Οσμή εκλογών στην ελληνική προεδρία – H «σκιά» του ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει τα σχέδια Σαμαρά

08:28 9/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην παρέστη στην τελετή έναρξης της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο η «σκιά» του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πανταχού παρούσα κάτι που κατέστη σαφές στις κοινές δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά

με τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι Βρυξέλλες πλέον ανησυχούν για το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών και την επικράτηση αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε όλη τη Γηραιά Ήπειρο, ιδίως όμως στις χώρες που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται εντός προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρώτη ερώτηση που δέχθηκαν ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούσαν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και την απουσία του αρχηγού του από την εκδήλωση. Οι εταίροι του κ. Σαμαρά γνωρίζουν τόσο τις λεπτές ισορροπίες που επικρατούν εντός της δικομματικής κυβέρνησης - κάτι που φάνηκε πρόσφατα από το εισιτήριο των 25 ευρώ για τα νοσοκομεία -όσο και την προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά να επιτύχει μια γενναία απόφαση για το χρέος και να εξασφαλίσει την πολιτική επιβίωση της κυβέρνησής του ως το τέλος της τετραετίας, δηλαδή το 2016.

Η απουσία του Αλέξη Τσίπρα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον πρωθυπουργό προκειμένου να περιγράψει το διακύβευμα των επερχόμενων ευρωεκλογών μεταξύ των κομμάτων που είναι υπέρ και κατά της Ευρώπης. Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Σαμαράς προϊδέασε για την τακτική που θα ακολουθήσει κατά του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τον Μάιο εξασφαλίζοντας είτε την επικράτηση είτε μικρές απώλειες που δεν θα θέσουν γενικότερο πολιτικό ζήτημα ως προς την βιωσιμότητα του κυβερνητικού σχήματος. Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόζο εξέφρασε την ευχή να επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις επισημαίνοντας τον φόβο από την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών σε όλη την Ευρώπη και βεβαίως την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι εξήγησε ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσουν ανεξάρτητα ή όχι από το... ευρώ αλλά δεν φάνηκε να δείχνει ανήσυχος για το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών με την επισήμανση ότι οι εκλογές δεν μπορεί να είναι εμπόδιο για να σταματήσουν οι συζητήσεις και οι συνεννοήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Παρά το πανηγυρικό κλίμα της τελετής έναρξης στο Μέγαρο Μαξίμου δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πολιτικό ημερολόγιο μέχρι τον Μάιο δεδομένης της δυσκαμψίας του Βερολίνου να δώσει μια λύση στο θέμα του χρέους πριν από τις κάλπες του Μαΐου.

Όπως φαίνεται όλα θα κριθούν το επόμενο διάστημα οπότε και θα φανεί το πραγματικό περιθώριο που έχει η ελληνική κυβέρνηση για να διαπραγματευθεί με την Τρόικα σε ότι αφορά δημοσιονομικό κενό, τις απολύσεις και τις αποκλίσεις στα έσοδα. Και μπορεί ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να διαμηνύει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο σύμφωνα με συνομιλητές του οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον πρωθυπουργού έως τα τέλη Φεβρουαρίου και σε συνάρτηση με τις δημοσκοπήσεις που θα έχει στη διάθεσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα