«Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και σας περιμένει»

Ο Παναγιώτης Ρήγας, ο επικρατέστερος για τη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ

Η έναρξη της καμπάνιας για την εγγραφή νέων μελών θα είναι το πρωταρχικό μέλημα του νέου γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί το σαββατοκύριακο.

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η συνεδρίαση της διευρυμένης πολιτικής γραμματείας του κόμματος αφού πρώτα συζητήθηκε διεξοδικά το τελικό κείμενο της εισήγησης προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα αναπτύσσεται σε δύο άξονες, πέραν της πρότασης για την ημερομηνία

του συνεδρίου:
-Στην αποτίμηση των εθνικών εκλογών του Σεπτεμβρίου
-Στον προγραμματισμό της αμέσως επόμενης περιόδου εν όψει του συνεδρίου

Γράφει ο Παύλος Ελευθερόπουλος

Με το Συνέδριο να δρομολογεί την διεξαγωγή του δεύτερου συνεδρίου για τον Φεβρουάριο του 2016, η Π.Γ. στρέφει πλέον την προσοχή και το ενδιαφέρον της σε ένα μοντέλο «επανίδρυσης» από την βάση του ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει πράξη την θεωρία περί ενός νέου κοινωνικού κόμματος που θα βασίζεται στις δεξαμενές των ψηφοφόρων τόσο του Ιανουαρίου όσο και του Σεπτεμβρίου του 2015 και μέχρι σήμερα βρίσκονται εκτός Οργανώσεων Μελών. Εάν επαληθευθούν οι πληροφορίες που θέλουν τον Παναγιώτη Ρήγα να καταλαμβάνει την θέση του γραμματέα του κόμματος, ο προερχόμενος από την φιλοευρωπαϊκή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωστή και ως «Πλατφόρμα 2010» (Παπαδημούλης, Μπαλάφας, Δούρου, Ζαχαριάδης κ.α.) θα αναλάβει την ευθύνη να φέρει εις πέρας την δύσκολη αποστολή της αναζωογόνησης ενός κομματικού μηχανισμού που τραυματίσθηκε βαριά μετά την πρόσφατη διάσπαση.

Ο Παναγιώτης Ρήγας ήταν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας που την άνοιξη σε άρθρο του στην «Αυγή» έγραφε επί λέξει: «το κόμμα δεν είναι και δεν θα είναι «προϊσταμένη αρχή» της κυβέρνησης, αλλά βεβαίως και δεν θα είναι απλός παρατηρητής των κυβερνητικών ενεργειών... Χρειάζεται σημαντικές αλλαγές ο ΣΥΡΙΖΑ, χρειάζεται να γίνει πιο μαζικό και μαχητικό κόμμα, να υπερβεί τις παθογένειες και τις αδυναμίες του, να πάρει σάρκα και οστά η συνεδριακή απόφαση για κόμμα των μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να είναι κόμμα ενιαίο και δημοκρατικό, με ανοιχτά ρεύματα ιδεών, όχι ομοσπονδία τάσεων, μηχανισμών, «καπετανάτων», προσωπικών στρατηγικών μέσω θεσμικών ρόλων που θα αγνοεί την ψυχή και την ανιδιοτέλεια των μελών του τη συλλογική προοπτική, αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα». Ήταν μια από τις φιλοευρωπαϊκές τοποθετήσεις που τότε προκαλούσαν ανατριχίλα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα που έβλεπαν στο πρόσωπο του υποψήφιου γραμματέα, την ηγεμονική επέλαση των εκφραστών της συναίνεσης με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο εντός του κόμματος.

Με τις εξελίξεις του Αυγούστου η τάση των φιλοευρωπαϊστών είναι αυτή που τελικά κατάφερε να πάρει το πάνω χέρι στην χρόνια εσωτερική διαμάχη του κόμματος και ο Παναγιώτης Ρήγας, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι αυτός που θα κληθεί να αποδείξει στον Αλέξη Τσίπρα πως η θεωρία του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» δεν ήταν μόνο ένα βολικό ιδεολόγημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες της πολιτικής συγκυρίας αλλά μπορεί να πάρει σάρκα και οστά με την στρατολόγηση μιας νέας γενιάς ψηφοφόρων και υποστηρικτών που θα πεισθούν να μπουν ενεργά σε έναν κομματικό μηχανισμό που θα εκφράσει τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους.

Μιας και η κατάσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει λογικές του παρελθόντος για την δημιουργία ενός κομματικού στρατού με βλέψεις και ορέξεις εισόδου στην μισθολογική ασφάλεια του Δημοσίου στα πρότυπα του μεταπολιτευτικού μας βίου, το στοίχημα της δημιουργίας του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» γίνεται ακόμη δυσκολότερο μιας και θα πρέπει ο νέος γραμματέας και οι συν αυτώ θα πρέπει να ενεργοποιήσουν άλλου είδους αντανακλαστικά για την πύκνωση των κομματικών γραμμών με νέα και ενεργά μέλη.

Με το εσωκομματικό τοπίο απαλλαγμένο από τους γνωστούς και μη εξαιρετέους αμφισβητίες του παρελθόντος, ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να προετοιμάζεται για έναν πολιτικό περίπατο στο συνέδριο του Φεβρουαρίου όπου απλώς θα επιβεβαιωθεί πανηγυρικά η απόλυτη κυριαρχία του στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχοντας ως μοναδική υποχρέωση την τήρηση της συμφωνίας κυρίων που έχει συνάψει με τους 53 του Ευκλείδη Τσακαλώτου κυρίως σε θέματα αρχών και λιγότερο σε ζητήματα προσώπων.

The post «Ο κοινωνικός ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε και σας περιμένει» appeared first on KoolNews.

Keywords
Τυχαία Θέματα