Ο Κοντονής ζητάει «κρέας» και η Super League του δίνει σόγια

12:21 3/3/2015 - Πηγή: KoolNews

Το Δ.Σ. της Λίγκας αποφάσισε να πατάξει το έγκλημα του χουλιγκανισμού και της βίας, συμφωνεί με τα μέτρα που προτείνει ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, αλλά θα τα κάνει από του χρόνου γιατί τώρα δεν προλαβαίνει και προτείνει δύο μέτρα για άμεσα, μην πάει και με άδεια χέρια στη συνάντηση με την Πολιτεία. Το KoolNews.gr σας παρουσιάζει αυτά που ζήτησε ο Κοντονής και αυτά που του δίνει η Λίγκα...

Επιμέλεια: Θάνος Δημάτσας

Η Λίγκα στην πιο κρίσιμη συνεδρίαση από καταβολής της αποφάσισε να... σοβαρευτεί, αλλά όχι να κάνει αυτά

που της είχε πει ο Σταύρος Κοντονής την περασμένη εβδομάδα για να διατάξει την επανέναρξη του πρωταθλήματος. Αυτό πάντως που καταλαβαίνει κανείς είναι ότι η διοργανώτρια αρχή ήθελε να κάνει κάτι για την βελτίωση του προϊόντος καθώς είχε διαπιστώσει πως το πρωτάθλημα νοσεί, ότι υπάρχει πρόβλημα βίας, όχι εντός, αλλά και εκτός γηπέδων και εντός γραφείων.

Στη συνεδρίαση λοιπόν που έγινε οι εκπρόσωποι και μέλη του Δ.Σ. προχώρησαν σε ορισμένες αποφάσεις όχι για το άμεσο μέλλον, αλλά για το νέο έτος. Ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, ζήτησε για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα ξανά: Ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες ασφαλείας και λέσχες φιλάθλων. Αντί αυτού θα του προτείνουν στις γραπτές προτάσεις που του καταθέσουν: Ηλεκτρονικό εισιτήριο, κάμερες ασφαλείας, εναρμόνιση πειθαρχικού δικαίου σε αυτό της UEFA, για τη νέα χρονιά και το μόνο νέο μέτρο που θα εφαρμοστεί άμεσα είναι ότι ο διαιτητής στο πρώτη φωτοβολίδα και στο πρώτο επεισόδιο που θα γίνει, θα διακόψει το παιχνίδι και η υπαίτιος ομάδας θα πληρώσει τη... νύφη με αφαίρεση βαθμών. Για να το πούμε και λαϊκά, ο Κοντονής ζήτησε κρέας και του δίνουν σόγια.

Τα σημεία που προτείνει ο Κοντονής

Σημείο 1: Ηλεκτρονικό εισιτήριο

Το εισιτήριο είναι η πρώτη κίνηση, δηλαδή ο κάθε οπαδός να έχει ονομαστικό εισιτήριο, με το ονοματεπώνυμό του, τον αριθμό ταυτότητας, πλήρη ταυτοποίηση. Θα αναρωτηθεί κανείς πατάχθηκε η βία επειδή το εισιτήριο γράφει το όνομά μου; Όχι από μόνο του δεν κάνει τίποτα, αν για παράδειγμα έχουμε ένα εισιτήριο για το ντέρμπι ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός και το «μαγικό χαρτάκι» γράφει πάνω όνομα Θάνος Δημάτσας, Θύρα 5, σειρά 6, θέση 17, τότε ο Θάνος Δημάτσας και ο κάθε Θάνος Δημάτσας είναι ο υπεύθυνος για την θέση 17 στη σειρά της Θύρας 5 και εκεί θα πρέπει να καθίσει με την καθοδήγηση των ανθρώπων ασφαλείας των γηπέδων, όπως γίνεται στον κινηματογράφο που αγοράζει κανείς ένα εισιτήριο και οι υπεύθυνοι της αίθουσας των κατευθύνουν στη θέση του. Με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει και το ηλεκτρονικό εισιτήριο, γιατί σε οποιαδήποτε εκδήλωση βίας ή χουλιγκανισμού η ταυτοποίηση που γίνεται θα βοηθήσει τις αρχές στο να πατάξουν το... έγκλημα.

Σημείο 2: Οι σύνδεσμοι οπαδών να μετατραπούν σε λέσχες φιλάθλων

Αυτό το μέτρο που επιθυμεί ο Κοντονής από τις ομάδες είναι για έναν και μόνο λόγο, για να ελέγχονται οι σύνδεσμοι από την ομάδα, διότι σε περίπτωση επεισοδίων μπορεί να πει η ομάδα ότι είναι ανεξάρτητος σύνδεσμος δεν ελέγχεται από την ομάδα. Το να γίνει όμως αυτό δεν είναι εύκολο καθώς οι σύνδεσμοι έχουν άδεια πρωτοδικείου, έχουν μέλη και μερικοί είναι στην επαρχία, ενώ υπάρχουν σύνδεσμοι και στο εξωτερικό. Με τη λέσχη φιλάθλων, σε οποιοδήποτε επεισόδιο θα τιμωρείται η ομάδα και σε συνδυασμό με ένα σχέδιο νόμο που θα περάσει από τη Βουλή θα επιτρέπει στα πειθαρχικά όργανα να επιβάλλουν βαρύτατες ποινές σε εκδήλωση μορφής επεισοδίων, όπως υψηλό χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση βαθμών και αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Σημείο 3: Κάμερες στα γήπεδα

Το τρίτο μέτρο και σημαντικότερο, αλλά και με πολλά παρακλάδια που δεν μπορεί κανείς να παραλείψει είναι η τοποθέτηση καμερών ασφαλείας σε όλα τα γήπεδα των ομάδων που συμμετέχουν στην Σούπερ Λίγκα. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι ποιος θα επωμιστεί το κόστος από αυτό το μέτρο. Η απάντηση είναι απλή η Λίγκα και οι ομάδες. Η διοργανώτρια αρχή είναι ένα συνεταιρισμός με κέρδη από τη Nova, τον ΟΠΑΠ, με ζημιές, αλλά και με επιχορηγήσεις από την Πολιτεία για να συμμορφωθούν με βάσει από αυτά που ορίζει ο νόμος. Το δεύτερο ερώτημα που υπάρχει είναι στα «μικρά» γήπεδα πως θα τοποθετηθούν κάμερες ασφαλείας όπως στη Λιβαδειά, στα Γιάννινα, στην Κέρκυρα.

Πρώτα από όλα θα πρέπει να διευκρινιστεί αν όλα τα γήπεδα είναι για την Σούπερ Λιγκ. Θα πρέπει η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος πριν από κάθε αγωνιστική περίοδο στις 16 ομάδες, στις 18 ομάδες, όσες έχει τέλος πάντων το πρωτάθλημα της πρώτης τη τάξει κατηγορίας να πραγματοποιήσει εξονυχιστικό έλεγχο στα γήπεδα για να δει αν το γήπεδο είναι κατάλληλο για την διεξαγωγή αγώνων και να είναι ασφαλές. Αν σε περίπτωση δεν είναι ασφαλές και ούτε το ονομαστικό εισιτήριο, αλλά ούτε η κάμερα ασφαλείας μπορούν να κάνουν κάτι τότε η ομάδα θα πρέπει να αποβάλλεται από το πρωτάθλημα, ή θα πρέπει η διοίκηση να βάλει το χέρι στην τσέπη για να το φτιάξει αν το γήπεδο της ανήκει, ειδάλλως θα πρέπει ο Δήμος να το προσαρμόσει στα πρότυπα της Λίγκας αν το γήπεδο είναι Δημοτικό και να χρεώσει τις κατασκευές στο ενοίκιο της ομάδας.

Σκοπός δεν είναι να γίνονται επεισόδια και μέσα από τις κάμερες να τα... βλέπουμε. Σκοπός είναι το προϊόν που ονομάζεται ελληνικό ποδόσφαιρο να αναβαθμιστεί, να υπάρχει σεβασμός όχι μόνο μεταξύ των ομάδων, αλλά μεταξύ και των οπαδών, είτε είναι «κόκκινοι», είτε είναι «πράσινοι», είτε είναι «κίτρινοι». Μερίδιο στην ευθύνη έχει και ο οπαδικός αθλητικός Τύπος, οι οπαδικές εφημερίδες που την εβδομάδα πριν από κάποιο μεγάλο ντέρμπι δημιουργούν εχθρικό κλίμα, με τίτλους όπως «τελειώστε τους», «σκίστε τους»...

Τι θα δώσουν στον Κοντονή

Άμεσα αυτά που σκοπεύουν να κάνουν είναι πρώτον ο διαιτητής να διακόπτει το παιχνίδι στην πρώτη φωτοβολίδα να διατάζει την διακοπή του αγώνα και από εκεί και πέρα πειθαρχικά η ομάδα θα τιμωρείται με αφαίρεση τριών βαθμών. Σαν μέτρο μοιάζει καλό και αν όμως κάποιος οπαδός σκοτωθεί από επεισόδια τι θα γίνει; Ηλεκτρονικό εισιτήριο δεν υπάρχει, κάμερες ασφαλείας δεν υπάρχουν, οπότε πως θα μπορεί να εφαρμοστεί και το δεύτερο μέτρο;

Η επιστροφή του καθεστώτος του ιδιώνυμου είναι το δεύτερο μέτρο, που συνδέεται απολύτως με το πρώτο. Το ιδιώνυμο αφορά σε μεμονωμένα περιστατικά και ποινές δίχως αναστολές, ή με χρηματικά πρόστιμα και ο λόγος που θέλουν από τη Λίγκα να εφαρμοστεί είναι για να τιμωρηθούν τα φυσικά πρόσωπα, αλλά πως θα τα τιμωρήσουν από το γεγονός ότι οι κάμερες θα μπουν σε όλα τα γήπεδα από τη νέα σεζόν, ή μήπως το ιδιώνυμο θα ισχύει στα μεγάλα γήπεδα όπως στο «Γ. Καραϊσκάκης», στην «Τούμπα» και στην «Λεωφόρο», ή μήπως θα πηγαίνουν σε κάθε αγώνα από μια ντουζίνα αστυνομικούς με πολιτικά και θα τραβούν βίντεο με το κινητό τους για να τα δίνουν στην ασφάλεια σε περίπτωση επεισοδίων, ή οτιδήποτε άλλο για να βρίσκουν τους ενόχους και να τους στέλνουν φυλακή.

Έχει και το καρπούζι και το μαχαίρι

Τον τελευταίο λόγο για όλα θα τον έχει ο Σταύρος Κοντονής, την Τετάρτη (4/3) όπου στη συνάντηση με τον Γιώργο Μποροβήλο θα πάρει στα χέρια του τις γραπτές προτάσεις και θα αποφασίσει αν θα κρατήσει το πρωτάθλημα κλειστό, ή αν θα αισθανθεί έστω μια ικανοποίηση από τα μέτρα και θα διατάξει την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

ΥΓ. Ο Σταύρος Κοντονής έκανε ένα καλό βήμα να διακόψει το πρωτάθλημα και να πετάξει το μπαλάκι στην Λίγκα για να αποφασίσουν αν μπορούν να εφαρμόσουν αν μπορούν να κάνουν αυτά που τους πρότεινε και από τον διοργανωτικό θεσμό του είπαν, ναι υπουργέ συμφωνούμε, αλλά το ηλεκτρονικό εισιτήριο και τις κάμερες ασφαλείας θα τις κάνουμε από του χρόνου.

The post Ο Κοντονής ζητάει «κρέας» και η Super League του δίνει σόγια appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα