Οι Αμερικανοί γιορτάζουν με μπικίνι, μπάλα και πυροτεχνήματα

12:02 4/7/2012 - Πηγή: KoolNews

Υπέροχες vintage φωτογραφίες από τη Νέα Υόρκη του 1922 αποδεικνύουν ότι η Ημέρα της Ανεξαρτησίας από τους Βρετανούς συνεπαγόταν καυτές μέρες κι ακόμη πιο καυτές νύχτες ακόμη και σε εποχές μεγάλης ανέχειας…

Με αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας και διάθεση για γιορτή οι Νεοϋορκέζοι ξεχύνονται σήμερα σε δρόμους, πάρκα και παραλίες να χαρούν την 4η Ιουλίου, όπως κάνουν εκατομμύρια Αμερικανοί σε όλο τον κόσμο, όπως έκαναν πάντα (μετά το 1776 για να είμαστε και ακριβείς).

Για πολλούς η Ημέρα της Ανεξαρτησίας είναι ευκαιρία για κοπάνα, χαβαλέ και πανηγυρικάκι αλλά για όλους αποτελεί 24ωρο ηθικής ανάτασης. Οι ασπρόμαυρες εικόνες από την 4η Ιουλίου του 1922 αποτυπώνουν μια Νέα Υόρκη γιορτινή και χαρούμενη, επτά μόλις χρόνια πριν το χρηματιστηριακό κραχ και τις μαύρες μέρες της κρίσης.

Η παρέλαση στην 5η Λεωφόρο, τα μπάνια του λαού στη Jones Beach και η επίδειξη μόδας με μαγιό από τολμηρές νεαρές έρχονται να ανακατευτούν με τις υπέρλαμπρες εκρήξεις των πυροτεχνημάτων, τα κατάμεστα στάδια του μπέιζομπολ και τις… υπερβολές με την pet στολή-σημαία για να αποδώσουν αυτό ακριβώς που συμβαίνει και σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Το μόνο ίσως που φαίνεται να έχει αλλάξει είναι το… ύφασμα στα μπικίνι.

Όλα ξεκίνησαν το 1774 όταν η Βρετανία, θεωρώντας τις δεκατρείς Πολιτείες της Βόρειας Αμερικής ως αποικίες του Βρετανικού Στέμματος, επέβαλε δικούς της Κυβερνητικούς υπαλλήλους, περιοριστικούς όρους στο εμπόριο, στην ελευθερία της έκφρασης και «πέντε αφόρητους Νόμους» που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια των «αποίκων».

Η πρώτη πραγματικά αποφασιστική κίνηση έγινε στις 7 Ιουνίου του 1776 στη Φιλαδέλφεια όταν διαβάστηκε στο Κογκρέσο, το ψήφισμα του Ρίτσαρντ Χένρι Λι, αντιπροσώπου της πολιτείας της Βιρτζίνια, το οποίο, σε γενικές γραμμές, διακήρυττε την αποφασιστικότητα των “δεκατριών ηνωμένων αποικιών” να αποκτήσουν αυτοτέλεια απαλλασσόμενες από την Μεγάλη Βρετανία.

Το ψήφισμα αυτό έδωσε το έναυσμα για τη δημιουργία Επιτροπής, αποτελούμενης από τους Τόμας Τζέφερσον, Τζων Άνταμς (John Adams), Βενιαμίν Φραγκλίνο, Ρότζερ Σέρμαν και Ρόμπερτ Λίβιγκστον που θα επεξεργαζόταν ένα σχέδιο διακήρυξης της Ανεξαρτησίας.

Ο Τζέφερσον, κατά προτροπή της Επιτροπής, αποσύρθηκε σε ένα σπίτι στις παρυφές της Φιλαδέλφειας και άρχισε να συντάσσει την πρώτη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας (12 έως 27 Ιουνίου) το οποίο και εγκρίθηκε από κογκρέσο στις 4 Ιουλίου 1776…

Keywords
Τυχαία Θέματα