Ο ESM εγγυάται την επιστροφή μας στις αγορές – Σκεπτικισμός σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον είναι σκεπτικοί

09:38 6/1/2014 - Πηγή: KoolNews

Καθοριστικό ρόλο στην πρώτη προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται να έχει ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). Παράγοντες της αγοράς θεωρούν δεδομένο ότι ο ESM θα εγγυηθεί την επιτυχία του εγχειρήματος, παρέχοντας κάποιου είδους πιστωτική γραμμή (credit line).

Ενα από τα βασικά σενάρια που εξετάζονται είναι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια δηλώνοντας εξαρχής ότι θα καλύψει σημαντικό ποσοστό (το

ένα τρίτο, το μισό ή τα τρία τρίτα) της ομολογιακής έκδοσης.

Το οικονομικό επιτελείο αλλά και η κυβέρνηση θεωρεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις την επίτευξη της επιστροφής στις αγορές από την Ελλάδα και αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να δηλώσει με βεβαιότητα αν αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους και πολύ περισσότερο σε ποια χρονική στιγμή.

Στα σενάρια που εξετάζονται σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, περιλαμβάνονται και ορισμένα στα οποία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) έχει προεξέχοντα ρόλο. Όπως δημοσιεύει η Καθημερινή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Σωτήρη Νίκα, εάν η Ελλάδα προχωρήσει στην έκδοση 5ετών ομολόγων για να δανειστεί 2 δισ. ευρώ και ο ΕSM έχει δηλώσει ότι θα καλύψει το 50% της έκδοσης, τότε ανάλογα με τη ζήτηση από τους ιδιώτες επενδυτές ο ΕSM μπορεί να αγοράσει από 0 έως 1 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας, η κίνηση αυτή διασφαλίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι η έκδοση δεν θα μείνει ακάλυπτη.

Η έμμεση στήριξη θα δώσει τα απαραίτητα εχέγγυα ακόμα και στους δύσπιστους επενδυτές προκειμένου να συμμετάσχουν στη νέα ομολογιακή έκδοση της Ελλάδας. Βέβαια, η βοήθεια εκτιμάται ότι θα συνοδεύεται από όρους που θα έχουν να κάνουν, κυρίως, με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που έχει συμφωνήσει η Αθήνα στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να αρχίσει να αντλεί μόνη της μικρά ποσά από τις αγορές, που θα εξασφαλίζουν την ομαλή χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος χωρίς να απαιτείται η επιβολή νέων σκληρών όρων. Αυτός ακριβώς, όμως, είναι και ο λόγος για τον οποίο σε Βρυξέλλες (κυρίως λόγω Γερμανίας), αλλά και Ουάσιγκτον είναι ακόμη σκεπτικοί ως προς το ενδεχόμενο της επανεξόδου της Ελλάδας στις αγορές.

Προς το παρόν, η ελληνική πλευρά έχει δηλώσει ότι η Ελλάδα θα «δοκιμάσει» τις αγορές στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλά υπάρχουν φωνές τόσο για να γίνει νωρίτερα, όσο και για να προχωρήσει στο εγχείρημα αυτό αργότερα (εντός του 2015). Σε κάθε περίπτωση, το θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές θα απασχολήσει έντονα τις διαβουλεύσεις των επόμενων μηνών μεταξύ τρόικας και οικονομικού επιτελείου.

Το θέμα απασχόλησε και τις περισσότερες από 50 συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν προ δεκαημέρου μεταξύ στελεχών του οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων από επενδυτικά κεφάλαια και μεγάλους οίκους. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς που συμμετείχαν στις επαφές αυτές, το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ομολόγων ήταν σημαντικό, ενώ υπήρχε «όρεξη» και για επενδύσεις στην Ελλάδα σε τομείς που ακόμη δεν έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν.

Η αφορμή για τις επαφές αυτές ήταν το συνέδριο που διοργάνωσε το Capital Link στις ΗΠΑ για την Ελλάδα. Παρών ήταν ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Στ. Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των Morgan Stanley, Oppenheimer Funds, Blackrock, GSO Capital–Blackstone, GMO, Loomis Sayles, Wellington Management Company, Fidelity, Moor Capital, Fortress, Greylock Capital, Highfields Capital κ.ά.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Keywords
Τυχαία Θέματα