Νέα σελίδα στη φαρμακολογία – Έλληνας στο τιμόνι των ερευνών

Ο 38χρονος Βασίλης Κουτκιάς, νικητής της υποτροφίας Marie Curie, πρόκειται να δημιουργήσει ένα υπολογιστικό σύστημα εντοπισμού πιθανών ανεπιθύμητων δράσεων των φαρμάκων.

«Πρόσφατες μελέτες έχουν κατατάξει τις παρενέργειες των φαρμάκων στις δέκα πιο συχνές αιτίες θανάτων στις ΗΠΑ με επίδραση σε 1,5 εκατομμύριο ασθενείς τον χρόνο, ενώ στη Γαλλία έχει εκτιμηθεί ότι το 3% των εισαγωγών σε νοσοκομείο οφείλεται

σε αυτές», δήλωσε ο 38χρονος ερευνητής του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Ο επιστήμονας βρίσκεται ήδη στο Παρίσι και ασχολείται με την ενοποίηση διαφορετικών υπολογιστικών συστημάτων, η οποία στόχο έχει να εντοπίσει τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων που λαμβάνουν ασθενείς.

«Πέρα από τα προβλήματα υγείας, μία ακόμη σημαντική διάσταση του ζητήματος είναι το κόστος που προκαλείται στο σύστημα υγείας από τις ανεπιθύμητες δράσεις φαρμάκων, λόγω της παρατεταμένης νοσηλείας των ασθενών στα νοσοκομεία», πρόσθεσε ο ερευνητής.

Η έρευνα του 38χρονου θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια και θα έχει κύριο αποδέκτη φαρμακευτικές εταιρείες και ερευνητές του χώρου της βιοϊατρικής τεχνολογίας.

Πηγή φωτογραφίας ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα