Νέα «τσουχτερά» πρόστιμα από την Εφορία – Χωρίς πλαφόν η μη έκδοση αποδείξεων

Νέα τσουχτερά πρόστιμα για όσες επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις για συναλλαγές μέχρι 5.000 ευρώ προβλέπει ο Νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών από το 2014.

Συγκεκριμένα, για κάθε απόδειξη αξίας από 0,01 ευρώ έως και 5.000 ευρώ στην οποία δεν εκδίδεται απόδειξη, το πρόστιμο θα ανέρχεται πλέον από το 2014 και μετά σε 1.000 ευρώ εφόσον ο παραβάτης τηρεί βιβλίο εσόδων εξόδων και 2.500 ευρώ εφόσον τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).

Εφόσον όμως ο αριθμός των μη εκδιδόμενων αποδείξεων

είναι μεγάλος, δηλαδή υπερβαίνει τις 15 στον πρώτο φορολογικό έλεγχο και τις 30 στον δεύτερο φορολογικό έλεγχο, δεν θα προβλέπεται πλέον κανένα πλαφόν στο συνολικό ποσό των προστίμων, με αποτέλεσμα η επιβάρυνση του παραβάτη να ανέρχεται σε πολύ υψηλά ποσά.

Η ισχύουσα σήμερα νομοθεσία προβλέπει ότι:

α) Η μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης θεωρείται αυτοτελής παράβαση που τιμωρείται με πρόστιμο 800 ευρώ, εφόσον ο παραβάτης τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων (απλογραφικό ή πρώην β’ κατηγορίας) ή 1.200 ευρώ, εάν ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).

β) Σε περίπτωση κατά την οποία ο πρώτος φορολογικός έλεγχος που πραγματοποιείται σε μία επιχείρηση διαπιστώνει μεγάλο αριθμό αυτοτελών παραβάσεων, το συνολικό πρόστιμο που επιβάλλεται δεν μπορεί να υπερβεί το 15πλάσιο του προβλεπόμενου προστίμου για κάθε μία αυτοτελή παράβαση. Σε περίπτωση δεύτερου φορολογικού ελέγχου μέσα στο ίδιο έτος, το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να υπερβεί το 30πλάσιο του προβλεπόμενου προστίμου για κάθε αυτοτελή παράβαση. Δηλαδή, εάν η ελεγχόμενη επιχείρηση τηρεί βιβλίο εσόδων-εξόδων το συνολικό πρόστιμο, κατά τον πρώτο φορολογικό έλεγχο, δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 12.000 ευρώ (15 Χ 800 ευρώ = 12.000 ευρώ), όποιο κι αν είναι το πλήθος των παραβάσεων, δηλαδή όσες κι αν είναι οι αποδείξεις που δεν έχουν εκδοθεί! Εάν η ελεγχόμενη επιχείρηση τηρεί διπλογραφικά βιβλία το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να ξεπεράσει το 15πλάσιο των 1.200 ευρώ, δηλαδή δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 18.000 ευρώ, όποιος κι αν είναι ο αριθμός των αποδείξεων που δεν έχουν εκδοθεί! Σε περίπτωση δεύτερου φορολογικού ελέγχου την ίδια χρονιά, το συνολικό πρόστιμο για επιχείρηση με βιβλία εσόδων-εξόδων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από 24.000 ευρώ (30πλάσιο των 800 ευρώ), ενώ για επιχείρηση με διπλογραφικά βιβλία το συνολικό πρόστιμο δεν μπορεί να ξεπεράσει τα 36.000 ευρώ (το 30πλάσιο των 1.200 ευρώ)!

Σύμφωνα με το νέο σύστημα ποινών που θα ισχύει από την 1η-1-2014, το πρόστιμο για μη έκδοση κάθε μίας απόδειξης αυξάνεται από τα 800 στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που τηρούν βιβλία εσόδων-εξόδων (απλογραφικά ή πρώην β’ κατηγορίας) και από 1.200 σε 2.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας). Επιπλέον, από την 1η-1-2014 καταργούνται τα ανώτατα όρια που ισχύουν σήμερα για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις διαπίστωσης μεγάλου αριθμού μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα στο 15πλάσιο του προστίμου που επιβάλλεται για κάθε μία παράβαση, κατά τον πρώτο φορολογικό έλεγχο, και στο 30πλάσιο κατά τον δεύτερο φορολογικό έλεγχο. Συνεπώς, τα συνολικά ποσά των προστίμων που θα επιβάλλονται σε όσους εντοπίζονται από την 1η-1-2014 και μετά να μην έχουν κόψει μεγάλο αριθμό αποδείξεων θα είναι πολύ μεγάλα, αφού δεν προβλέπεται κανένας περιορισμός στο τελικό ύψος τους.

Χαρακτηριστικά, μια ταβέρνα που εντοπίζεται από το φορολογικό έλεγχο να μην έχει εκδώσει 30 αποδείξεις τιμωρείται σήμερα με πρόστιμο ίσο με 800 ευρώ για κάθε μη εκδοθείσα απόδειξη, το οποίο όμως δεν φθάνει τελικά τις 24.000 ευρώ (30 αποδείξεις Χ 800 ευρώ), αλλά περιορίζεται στο 15πλάσιο των 800 ευρώ, δηλαδή στα 12.000 ευρώ. Από την 1η-1-2014 αν μια ταβέρνα εντοπιστεί να μην έχει εκδώσει 30 αποδείξεις θα καλείται να πληρώσει πρόστιμο 30.000 ευρώ (30 μη εκδοθείσες αποδείξεις Χ 1.000 ευρώ για κάθε μη εκδοθείσα απόδειξη = 30.000 ευρώ). Το τελικό πρόστιμο θα είναι αυξημένο κατά 150% σε σχέση με αυτό που προκύπτει βάσει του ισχύοντος σήμερα νομοθετικού καθεστώτος.

Στον αντίποδα, με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών:

Τα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων και άλλων φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 5.000 ευρώ έχουν μειωθεί σημαντικά, κατά 60%, ήδη από τις 26 Ιουλίου, ημερομηνία δημοσίευσης του σχετικού νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Τα πρόστιμα για έκδοση ή λήψη εικονικών τιμολογίων έχουν μειωθεί σημαντικά, κατά ποσοστά από 20% έως και 83%, ήδη από τις 26 Ιουλίου.

Χιλιάδες επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής με εικονικά τιμολόγια έχουν το δικαίωμα να μειώσουν στο ελάχιστο τις χρηματικές ποινές που τους επέβαλαν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. κάνοντας χρήση των νέων ευνοϊκότερων ρυθμίσεων με τις οποίες τα πρόστιμα μειώνονται έως και 83%!

Όλες οι αλλαγές που επέρχονται, με το νέο Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών, στα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη τήρηση των διατάξεων του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (του πρώην Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων) παρουσιάζονται αναλυτικά σε διευκρινιστική εγκύκλιο που εξέδωσε και απέστειλε πριν από λίγες μέρες σε όλες τις Εφορίες της χώρας ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρης. Σύμφωνα με τα βασικότερα σημεία της εγκυκλίου:

1) Από τις 26 Ιουλίου και μετά, το πρόστιμο για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικού στοιχείου (απόδειξης, τιμολογίου κ.λπ.) συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 5.000 ευρώ, μειώθηκε κατά 60%, καθώς περιορίστηκε από το 100% στο 40% της αξίας της συναλλαγής! Ταυτόχρονα όμως ορίστηκε ότι, σε κάθε περίπτωση, το πρόστιμο που επιβάλλεται δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 2.500 ευρώ.

2) Για το χρονικό διάστημα από 26-7-2013 έως 31-12-2013, σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης φορολογικού στοιχείου, εξαιτίας της οποίας η αποκρυβείσα αξία συναλλαγής ανέρχεται σε ποσό μεγαλύτερο των 1.200 ευρώ και μέχρι 5.000 ευρώ, το πρόστιμο που επιβάλλεται έχει μειωθεί:

- σε 800 ευρώ, από 1.201 - 5.000 ευρώ (ισόποσο της αποκρυβείσας αξίας) που ανερχόταν μέχρι 25-7-2013, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας)

- σε 1.200 ευρώ, από 1.201 έως 5.000 ευρώ (ισόποσο της αποκρυβείσας αξίας), για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας)

Για παραβάσεις που αφορούν στη μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.) και έχουν ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής συνολικής αξίας μέχρι 1.200 ευρώ, τα πρόστιμα που ισχύουν από 26-7-2013 μέχρι 31-12-2013 εξακολουθούν να ανέρχονται σε:

- 800 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην β’ κατηγορίας)

-1.200 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην γ’ κατηγορίας).

3) Μειώθηκαν σημαντικά, κατά 50%-75% τα πρόστιμα για έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων αξίας άνω των 1.200 ευρώ.

4) Μειώθηκε κατά 83% το ειδικό πρόστιμο ΦΠΑ που επιβάλλεται σε κάθε εκδότη ή λήπτη εικονικών φορολογικών στοιχείων, εφόσον διαπιστώνεται ότι αυτός διαπράττοντας τη συγκεκριμένη παράβαση μείωσε ή μηδένισε τον οφειλόμενο ΦΠΑ ή έλαβε επιστροφή ΦΠΑ.

5) Για όλα τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών καθώς και για τα πρόστιμα ΦΠΑ που αφορούν σε παραβάσεις λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων δεν ισχύει πλέον η διαδικασία της διοικητικής επίλυσης ή του δικαστικού συμβιβασμού. Αυτό σημαίνει ότι καταργήθηκε η διαδικασία της διοικητικής επίλυσης των φορολογικών διαφορών που οδηγεί στη μείωση των προστίμων αυτών στο 1/3 ή στο 1/2.

6) Καθιερώθηκε ευνοϊκή ρύθμιση για υποθέσεις φοροδιαφυγής που ήταν εκκρεμείς μέχρι τις 25-7-2013. Με τη ρύθμιση αυτή, δόθηκε η δυνατότητα σε μεγαλοφοροφυγάδες που είχαν ελεγχθεί από την Εφορία και είχαν βρεθεί αντιμέτωποι με πρόστιμα-μαμούθ, είτε για εικονικά τιμολόγια μεγάλης συνολικής αξίας, είτε για μη έκδοση αποδείξεων ή τιμολογίων πολύ μεγάλου ύψους - εφόσον οι υποθέσεις τους δεν είχαν περαιωθεί ακόμη με διοικητικό συμβιβασμό - να υποβάλουν μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 2013 αιτήσεις για επανυπολογισμό των προστίμων τους με το νέο ευνοϊκότερο καθεστώς. Έτσι, οι συγκεκριμένοι φοροφυγάδες γλίτωσαν από την πληρωμή ποσών ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της αναδρομικής μείωσης των χρηματικών ποινών τους έως και 83%! Επιπλέον, με τη ρύθμιση αυτή οι μεγαλοφοροφυγάδες απαλλάχθηκαν και από τις ποινικές κυρώσεις για τις παραβάσεις τους!

7) Από την 1η-1-2014, τα πρόστιμα για μη έκδοση ή ανακριβή έκδοση φορολογικών στοιχείων αποκρυβείσας αξίας κάτω των 5.000 ευρώ αυξάνονται:

- από 800 σε 1.000 ευρώ, για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί απλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία β’ κατηγορίας)

- από 1.200 σε 2.500 ευρώ για κάθε μη εκδοθέν ή ανακριβώς εκδοθέν φορολογικό στοιχείο, εφόσον ο παραβάτης τηρεί διπλογραφικά βιβλία (πρώην βιβλία γ’ κατηγορίας)

8) Από την 1η-1-2014 καταργούνται τα ανώτατα όρια που ισχύουν σήμερα για τα πρόστιμα που επιβάλλονται σε περιπτώσεις διαπίστωσης μεγάλου αριθμού μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων ή ανακριβώς εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων. Τα όρια αυτά ανέρχονται σήμερα στο 15πλάσιο του προστίμου που επιβάλλεται για κάθε μία παράβαση, κατά τον πρώτο φορολογικό έλεγχο, και στο 30πλάσιο κατά τον δεύτερο φορολογικό έλεγχο.

Πίνακες: Zeronews.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα