το έκανε αυτό ». Είπε επίσης ότι «όσοι ευθύνονται γι αυτήν την πράξη άτομα ή ομάδες θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη». Οι αρχές ανέφεραν επίσης ότι το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών, το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλες υπηρεσίες μετέχουν στις έρευνες.

Από τους 23.326 δρομείς που ξεκίνησαν τον αγώνα, 17.584 τον ολοκλήρωσαν πριν από την έκρηξη, δήλωσαν αξιωματούχοι. Ο μαραθώνιος της Βοστόνης διεξάγεται την «Ημέρα των Πατριωτών» κάθε τρίτη Δευτέρα του Απριλίου, από το 1897. Ο αγώνας που ξεκινά από το Χόπκιντον και ολοκληρώνεται στην Κόπλι Σκουέαρ προσελκύει περίπου μισό εκατομμύριο θεατές και περίπου 20.000 συμμετέχοντες κάθε χρόνο.

Τον φετινό μαραθώνιο ο οποίος σημαδεύτηκε από τα τραγικά γεγονότα κέρδισαν Ο Λελίσε Ντεσίσα από την Αιθιοπία στους άνδρες και η Ρίτα Τζέπτου από την Κένυα, συνεχίζοντας την κυριαρχία των αφρικανών δρομέων στον μαραθώνιο.

Αμερικανοί ερευνητές με επικεφαλής το FBI μελετούν βίντεο και φωτογραφίες από τον Μαραθώνιο της Βοστώνης αναζητώντας στοιχεία για να εντοπίσουν ποιος ευθύνεται για τις δύο βόμβες που εξερράγησαν χθες Δευτέρα κοντά στη γραμμή του τερματισμού προκαλώντας το θάνατο τριών ανθρώπων και τραυματίζοντας περισσότερους από εκατό, έγινε γνωστό από αξιωματούχους.

Σε εξέλιξη οι έρευνες- Ποιες θεωρίες εξετάζει το FBI

Επειδή στον Μαραθώνιο της Βοστώνης τρέχουν κάθε χρόνο 27.000 άνθρωποι και τον παρακολουθούν περίπου 500.000, οι αξιωματούχοι αναμένουν ότι θα έχουν άφθονα οπτικά στοιχεία για το τι συνέβη πριν και μετά την έκρηξη των δύο μηχανισμών την ώρα που εκατοντάδες δρομείς έτρεχαν προς τη γραμμή του τερματισμού στην Κόπλεϊ Πλάζα της συνοικίας Μπακ Μπέι της Βοστώνης.

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) ηγείται των ερευνών με τη βοήθεια αξιωματούχων του δήμου, της Πολιτείας και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντελοριέ του FBI σε συνέντευξη Τύπου.

“Είναι μια εγκληματολογική έρευνα και είναι εν δυνάμει μια τρομοκρατική έρευνα”, δήλωσε ενώ αρνήθηκε να επεκταθεί όσον αφορά τα πρώτα ευρήματα ή την κατεύθυνση των ερευνών.

Ωστόσο ουδείς μπορεί ακόμη να πει με βεβαιότητα ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις ή ποια μπορεί να ήταν τα κίνητρά τους, παρόλο που αξιωματούχοι λένε πως οι συνθήκες στις οποίες σημειώθηκαν οι εκρήξεις δείχνουν πως μπορεί να εμπλέκονται ισλαμιστές ή αμερικανοί αντικυβερνητικοί εξτρεμιστές.

Μέχρι στιγμής καμιά υπηρεσία δεν έχει βρει στοιχεία ότι υπήρξε κάποια φανερή προειδοποίηση για την επίθεση ούτε έχει προκύψει κάποια ανάληψη ευθύνης. “Δεν υπήρξαν γνωστές απειλές”, δήλωσε ο επίτροπος της αστυνομίας της Βοστώνης Εντ Ντέιβις, ζητώντας από το κοινό να τηλεφωνήσει και να κάνει γνωστό αν είδε κάτι ύποπτο.

Τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια της Βοστώνης δείχνουν συνεχώς διασώστες να σπεύδουν να βοηθήσουν τους τραυματίες και στη συνέχεια να μεταφέρουν δρομείς και θεατές γεμάτους αίματα.

Στο μεταξύ, η αστυνομία σαρώνει τη διαδρομή της κούρσας αυτής των 42 χιλιομέτρων για να εντοπίσει ενδεχομένως στοιχεία. Έχει αποκλείσει την περιοχή γύρω από τις εκρήξεις, οι οποίες σημειώθηκαν στην καρδιά της εμπορικής συνοικίας της Βοστώνης.

Αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης επιβεβαίωσε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ μίλησε για την υπόθεση με τον διευθυντή του FBI Ρόμπερτ Μίλερ και την γενική εισαγγελέα της Βοστώνης Κάρμεν Ορτίζ. Έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της Εθνοφρουράς και τα τοπικά νοσοκομεία φρουρούνται από ένοπλους αστυνομικούς.

Η αστυνομία είπε στον κόσμο, ανάμεσα στον οποίο είναι και οι χιλιάδες επισκέπτες που ήρθαν για να συμμετάσχουν στο Μαραθώνιο, να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους και να μην συγκεντρώνονται σε υπαίθριους.

Στην έρευνα συμμετέχουν επίσης υπηρεσίες πληροφοριών όπως η CIA και το Εθνικό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας.

Τουλάχιστον δύο, ουσιαστικά αντιφατικές θεωρίες για το ποιοί μπορεί να βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις εξετάζονται από τους ερευνητές, δήλωσαν αξιωματούχοι προς το πρακτορείο Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστούν.

Σύμφωνα με τη μία θεωρία, η οποία βασίζεται εν μέρει στη χρονική συγκυρία των βομβιστικών επιθέσεων –την ημέρα που κατατίθενται οι φορολογικές δηλώσεις και επίσης την ημέρα του Μαραθωνίου της Βοστώνης, που διεξάγεται παραδοσιακά την Ημέρα των Πατριωτών–, πίσω από τις επιθέσεις μπορεί να βρίσκονται εγχώριοι δεξιοί εξτρεμιστές όπως ακτιβιστές κατά της κυβέρνησης και της φορολογίας.

Μία από τις κύριες εναλλακτικές θεωρίες είναι ότι μπορεί να υπάρχει κάποιου είδους σχέση, είτε άμεση είτε πολύ χαλαρή, με μαχητικούς ισλαμιστές.

Το βασικό στοιχείο υπέρ αυτής της θεωρίας, λένε αξιωματούχοι, είναι οι ομοιότητες ανάμεσα σ’ αυτά που είναι αυτή τη στιγμή γνωστά για τις επιθέσεις –για παράδειγμα, το γεγονός ότι πρόκειται για δύο ταυτόχρονες εκρήξεις κοντά η μία στην άλλη σ΄ένα περίβλεπτο γεγονός– με τα μοντέλα των επιθέσεων που προτείνονται από το περιοδικό Inspire.

Το Inspire είναι μια έκδοση που κυκλοφορεί στο Ίντερνετ από την οργάνωση Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο, η οποία έχει την έδρα της στην Υεμένη. Το περιοδικό δημοσιεύει αγγλόφωνες παραινέσεις προς επίδοξους δυτικούς τζιχαντιστές να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με οποιαδήποτε μέσα έχουν στη διάθεσή τους, όσο φτωχά κι αν είναι. Το Inspire δημοσίευσε επίσης πρόσφατα ένα μακροσκελές ένθετο με λεπτομερείς οδηγίες για την πραγματοποίηση διαφόρων επιθέσεων και την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών.

Σε συνεχή επικοινωνία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τις τοπικές αρχές στη Μασαχουσέτη, βρίσκονται η πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και το Γενικό Προξενείο στη Βοστόνη για να διερευνήσουν κατά πόσο μπορεί να υπάρχουν Έλληνες τραυματίες από τις χθεσινοβραδινές εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού του ιστορικού Μαραθωνίου της Βοστόνης.

Ασφαλείς όλοι οι Έλληνες πολίτες

«Δεν υπάρχει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καμία επίσημη πληροφορία για Έλληνα τραυματία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρέσβης Ελλάδας στις ΗΠΑ, Χρίστος Παναγόπουλος.

«Από την πρώτη στιγμή, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή, τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ» ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος, επισημαίνοντας ότι «πρώτα απ’ όλα, θελήσαμε να εκφράσουμε τη λύπη μας και στη συνέχεια να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο αν υπάρχει Έλληνας πολίτης ή άτομο ελληνικής καταγωγής ανάμεσα στους τραυματίες».

Ο Έλληνας πρόξενος στη Βοστόνη, Ηλίας Φωτόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρχές της πόλης και με το Μητροπολίτη Μεθόδιο και δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ή πληροφορία για Έλληνα τραυματία.

Ο κ. Φωτόπουλος, όπως και ο κ. Παναγόπουλος, τόνισαν επίσης ότι όλοι οι Έλληνες αθλητές που συμμετείχαν στο Μαραθώνιο είναι καλά και βρίσκονταν μακριά από το σημείο των εκρήξεων.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του χθεσινού τρομοκρατικού χτυπήματος στη Βοστόνη -για το οποίο δεν έχει αναλάβει κανείς την ευθύνη- είναι τρεις νεκροί, ανάμεσά τους ένα οκτάχρονο αγόρι και 144 τραυματίες, μεταξύ των οποίων, οκτώ παιδιά.

Σύμφωνα με τις αρχές, 17 από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ οκτώ τραυματίες έχουν υποστεί σοβαρούς ακρωτηριασμούς.

Δείτε τις συγκλονιστικές φωτογραφίες από τους δρόμους της Βοστόνης.

Keywords
νεκροι, υπουργειο δικαιοσυνης, βομβα mall, boston, globe, gmt, fbi, cia, ελλαδα, απε-μπε, ηπα, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, η ημέρα της γης, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, εκρηξη βοστωνη, φορολογικες δηλωσεις, βιντεο, χωρες, αστυνομια, αυτοκινητα, εδρα, ηπα, σημαιες, υεμενη, υψος, φωτογραφιες, ωρα, cia, fbi, αιθιοπια, αιμα, απε, απε-μπε, ασθενοφορα, ατομο, βανκουβερ, βοηθεια, βομβες, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, δευτερα, δηλωσεις, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκρηξη, ενεργεια, εν μερει, εξελιξη, επικοινωνια, ερευνα, ερευνες, ευθυνη, εφημεριδα, ιντερνετ, ηνωμενες πολιτειες, υπηρεσια, υπηρεσιες, υποθεση, θεωριες, θεωρια, οικο, καμερες, κενυα, λαθος, λυπη, μακρια, μοντελα, νοσοκομεια, μπε, οικος, οκτω, οπτικα, ουασιγκτον, ουσιαστικα, οχηματα, παιδι, παιδια, συνεχεια, σειρα, τρια, τριτη, φιτζεραλντ, χριστος, ωρες, αγορι, αγωνας, αιματα, boston, εθνικο, η εφημεριδα, υπουργειο, καρδια, λευκο, νοσοκομειο, ομαδες, πηγες, ποδια, ουασινγκτον, globe
Τυχαία Θέματα