Νέες αναδρομικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις από 1η Μαρτίου

Νέος γύρος μειώσεων των επικουρικών συντάξεων προς εφαρμογή του νόμου που επιβάλει «μηδενικά ελλείμματα» για τα ταμεία που είχαν παραμείνει εκτός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) και λειτουργούσαν ως ΝΠΙΔ.

Με απόφαση του Ταμείου Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΤΕΑΦΕ) οι επικουρικές συντάξεις που υπερβαίνουν τα 200 ευρώ μειώνονται αναδρομικά από την 1η Μαρτίου κατά 12,81% με βάση αναλογιστική μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

Οι μειώσεις (5% - 20%, ανάλογα με το ύψος

της σύνταξης) οι οποίες είχαν γίνει από την 1η Ιανουαρίου, με βάση το μνημονιακό Ν. 4093/2012 σε όλα τα ταμεία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, θα συμψηφιστούν με αποτέλεσμα μερίδα συνταξιούχων του ΤΕΑΦΕ να μην υποστεί περαιτέρω μείωση εισοδήματος.

Για τους υπόλοιπους, ωστόσο, η μείωση ξεκινά με τη σύνταξη του Οκτωβρίου και τα αναδρομικά από 1/3/2013 έως 30/9/2013 θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξη του Νοεμβρίου έως την 31η Ιανουαρίου του 2014.

Η νέα μείωση των επικουρικών συντάξεων του ΤΕΑΦΕ αποφασίστηκε με δεδομένη την υποχώρηση, σε ποσοστό άνω του 20%, των εσόδων από εισφορές του ταμείου εξαιτίας της ύφεσης που έπληξε τον κλάδο και της συρρίκνωσης των θέσεων εργασίας.

Σε διαδικασία «προσαρμογής» των συντάξεων βρίσκονται και τα άλλα τρία ταμεία (το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Προσωπικού Εταιρειών Πετρελαιοειδών) που μολονότι μετατράπηκαν σε ΝΠΙΔ υποχρεούνται, όπως και τα ταμεία που είναι ΝΠΔΔ να «εξαφανίσουν» τα ελλείμματά τους.

«ΚΛΕΙΔΙ» ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Σημαντικό ρόλο για το ύψος των μειώσεων που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 στα ενταγμένα στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ταμεία (πρώην ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΕΚ κ.ά.) θα είναι «η αναλογιστική μελέτη που αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου» όπως αναφέρει στην Ημερησία ο διοικητής του ΕΤΕΑ Τ. Παπανικολάου κρατώντας αποστάσεις από τις προβλέψεις για μειώσεις έως 30% που έχει κάνει η Ομοσπονδία των εργαζομένων στα ταμεία με βάση το έλλειμμα των 302 εκατ. ευρώ (στελέχη της Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων εκτιμούν ότι η μέση μείωση θα είναι γύρω στο 6%).

Σε εφαρμογή του άρθρου 42 του ν. 4052/12 οι συντάξεις του ΕΤΕΑ «θα αναπροσαρμόζονται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε χρόνου με την προϋπόθεση της μη ύπαρξης ελλείμματος και της μη μεταφοράς πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση».

Φωτογραφία: Eurokinissi

Κάντε like στην σελίδα μας στο Facebook και ακολουθήστε μας στο Twitter

Keywords
Τυχαία Θέματα